Igor Grosu: „Moldova își va «apăra casa» în cazul unei agresiuni militare. Partenerii externi au fost informați despre incidentele din regiune”

igor grosu
Foto:captură ecran

Președintele parlamentului, Igor Grosu, spune că autoritățile constituționale de la Chișinău monitorizează constant situația din Stânga Nistrului, iar partenerii externi ai țării deja au fost informați despre incidentele din regiune.

Igor Grosu spune că provocările din ultimele zile ar fi fost puse de cale de grupări din regiunea transnistreană care-și doresc atragerea Republicii Moldova într-un război. Președintele parlamentului se arată convins că atât pretinsele autorități de la Tiraspol, cât și cetățenii din Stânga Nistrului nu-și doresc escaladarea situației.

Președintele parlamentului califică drept provocări și tentative de destabilizare a situației incidentele din ultima perioadă înregistrate în Stânga Nistrului. Potrivit lui Igor Grosu, liderii separatiști înțeleg gravitatea momentului și nu agreează scenariul atragerii Republicii Moldova în război.

„Cineva dorește escaladarea și tensionarea situației. În Stânga Nistrului avem două partide, și nu mă refer la partide politice. Tabăra războiului, cea a minților fierbinți care își doresc escaladarea, și tabăra moderaților, din cadrul așa-ziselor autorități din Stânga Nistrului, care înțeleg mai bine care sunt consecințele în cazul unui scenariu pe care nimeni nu și-l dorește. Și la nivel de societate, cu toată propaganda care persistă acolo, oamenii nu-și doresc escaladarea. Noi observăm și o sporire a adresabilității la birourile de perfectare a documentelor, pașapoartelor, buletinelor. E și un aflux de oameni spre malul drept. Este o încercare a grupării care nu-și dorește pace de a destabiliza situația”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Igor Grosu a menționat și că autoritățile de la Chișinău cer tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă, să asigure ordinea publică și să contracareze în timp util orice tentative de destabilizare a situației.

„Am consolidat capacitățile la frontiere. Am întărit instituțiile statului în ceea ce privește infrastructura critică. Am contactat imediat partenerii de dezvoltare și i-am informat despre ceea ce avem. Suntem cu ochii pe regiunea transnistreană. Sperăm să prevaleze mințile lucide. Pretinsele autorități de acolo au renunțat și la parada de 9 Mai, ceea ce ne face să credem că ei înțeleg seriozitatea momentului”, a mai spus Igor Grosu.

În premieră, Igor Grosu a declarat și că Moldova își va „apăra casa” în cazul unei agresiuni militare, chiar dacă nu dispune de forțe numeroase sau bine dotate.

„Noi, oricât de mari sau mici am fi, trebuie să ne facem datoria față de casa noastră. Dacă vrei ca cineva să te ajute sau să pledeze și să pună un cuvânt pentru tine, acel cineva, acel partener trebuie să vadă că tu, care locuiești în această casă, care ai trăit toată viața și trăiești pe acest pământ, ești cel care vrei să ți-o aperi și ți-o aperi. Este principiul de bază”, a spus Igor Grosu.

Amintim că ieri, 26 aprilie, în regiunea transnistreană a fost anunțat cod roșu de alertă teroristă pentru 15 zile. Acest lucru s-a întâmplat după ce, în dimineața de ieri, au avut loc explozii în localitatea Maiac din Stânga Nistrului, fiind afectate două antene de radiocomunicații construite în anii ’60. Iar în data de 25 aprilie, în jurul orei 17.00, la Tiraspol au avut loc explozii la așa-zisul Minister al Securității de Stat. Conform informațiilor, focurile au fost trase din RPG-uri. Informația a fost confirmată de așa-zisele autorități din regiune.

Totodată amintim că, pe 22 aprilie, armata rusă a anunțat că trebuie să stabilească controlul deplin asupra Donbasului și a Ucrainei de Sud în timpul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale”, ceea ce îi va permite să iasă direct spre regiunea transnistreană. Despre aceasta a anunțat generalul-maior Rustam Minnekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central.

Ulterior, Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că nu vede niciun risc pentru cetățenii săi din regiunea transnistreană.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine