Cele mai importante evenimente din a 46-a zi de război. Într-un sat din regiunea Kiev a fost găsită o altă groapă comună cu zeci de cadavre

ucraina
Foto:REUTERS/Zohra Bensemra

Astăzi este a 46-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 23.00.

🟣 Șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kârâlenko, a declarat că numărul morților în urma atacului cu rachete asupra gării feroviare din Kramatorsk, Ucraina, a crescut la 57 de persoane.

🟣 Muzicieni cunoscuți și alte vedete au venit cu sprijin masiv pentru Ucraina ca parte a campaniei organizației pentru drepturile omului Global Citizen. Campaniei s-au alăturat U2, Bruce Springsteen, Elton John, Ozzy și Sharon Osbourne, Celine Dion, Lenny Kravitz, Madonna, Red Hot Chili Peppers și mulți alții. De asemenea, trupa moldovenească Zdob și Zdub a făcut apel la oameni să doneze fonduri pentru copiii refugiați ucraineni. În timpul campaniei Stand Up for Ukraine au fost strânse granturi în valoare de 4,6 miliarde de dolari și împrumuturi în valoare de 5,5 miliarde de dolari.

🟣 NATO elaborează planuri pentru o prezență militară permanentă de-a lungul granițelor țărilor sale membre – ca parte a unui efort de a contracara eventualele agresiuni viitoare din partea Rusiei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre acest lucru într-un interviu pentru ziarul britanic The Telegraph.

🟣 Pe teritoriul regiunii Kiev, eliberată de trupele rusești, a fost găsită o altă groapă comună cu zeci de cadavre – se află în satul Buzova, lângă Bucea. Acest lucru a fost anunțat de șeful comunității din Dmâtriev, Taras Didâci, transmite currenttime.tv.

🟣 Guvernul Ucrainei a aprobat un embargo comercial complet împotriva Rusiei. Acest lucru a fost anunțat de Taras Melnâciuk, reprezentant al cabinetului de miniștri în Rada Supremă: „A fost introdus un embargo comercial împotriva Federației Ruse. Este interzis importul de mărfuri din Federația Rusă pe teritoriul vamal al Ucrainei”.

🟣 Cancelarul austriac Karl Nehammer îl va vizita luni la Moscova pe președintele rus Vladimir Putin. Acesta este primul lider european care se va întâlni cu Putin de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Citește mai multe detalii în acest material.

🟣 Sute de ruși care locuiesc în Germania au ieșit la proteste pentru că se simt discriminați. Mai multe detalii citește aici!

🟣 Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că Rusia încearcă să recruteze militari din regiunea transnistreană. Mai multe detalii citește aici!

🟣 Avocata poporului, Liudmâla Denisova, relatează că în urma deportării forțate a început pașaportizarea forțată.

Potrivit acesteia, acțiunile Federației Ruse vizează continuarea integrării forțate a populației statului ucrainean în spațiul politic, economic și umanitar rusesc.

🟣 Aeroportul din Dnipro, estul Ucrainei, a fost bombardat din nou de armata rusă și „complet distrus”, a anunțat guvernatorul regiunii.

🟣 Biroul Procurorului General al Ucrainei a identificat deja peste 500 de soldați ruși care au comis crime de război în Ucraina. Declarațiile au fost făcute de procura generală a Ucrainei într-un interviu pentru Sky News.

Toate evenimentele care s-au întâmplat până la ora 17.00

🟣 Patriarhul Kirill continuă să susțină războiul din Ucraina. Acesta a spus la o predică ținută la Moscova următoarele: „Dumnezeu să ne ajute să ne unim în această perioadă dificilă pentru Patria noastră, inclusiv în jurul autorităților”, transmite agenția rusă de știri INTERFAX.

🟣 Agenția de stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excluziune din jurul defunctei centrale atomice de la Cernobâl comunică despre faptul că soldații ruși au jefuit centrala atomică de la Cernobâl. Aceștia au furat din laboratoarele de cercetare substanțe radioactive care îi pot ucide.

🟣 Avocata poporului, Liudmâla Denisova, a anunțat că a fost creat un lagăr în regiunea Penza (oraș din Rusia) pentru ucrainenii deportați forțat din Mariupol.

Potrivit Denisova, în lagăr sunt peste 400 de cetățeni ucraineni: majoritatea femei și 147 de copii de toate vârstele. Oamenii locuiesc în tabără de câteva săptămâni. Nu au hainele necesare, încălțăminte și lenjerie intimă.

De asemenea, aceasta a comunicat că oamenii nu au voie să părăsească lagărul și că li s-a comunicat că nu există posibilitate să-și contacteze rudele sau să se întoarcă în Ucraina. În tabără s-ar afla și studenți străini care s-au adăpostit de bombe în subsolurile din Mariupol.

Potrivit avocatei, pe teritoriul Rusiei ar exista mai multe astfel de lagăre pentru cetățeni ucraineni deportați.

„Fac un apel la Comitetul Internațional al Crucii Roșii să ofere imediat asistență umanitară cetățenilor Ucrainei care au fost deportați forțat și plasați în lagăre de concentrare din Rusia și să faciliteze întoarcerea lor în Ucraina cât mai curând posibil”, a scris aceasta pe pagina sa de Facebook.

🟣 Canalul de YouTube al Parlamentului rus a fost blocat. Roskomnadzor cere ca acesta să fie deblocat imediat.

🟣 Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, plănuiește să se întâlnească cu Aleksandr Lukașenko pe 12 aprilie, transmite unian.net.

🟣 Zelenski, despre negocierile cu Rusia: „Este important să oprim acest război”.

„Da, trebuie să luptăm, dar să luptăm pentru viață. Nu poți lupta pentru praf când nu e nimic, nu există oameni. Și de aceea este important să oprim acest război. Greu, dificil emoțional, greu din punctul de vedere al dorinței. Nimeni nu vrea să negocieze cu oamenii care au torturat această națiune…”, a spus Zelenski într-un interviu pentru APNews.

El a clarificat că, ca bărbat și tată, înțelege toate acestea. Dar, în opinia sa, Ucraina nu ar trebui să piardă ocazia de a opri războiul prin diplomație.

🟣 Partea ucraineană anunță că armata rusă a pierdut aproximativ 19 300 de soldați. Cifrele nu au fost confirmate de partea rusă, care ultima dată a afirmat că a pierdut în jur de 1 300 de oameni.

🟣 Israelul anunță că a început să trimită Ucrainei prin „podul aerian” ajutor. În total, șase avioane cargo cu medicamente și alimente urmează să ajungă în țară. Anunțul a fost făcut de ambasadorul Israelului la Kiev, Michael Brodsky.

Toate evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Compania Maxar Technologies a surprins, în data de 8 aprilie, imagini care arată un convoi militar lung de 13 kilometri, care se deplasează spre sud, prin orașul Velâkâi Burluk (un oraș situat la 80 km de Harkiv), din estul Ucrainei, transmite CNN. Potrivit sursei, în imagini ar fi tehnică militară rusă.

Satellite image ©2022 Maxar Technologies

🟣 De la începutul războiului, în Ucraina au fost uciși 177 de copii, iar peste 336 au fost răniți.

🟣 O școală și două clădiri rezidențiale au fost bombardate de ruși în orașul Severodonețk. Anunțul a fost făcut de administrația din Luhansk.

🟣 Armata rusă ar putea din nou să atace Kievul în cazul înfrângerii Ucrainei în Est. Acest lucru a fost anunțat de Mareana Bezugla, șefa adjunctă a Comisiei parlamentare pentru probleme de securitate națională, transmite unian.net.

🟣 Cabinetul de miniștri a denunțat acordurile dintre Ucraina și Belarus privind recunoașterea reciprocă și echivalarea documentelor privind titlurile de învățământ și academice, și privind cooperarea în domeniul atestării personalului științific și științifico-pedagogic de cea mai înaltă calificare. Astfel, diplomele din Belarus nu vor fi recunoscute în Ucraina, iar studenții de acolo nu-și vor putea continua studiile în universitățile statului vecin.

🟣 ONU a publicat o hartă a ostilităților din Ucraina. Acesta arată, printre altele, numărul de migranți care s-au mutat în regiuni mai sigure sau care au părăsit țara.

🟣 Primarul orașului Harkiv, Ihor Terehov, a declarat că trupele ruse au început să arunce un nou tip de bombă asupra orașului – sunt aruncate cu parașuta. Terehov i-a îndemnat pe locuitorii orașului să aibă grijă să nu se apropie de astfel de muniții și să le raporteze salvatorilor.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine