Universitatea #diez. „Sper să întâlnesc mai mulți tineri din Moldova în Țările de Jos.” Dana Bacal, despre studiile la Haga

ipiccy_image (48)

Dana Bacal este o tânără din Moldova care a ales să studieze peste hotare. În cadrul proiectului Universitatea #diez, tânăra ne spune despre experiența de la Universiteit Leiden de la Haga, despre câteva lucruri interesante despre universitatea la care învață, despre programul pe care l-a ales și despre lucruri bine de știut despre orașul care o găzduiește în parcursul său educațional.

Anii de studenție sunt probabil cei mai importanți pentru formarea atât profesională, cât și profesională. Din acest motiv este important să fim pregătiți pentru ce ne așteaptă, mai ales dacă decidem să parcurgem o cale internațională. În acest text, eu aș vrea să povestesc despre cum e să fii student(ă) internațional(ă) la Universiteit Leiden și cum e să locuiești în Haga, Regatul Țărilor de Jos, cu speranța că acest material va fi și inspirațional, și util pentru viitoarele generații de studenți (studente) care au decis să urmeze aceeași cale pe care am ales-o și eu.

Sursă foto: Dana Bacal/arhivă personală

Aș vrea să încep prin a enumera câteva lucruri interesante despre Universiteit Leiden:
# este cea mai veche universitate din Regatul Țărilor de Jos, înființată în anul 1575;
# u
niversității aparține și cea mai veche grădină botanică – Hortus Botanicus;
# această universitate are două campusuri, unul la Leiden (de unde provine și numele), dar și la Haga, capitala administrativă a țării. Aceste două campusuri diferă unul de celălalt, desigur, în primul rând, prin dimensiune (la Haga sunt oferite 19 dintre cele 128 de programe de studii) și, în al doilea rând,  prin anul înființării (campusul din Haga a fost înființat la sfârșitul anilor 1990).

Sursă foto: Dana Bacal/arhivă personală. Problemele cu aparatele de cafea au devenit glume interne în clădirile din Haga
Sursă foto: Dana Bacal/arhivă personală. Clădirea Facultății de Științe Sociale (Leiden)

Programul Urban Studies

Eu urmez programul Urban Studies (Studii Urbane) în campusul de la Haga. Atmosfera în acest campus este mult mai calmă, deoarece este mult mai mic, respectiv uneori este mai comod să lucrezi într-un astfel de aranjament. Acest campus are trei clădiri localizate la aproximativ cinci-10 minute una de alta. Una dintre ele este de fapt un etaj rezervat universității în gara centrală. Eu am decis să aleg și un curs opțional oferit în Leiden, pentru a observa diferențele dintre campusuri, dar și pentru a cunoaște mai bine orașul și întreaga universitate.

Sursă foto: Dana Bacal/arhivă personală. Oaspeți la lecție

Urban Studies este un program relativ nou în cadrul universității (fondat în 2018), respectiv este și destul de mic, cu doar aproximativ 80 de studenți și studente în anul întâi. Acest lucru este un avantaj, deoarece materialul de studii este mereu verificat să fie relevant, profesorii (profesoarele) sunt foarte deschiși (deschise) pentru feedback, iar interesul lor principal e să mențină studenții (studentele) interesați (interesate) și curioși (curioase) de subiectul pe care îl predau. În cazul programelor mai mari, rata de renunțare poate fi destul de înaltă din motivul lipsei de conexiune dintre lector(ă) și student(ă). Desigur, fiecare în parte decide ce este important pentru sine, însă am considerat relevantă și această perspectivă a lucrurilor.

Sursă foto: Dana Bacal/arhivă personală. Sneak peek de la o lecție de economie

Despre Haga

Haga, după cum am menționat anterior, este capitala administrativă a Regatului Țărilor de Jos, ceea ce înseamnă că toate instituțiile administrative, ambasadele și reședința regală se află aici. Orașul combină perfect arhitectura istorică și clădirile moderne. Acesta este un oraș destul de accesibil din câteva considerente.

# În primul rând, luând termenul accesibil într-un sens mai propriu, diverse modalități de transport sunt disponibile. Din centru, foarte multe destinații ale orașului sunt accesibile atât pe bicicletă, cât și pe jos, infrastructura pentru transportul public este destul de dezvoltată și există opțiuni cum ar fi autobuze și tramvaie. Pe lângă aceasta, Haga mai are trei gări de tren, respectiv e ușor accesibilă din orice colț al țării.

Sursă foto: Dana Bacal/arhivă personală. Platformă de tren

# Haga este un oraș studențesc. Cu toate că este al treilea cel mai mare oraș din Țările de Jos, o parte destul de considerabilă a populației sunt studenții (studentele). De aceea există multe facilități și reduceri pentru tineri (tinere).

# Este destul de ușor să te asimilezi în provincia Olanda, deoarece o mare majoritate a populației vorbește engleza, dar și comunitatea internațională este extrem de extinsă, deci probabilitatea de a întâlni pe cineva care vorbește română, rusă sau oricare altă limbă pe care probabil o cunoști e destul de înaltă.

Sursă foto: Dana Bacal/arhivă personală. Stație de metrou

# Un alt lucru care îmi pare extrem de interesant este faptul că studenții internaționali (studentele internaționale) sunt eligibili (eligibile) să participe la alegerile municipale – însă e valabil doar pentru cetățenii (cetățenele) EU și EEA –, atât timp cât au fost înregistrați cu reședința în municipalitate pentru cel puțin două săptămâni. În acest caz, primești prin poștă permisul de vot și te poți prezenta cu el și cu un act de identitate la orice secție de votare din oraș. La alegerile locale se votează doar consiliul municipal, nu și primarul, și au loc la fiecare patru ani. Multe universități pot oferi sesiuni de informare pentru studenții internaționali (studentele internaționale) despre procesul de vot, dar și despre partidele care candidează.

Sursă foto: Dana Bacal/arhivă personală. Plaja Scheveningen din Haga

Cu toate acestea, un lucru care neapărat ar trebui menționat, cu toate că nu este la fel de pozitiv, este criza de locuințe care are loc în ultimii ani. Studenții (studentele), în special cei (cele) internaționali (internaționale), sunt probabil unul dintre grupurile cele mai vulnerabile ale acestei crize, deoarece nu este oferită suficientă cazare, iar cea disponibilă poate fi destul de scumpă. Un sfat pe care îl pot oferi viitorilor studenți și viitoarelor studente este să colaboreze cu universitatea din timp, dar și să caute cazare individual, din surse verificate.

Sper că acest material și-a îndeplinit scopul de a fi atât inspirațional, cât și util și sper să întâlnesc cât mai mulți studenți (cât mai multe studente) din Moldova pe străzile neerlandeze în anii ce vin.

Autoare: Dana Bacal

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine