Sfaturi din partea unei profesoare de limba și literatura română pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul

lecții online (2)
Foto:diez.md

Niciodată nu este prea devreme sau prea târziu să începi să te pregătești pentru examenul de bacalaureat. În acest an, absolvenții treptei liceale vor susține proba la limba de instruire în data de 7 iunie. Astfel, #diez a discutat cu profesoara de limba și literatura română Doina Lupu și vă prezintă sfaturile dânsei pentru elevii care urmează să susțină examenul de bacalaureat în această vară.

#1. Când primiți subiectul pentru examenul de bacalaureat, vă recomand să citiți – conștient și atent – toți itemii. De ce? Pentru că deseori vin anumite informații importante chiar din cerințe! Respirați adânc! E important să vă oxigenați creierul!

#2. Ar fi bine să aveți un ceas la îndemână. Încadrarea în timp este foarte importantă. Așadar, înainte de orice, gândiți-vă cum să vă repartizați timpul: rezervați mai mult timp răspunsurilor ample (itemilor ce cer răspunsuri de 10-12 rânduri sau eseului de 1-1,5 pagini). Ar fi bine să aveți o ciornă. Schițați câteva idei-ancoră acolo, dar nu tot răspunsul (astfel veți economisi timp).

#3. Cele mai frecvente greșeli întâlnite în lucrările candidaților sunt:
— *segmentarea greșită a cuvintelor (la trecerea dintr-un rând în altul);
— *scrierea greșită a ortogramelor (l-a, n-am, i-au, l-am, i-a, s-a, s-au etc.);
— *utilizarea greșită a semnelor de punctuație etc.

Recomand:
1) Până la examenul de bacalaureat să realizați, cu profesorii voștri, câteva dictări ortografice.
2) Repetați regulile de segmentare a cuvintelor!
3) Repetați regulile de utilizare a semnelor de punctuație!

#4. Dificultăți întâlnesc elevii la identificarea/numirea/comentarea imaginilor artistice, la încadrarea personajului într-o tipologie umană, la încadrarea textului într-un gen literar (3-4 argumente).

#5. Atunci când realizați eseul, ar fi bine să respectați ordinea cerințelor: profesorului-corector îi va fi mai ușor să vă urmărească gândul. Nu uitați că primiți puncte și pentru așezarea în pagină, și pentru lizibilitate! Este bine să nu fie ștersături, tăieturi pe foaia de examen.

#6. Fiți inteligenți, creativi și optimiști! În pregătirea pentru examen nu vă recomand să folosiți fără discernământ informații de pe internet (acolo pot fi foarte multe greșeli). Am încredere în voi, sunt convinsă că veți lua examenul!

Recomandări generale

#1. Nu oferiți răspunsuri la cerințe până nu înțelegeți textul (de aceea e bine să-l citiți de câteva ori).

#2. Dacă răspundeți fără să înțelegeți textul, răspunsurile voastre vor fi paradoxale, neconvingătoare etc.

#3. Fiți atenți la verbele din cerințe! Dacă vi se cere „să identificați”, „să precizați”, „să menționați”, atunci răspunsul vostru trebuie să fie scurt, la obiect; acolo unde vi se cere „să comentați”, „să argumentați”, „să explicați”, răspunsul trebuie să fie amplu.

#4. Pentru itemi de tipul „Scrieți expresii/locuțiuni cu…”: scrieți-le la infinitiv și, de preferat, unele sub altele; căutați expresii/locuțiuni verbale; în general sunt mai ofertante, mai multe, mai ușor de găsit, dar nu neglijați celelalte tipuri: substantivale, adjectivale, adverbiale etc.

#5. Pentru itemi de genul „Alegeți o figură de stil și comentați rolul ei în text” nu alegeți la întâmplare figura de stil, ar fi bine s-o alegeți pe cea care are menirea să asigure „centrul de greutate” al textului; să găsiți relația cu celelalte figuri. În cazul textelor lirice, ce nu trebuie să faceți este să povestiți poezia sau să vă învârtiți în cerc.

#6. Rețineți: *calitățile generale ale stilului sunt: corectitudinea, proprietatea, coerența, unitatea, claritatea. Calitățile particulare ale stilului sunt: ambiguitatea, reflexivitatea, sugestia, expresivitatea, variația stilistică.

*În eseu puteți încerca să folosiți expresii în limba latină, de exemplu: „et in Arcadia ego” (=am și eu această fericită experiență), „festina lente” (=grăbește-te încet), „in nuce” (=în esență), „grosso modo” (=fără a intra în amănunte), „ad augusta per angusta” (=spre culmi prin căi înguste, dificile), „sine qua non” (=fără de care nu se poate), „facta, non verba!” (=fapte, nu vorbe!).

#7. Condiția reușitei la acest examen este să fi citit reflexiv operele din materia de BAC.

#8. Nu uitați de importanța inteligenței emoționale!

Vedeți și sfaturile din partea absolvenților care au luat 10 la examenul de bacalaureat.


Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2021/2022, iar aici găsiți răspunsurile la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova.

Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Taguri: #BAC 2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine