(foto) Universitatea #diez. „Nota cea mai mare este 1.” Iasmina Țugui, despre perioada de examinare de la Universitatea Leuphana, Germania

ipiccy_image (46)
Foto:colaj diez.md

Experiența studiilor peste hotare e individuală pentru fiecare tânăr și tânără. Despre primele impresii ale Iasminei Țugui, o tânără din Moldova care a optat pentru studii în Germania, la Universitatea Leuphana, deja cunoașteți dintr-un material anterior. Acum, după o perioadă de examinare, care a durat mai bine de o lună și jumătate, Iasmina ne relatează cum au loc testările de cunoștință de la finele semestrului la facultatea International Business Administration and Entrepreneurship.

Finalul semestrului întâi la Leuphana s-a dovedit a fi diferit față de cum îmi imaginasem. Ideea de sesiune îmi era deja cunoscută întrucât am învățat la colegiu, iar acolo la fiecare sfârșit de semestru, pe lângă obișnuitele teze, aveam și câte vreo trei-patru examene, așa că din această perspectivă nu-s novice. Totuși, așteptările mele nu s-au adeverit, iar experiența de aici e cu totul altfel.

Notele sunt confidențiale

Țin să menționez că, pe parcursul semestrului, noi nu am primit note, ceea ce complică situația, întrucât nota finală depinde în totalitate de un examen/proiect/lucrare. Metoda de examinare și notare variază pentru fiecare disciplină, la fel și termenele-limită.

Sistemul de notare este de la 1 la 5, unde 1 este cea mai bună notă, în timp ce 5 – cea mai rea. Pentru a susține o disciplină, nota minimă pe care trebuie să o ai este 4. Specific Germaniei, dar și multor alte state europene este faptul că fiecare student(ă) își cunoaște doar notele proprii, acestea fiind electronice și confidențiale. Niciun alt profesor sau coleg nu poate să-ți afle nota decât cu acordul tău. În principiu, se afișează o listă în care poți vedea ce note au primit restul colegilor, însă numele acestora nu este afișat.

Sursă foto: Iasmina Țugui/arhivă personală

P.S. Odată cu finele vacanței de iarnă, s-a luat hotărârea că nu mai revenim fizic la universitate decât în semestrul următor (începând cu aprilie), respectiv, administrația universității a permis fiecărei catedre să hotărască individual cum se vor derula examinările, la unele facultăți examenele au avut loc în regim online, la la altele – în regim fizic. Eu am trecut prin ambele experiențe.

Cum au loc examenele la Universitatea Leuphana din Lüneburg

Am avut doar două examene în acest semestru, restul notelor au fost puse în baza unor lucrări sau proiecte de grup. Cel mai mult mi-a plăcut structura examenelor, acestea implică întrebări cu variante de răspuns multiple, iar tu trebuie doar să selectezi soluția/soluțiile.

Cred că cel mai bine ar fi să relatez despre fiecare curs în parte, astfel încât fiecare să poată avea o imagine amplă și să-și poată formula concluziile.

Sursă foto: Iasmina Țugui/arhivă personală

# Matematica și statistica: examen doi în unu, prezență fizică, 90 de minute, 30 de întrebări (15 din matematică, 15 din statistică). Pentru ca să susții, e nevoie să răspunzi corect la cel puțin 18 întrebări (nu contează câte sunt din matematică și câte din statistică). Fiecare întrebare are cinci variante de răspuns și o singură soluție corectă. Mi-a plăcut faptul că soluțiile erau deja date, iar tu poți folosi orice metodă de rezolvare îți convine atât timp cât aceasta te conduce spre rezultatul corect. O abordare foarte bună în comparație cu sistemul de învățământ din Moldova, unde rezultatul contează mai puțin, accentul fiind pus pe rezolvarea explicată la lecție, astfel trebuind să demonstrezi fiecare pas parcurs, dacă nu, n-ai cum să acumulezi punctajul maxim la teste. Alt avantaj este că, în timpul examenului, ai dreptul să folosești calculatorul de buzunar, iar mai jos atașez o poză în care puteți vedea ce tip de calculator și ce calcule complexe pot fi rezolvate cu el. În așa mod lucrurile par mult mai simple, nu? Totuși, pentru mine și pentru mulți alți colegi (colege) care nu sunt fani (fane) ai (ale) științelor reale, aceasta a fost oricum cea mai complicată evaluare și a necesitat cea mai multă pregătire, dar în fine, am trecut și peste asta.

Sursă foto: Iasmina Țugui/arhivă personală

# Bazele managementului și antreprenoriatului: 30 % din nota finală era oferită pentru prezentarea lucrului în grup de pe parcursul semestrului, 70 % pentru scrierea unui capitol de carte. Acesta trebuia să conțină unul dintre conceptele studiate în timpul cursului și să identifice o companie/o organizație/un start-up unde a fost pus în practică acest concept, aducând exemple concrete și desfășurând ideile propuse. Volumul de lucru era de șase pagini. La final, lucrările studenților (studentelor) urmau să fie colectate într-un eBook cu numele Foundations of Management & Entrepreneurship: Concepts and cases, în traducere „Bazele managementului și antreprenoriatului: Concepte și cazuri”. Acest eBook va fi disponibil accesului public.

# Modulul „Producerea cunoștințelor: metodologii”:

  • prelegere: „Metode științifice” – examen online (50 % din nota finală), 90 de minute, fiecare întrebare valorează un punct și are câte patru variante de răspuns. Pot exista între una și trei soluții;
  • seminar: „De ce să ai încredere în știință” – lucru în grup (50 % din nota finală). Tema e atribuită la întâmplare pentru grupuri a câte trei persoane. Proiectul nostru fost despre negarea științei și despre fenomenul de postadevăr. Pe parcursul semestrului, în fiecare săptămână în cadrul seminarului, câte o echipă își prezintă activitatea și își provoacă colegii la discuții. Noi am avut norocul să fim printre primii care au prezentat, astfel încât, la final de semestru, ne-am putut bucura că ne-a rămas cu o sarcină mai puțin.
Sursă foto: Iasmina Țugui/arhivă personală

# Modulul „Transformarea cunoștințelor: acțiuni responsabile”:

  • seminar: „Introducere în programarea cu Python pentru analiza datelor”. Rezolvarea temelor săptămânale în Python valorau 25 % din nota finală. 35 % erau atribuite proiectului de grup ce consta în analiza unui sistem de date și efectuarea unei prezentări pe baza rezultatelor obținute. Grupul a fost constituit din șapte persoane, iar tema a fost la alegere. Noi am ales să vorbim despre agricultură și producția de hrană în statele de top din Europa după PIB, analizând date cu privire la acest subiect;
  • seminar: „Sustenabilitatea și viitorul”. Aici, proiectul de grup valora 40 % din nota finală și consta în selectarea unei teme legate de seminar. Următorul pas era efectuarea cercetărilor și întocmirea unui raport pe baza acestora. În grup eram șase persoane. Proiectul nostru era despre legătura dintre Instagram și sustenabilitate. Prezentarea finală a avut loc în cadrul săptămânii conferințelor care se organizează anual la Leuphana și unde fiecare echipă și-a prezentat proiectele de cercetare pentru seminariile din cadrul acestui modul.
Sursă foto: Iasmina Țugui/arhivă personală

# Modulul „Problematizarea cunoștințelor”:

  • seminar: „Politica egalității și a diferenței”. În cadrul acestui curs, nota depindea în totalitate de o lucrare științifică individuală în care am abordat un subiect la alegere ce ține de tematica seminarului. Tema pe care eu mi-am ales-o este legată de împlinirea de sine și cum contextul cultural, pe care o persoană îl are, influențează definirea și înțelegerea acestei noțiuni. Volumul de lucru era de 10-15 pagini.

Sesiunea de o lună și jumătate

Cât a durat? Păi, începând cu 31 ianuarie, când am avut prezentarea unui proiect de grup și predarea capitolului de carte, continuând cu cele două examene pe 12 și 15 februarie, apoi cu Săptămâna Conferințelor de la începutul lui martie și încheind cu predarea unei alte lucrări individuale pe 15 martie, se face o lună și jumătate. Iată de ce îmi este greu să explic cuiva cât durează la mine sesiunea și câte examene am, pentru că e foarte complex.

Sursă foto: Iasmina Țugui/arhivă personală

Poate că cele relatate anterior creează impresia că nu toate aceste cursuri ar fi potrivite pentru facultatea de Business Internațional, Administrare și Antreprenoriat, că unele sunt foarte generale, iar altele departe de domeniul businessului, dar asta și este ideea primului semestru, care e destul de diferit de cele ce vor urma. În primul rând, semestrul Leuphana (aceasta îi este și denumirea) pune accent pe colaborarea studenților din diverse domenii, întrucât în cadrul celor trei module menționate anterior nu aveai colegi doar de la facultatea ta, ci și de la alte facultăți, cum ar fi Psihologie, Digital Media, Învățământ, Ecologie sau multe altele. Astfel, un subiect putea fi analizat din mai multe perspective și totodată am avut șansa să cunoaștem persoane noi, să ne facem mai mulți prieteni și să ne obișnuim cu ritmul de studii. Consider această abordare una potrivită și binevenită.

Sursă foto: Iasmina Țugui/arhivă personală

Chiar dacă a mai rămas un pic până la sfârșitul semestrului și încă nu am scos-o în capăt cu toate lucrările, deja mă simt mai relaxată întrucât ce-a fost mai complicat a trecut. Acum, aștept cu nerăbdare rezultatele și mica vacanță bine meritată de la final. Chiar dacă vor fi doar două săptămâni, mă voi bucura din plin de ele.

Sursă foto: Iasmina Țugui/arhivă personală

Vedeți la acest link: primele impresii ale Iasminei despre Universitatea Leuphana din Lüneburg. Tânăra ne-a povestit despre actele de care a avut nevoie pentru a fi acceptată, despre procesul de admitere, despre cursurile universitare și despre cele două luni de adaptare.

Autoare: Iasmina Țugui

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine