Irina Vlah a semnat legea care permite utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul UTA Găgăuzia

panglica
Foto:depositphotos.com

Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat legea „Cu privire la utilizarea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”. Această lege a fost adoptată în unanimitate de către Deputații Adunării Populare din UTA Găgăuzia pe 29 aprilie.

Documentul prevede că pe teritoriul UTA Găgăuzia „este permisă fabricarea, depozitarea și folosirea panglicii Sfântul Gheorghe, a steagurilor roșii ale victoriei și a altor simboluri asociate Victoriei Marelui Război Patriotic din 1941-1945”, transmite presa din regiune.

Legea prevede, de asemenea, desfășurarea pe teritoriul UTA Găgăuzia a unor manifestări pentru „a comemora memoria participanților la război și a educației patriotice a tinerei generații”.

E de menționat că legea votată de deputații din UTA Găgăuzia nu poate fi mai înaltă decât cea votată de deputații din Parlamentul Republicii Moldova, care interzice purtarea acestei panglici.

Despre aceasta a informat și juristul Dmitrii Chiseev, care a spus că documentul adoptat nu va avea forță legală. Aceeași idee a fost enunțată și de Svetlana Mironova, reprezentanta al biroului Avocatului Poporului din Comrat: „În acest sens, voi spune că deputații acționează uneori în scopuri legale, alteori în scopuri politice. Și, probabil, această decizie se referă mai mult la o acțiune politic”.

Mai mult ca atât, Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a menționat că decizia „conține toate aparențele unui act ilegal” și „reprezintă un precedent periculos”.

Amintim că pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzisă panglica Sfântului Gheorghe, alături simbolurile „Z” și „V”. Utilizarea și comercializarea acestora va fi amendată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine