De Ziua Internațională a Astronomiei, UTM a prezentat două telescoape în cadrul festivităților din Roșietici, Florești și Soroca

chistol
Foto:UTM

Avându-și începutul în 1973, când Doug Berger, președintele Asociației Astronomice din California de Nord (SUA), a decis să plaseze telescoape în locuri aglomerate pentru ca publicul larg să poată privi cerul prin telescop, Ziua Internațională a Astronomiei are ca scop asigurarea interacțiunii dintre publicul larg și diverse grupuri de astronomi, amatori sau profesioniști.

Iar Săptămâna în care este marcată Ziua Astronomiei este dedicată promovării astronomiei în locuri publice și în parcuri prin observaţii astronomice, demonstraţii sau alte activităţi.

În anul curent, Ziua Astronomiei a fost marcată pe 7 mai. Cu acest prilej, AO „Orizonturi Rustice” a organizat, în premieră, o serie de manifestații în satul Roșietici, raionul Florești, precum și la Soroca, evenimentele bucurându-se de participarea unui specialist de marcă în domeniu – conf. univ., dr. în științe fizico-matematice Vitalie CHISTOL, care a reprezentat cu demnitate Observatorul Astronomic și Planetariul din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, demonstrând un telescop refractor solar Lunt și un telescop refractor Sky-Watcher, alături de reprezentanții astroclubului „Pegas” din satul Cotnari, Iași, România, care au etalat un telescop Dobson.

Grație implicării acestor specialiștilor de vază din Republica Moldova și România, sute de elevi au avut ocazia să urmărească Soarele, Luna, dar și principalele stele ale constelațiilor de primăvară din emisfera nordică. La sărbătoarea din satul Roșietici au participat peste 400 de copii și maturi dornici de observații solare, iar alți 400 s-au declarat drept fani ai observațiilor nocturne.

În seara zilei de 7 mai, la observaţiile nocturne de la Soroca au participat peste o mie de pasionaţi de astronomie. Atât la Roşietici, cât şi la Soroca, în orele amiezii, sute de copii au participat la ora de astronomie, în cadrul căreia au fost organizate prezentări teoretice şi concursuri de astronomie.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine