Deputații BCS, alături de Igor Dodon, poartă panglica „Sfântul Gheorghe” la marșul „Victoriei”

dodon
Foto:captură ecran

Astăzi, 9 mai, la Chișinău are loc un marș cu ocazia „Zilei Victoriei”. Deși panglica „Sfântul Gheorghe” este interzisă pe teritoriul țării noastre, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, alături de Igor Dodon, poartă panglica bicoloră.

„În opinia mea, legea este anticonstituțională. Eu sunt ferm convins pe poziția mea și port ceea ce doresc”, a declarat Dodon.

Pe 8 aprilie, Igor Dodon a declarat că în ziua de 9 mai el va purta la piept panglica „Sfântului Gheorghe”.

Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, s-au adresat la Curtea Constituțională (CC) cu solicitarea de a declara neconstituțional amendamentul la Codul Contravențional, votat de Parlamentul la 7 aprilie 2022. Ulterior, pe 6 mai, Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților BCS privind interzicerea literelor „Z” și „V” și a panglicii Sfântul Gheorghe.

Conform noii legi, în cazul în care o persoană fizică va confecționa, va vinde, va deține sau va răspândi public aceste simboluri, aceasta va risca să obțină o amendă între 4 500 și 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice amenzile se ridică până la 18 000 de lei.

Este INTERZISĂ:
# etalarea (expunerea la vedere publică), confecționarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea difuzării publice a  atributelor ori simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni;
# simbolurile interzise sunt: drapelele, benzile și panglicile colorate/de conștientizare (banda bicoloră negru-portocaliu), emblemele (elemente grafice, litere sau cifre și combinații ale lor), insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne utilizate de către participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității.

Amenda contravențională constituie:
# persoană fizică: 4 500-9 000 de lei sau 30/60 de ore în folosul comunității;
# persoana cu funcție de răspundere: 9 000-18 000 de lei;
# persoană juridică: 18 000-30 000 de lei.

Este PERMISĂ:
# reprezentarea acestor simboluri în manuale/cărți;
# reprezentarea acestora  pe  un suport cu caracter științific/educațional (reportaj jurnalistic);
# expunerea acestora în cadrul unor expoziții cu caracter științific/educațional;
# confecționarea, deținerea, utilizarea acestora în cadrul reprezentațiilor de teatru/film;
# utilizarea  în cadrul activităților de reconstituire istorică în care participanții desfășoară un program după un plan prestabilit pentru a recrea diverse aspecte ale unui eveniment sau ale unei perioade istorice;
#expunerea benzilor și panglicilor care sunt parte componentă a însemnelor, a medaliilor și a ordinelor acordate persoanelor pentru participarea la cel de Al Doilea Război Mondial.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine