Materiale de construcție, îngrășăminte, medicamente și cereale. Ce importă cel mai mult Moldova din Ucraina, Belarus și Rusia

import
Foto:depositphotos.com

Centru analitic „Expert-Grup” a publicat raportul Propagarea efectelor economice ale crizei regionale de securitate asupra Republicii Moldova – o evaluare preliminară în care descrie nivelul de dependență de materia primă importată din țările implicate în război: Belarus. Ucraina și Rusia. Reducerea volumului la aceste mărfuri vitale pentru țara noastră va putea genera scumpirea prețurilor.

Îngrășăminte

O lovitură pentru producția agricolă vine și canalul importului de îngrășăminte: în anii 2018-2020, 83 % din importul Moldovei de îngrășăminte minerale sau chimice azotate venea din Rusia, precum și 69 % din importul de îngrășăminte mixte.

Îngrășămintele de origine animală sau vegetală erau importate în proporție de 74 % din Ucraina.

Reducerea folosirii îngrășămintelor va micșora atât volumul, cât și calitatea roadei. De exemplu, conform estimărilor Agritel, micșorarea volumului de îngrășăminte azotate folosite cu 15 % față de normă scade cu 5 % roada de grâu și reduce conținutul de proteine.

De asemenea, îngrășămintele azotate cresc rezistența plantelor la secetă, ceea ce este deosebit de relevant pentru Moldova.

Industria alimentară

În ceea ce privește industria alimentară, identificarea furnizorilor alternativi de materii prime la fel va reprezenta o provocare. Astfel, 67 % din importurile Moldovei de făină de grâu proveneau din Ucraina și încă 9 % din Rusia.

Margarina era importată din Ucraina (43 %) și Rusia (28 %); laptele de import folosit în calitate de materie primă provenea din Ucraina (37 %) și Belarus (5 %); malțul pentru producerea berii era importat din Ucraina (71 %), Belarus (10 %) și Rusia (5 %). Din cauza că pe o bună parte din teritoriul Ucrainei nu au demarat lucrările agricole sezoniere ca urmare a acțiunilor militare, o parte din roada anului 2022 este deja compromisă, chiar dacă acțiunile militare vor înceta în curând.

 

Materiale de construcții

Practic toată armătura metalică folosită în construcții se importă din aceste trei țări: 84 % din Ucraina, 8 % din Belarus și 6 % din Rusia.

Țevile metalice sunt la fel importate în mare parte din Ucraina (63 %) și Rusia (10 %). 68 % din importul de ferestre, uși și alte articole din lemn pentru construcții provin din cele trei țări, la fel ca importul de geam (71 %), ghips (87 %), tapete (68 %) etc.

De menționat că 60 % din importul de lână minerală și alte produse minerale pentru izolări termice sau fonice provin din Ucraina (39 %), Rusia (15 %) și Belarus (5 %). Accesul redus la ele poate pune sub semnul întrebării realizarea proiectelor de eficiență energetică a clădirilor, pentru care recent a fost aprobată o finanțare suplimentară de 30 de milioane de euro de la BERD.

Industria mobilei

Practic toată scândura din lemn importată provine din Ucraina (53 %) și Belarus (41 %); importul de plăci aglomerate din materiale lemnoase, la fel, în mare parte vine din Ucraina (41 %). În acest context, statul va trebui să ia măsuri pentru a preveni despădurirea în Moldova. În fine, Rusia și Ucraina sunt o sursă importantă de materie primă și pentru fabricarea articolelor de papetărie și articolelor imprimate.

Produse alimentare, medicamente și produse de igienă

Astfel, crupele din cereale sub formă de griș și pelete importate în Moldova provin preponderent din Ucraina (85 %), iar boabele de cereale altfel prelucrate – din Rusia (69 %)

Cartofii sunt importați din Belarus (34 %), Rusia (19 %) și  Ucraina (13 %), iar morcovii și sfecla – din Belarus (54 %) și Ucraina (22 %). Aproape toate aceste poziții pot fi importate relativ ușor și din alte țări, dar la prețuri mai mari. Din Ucraina și Rusia cerealele se importau de obicei în vrac, iar ambalarea pentru comerțul cu amănuntul se făcea pe teritoriul Moldovei, ceea ce permitea stabilirea unor prețuri mai mici. Cerealele pot fi importate și din UE, dar de acolo ele vin deja ambalate și, respectiv, la prețuri mai mari.

De asemenea, Ucraina este un furnizor important de carne, asigurând circa o jumătate din importurile Moldovei de carne de pasăre. Producătorii autohtoni ar putea majora într-o oarecare măsură producția proprie de carne, dar aceasta va dura cel puțin câteva luni. Carnea importată anterior din Ucraina ar putea
fi înlocuită prin importuri din UE, dar acestea vor fi mai scumpe, deoarece în cadrul DCEFTA carnea de pasăre face parte din lista produselor sensibile și poate fi importată din UE în Moldova fără taxe vamale doar în volum de până la 6 000 de  tone anual.

Importul de medicamente din cele trei țări nu este semnificativ ca valoare; cu toate acestea, trebuie de menționat că ele sunt o sursă de medicamente generice ieftine.

Sursă foto: depositphotos.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine