(foto) Cum încearcă Fundația „Clipa Siderală” să aducă zâmbete pe fața copiilor refugiați din Ucraina

copii (9)
Foto:Sursă foto: Musteață Leonid

Începând cu data de 24 februarie, lumea și armonia sufletească a fost perturbată. Lacrimi, durere și suferință… Unii simt amalgamul de emoții în epicentrul conflictului, alții suferă în tăcere privind micile ecrane. O parte dintre oamenii care au fugit de gloanțe s-au îndreptat spre Republica Moldova luând calea pribegiei în căutare disperată de pace. Poporul nostru s-a mobilizat rapid pentru a oferi ajutor refugiaților din Ucraina.

Astfel, mii de refugiați au fost cazați în diferite localități din țara noastră. Circa 1 200 de refugiați au tranzitat localitatea Cărpineni de la declanșarea conflictului armat în Ucraina, care se desfășoară deja de 23 de zile. Voluntarii se află la disponibilitate nonstop și încearcă prin diverse activități să sfâșie din tăcerea mortală și cumplită de așteptare a unui apel de la rudele care au optat să rămână acasă. Recent, la 11 martie, Fundația de Caritate pentru Copii „Clipa Siderală”, însoțită de un grup de elevi de la Liceul Teatral din Chișinău, a pregătit un program dedicat celor 92 de copii refugiați care au fost cazați la Centrul Internat din Cărpineni.

Sursă foto: Musteață Leonid
Sursă foto: Musteață Leonid
Sursă foto: Musteață Leonid
Sursă foto: Musteață Leonid
Sursă foto: Musteață Leonid

Am luat legătura cu Tatiana Roșca, jurnalistă și voluntară în cadrul fundației, care a mărturisit: „Elevii din Chișinău au făcut tot posibilul să dăruiască o sărbătoare adevărată copiilor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului. Au fost cântece, dansuri, îmbrățișări, încurajări, iar voluntarii de la «Clipa Siderală» au organizat câteva concursuri sportive pentru copiii ucraineni. Cei mai ageri și mai isteți au avut posibilitatea să-și aleagă un cadou special de la o masă improvizată în mod special pentru aceasta. Cei mai mulți copii au ales jucării de pluș, creioane colorate și sticluțe cu soluție pentru bule de săpun. Pe lângă aceasta, toți copiii care au participat la această întâlnire cu voluntarii au primit cadouri – fructe, dulciuri, borcănașe cu miere –, acestea fiind oferite cu mare drag de către donatori și agenți economici din Chișinău”.

Tatiana mi-a povestit și câteva crâmpeie din discuțiile cu o refugiată cazată aici, cu același nume. „Tatiana este una dintre mămicile din Ucraina care a fost nevoită să renunțe la tot ce a agonisit o viață. Chiar în ziua de 8 martie și-a luat cei doi copii (de șapte și de doi ani) și câteva lucruri adunate la repezeală, pisica și câinele, a urcat în mașină și… a pornit la drum. Nu știa unde va ajunge și pe cine va întâlni în calea sa. Niște prieteni, refugiați și ei, i-au povestit despre internatul de la Cărpineni. În seara de 10 martie, Tatiana era deja la Cărpineni. Ne-a spus însă că peste câteva ore va pleca de aici spre România, iar de acolo, dacă va fi totul bine, va merge mai departe spre Italia, unde are niște rude. Oricum, speră foarte mult că după război va fi posibil să revină acasă, acolo unde i-a rămas soțul. Și casa, dacă o va mai găsi așa cum era până la 8 martie…”

Sursă foto: Musteață Leonid
Sursă foto: Musteață Leonid
Sursă foto: Musteață Leonid
Sursă foto: Musteață Leonid
Sursă foto: Musteață Leonid
Sursă foto: Musteață Leonid

Copiii și mamele lor au avut parte de câteva clipe de liniște și bucurie inocentă. Nu ne rămâne decât să sperăm că vor ajunge cu bine la destinația spre care se îndreaptă, dar să aibă șansa de a reveni cât mai repede la glia strămoșească!
Să avem parte de pace și liniște sufletească!

Fundația de Caritate pentru Copii „Clipa Siderală” a fost înființată în anul 1989 și de atunci organizează un șir de activități, inclusiv Caravana de Crăciun, Academia lui Moș Crăciun, Tabăra pentru copii „Sparta” (Bulgaria), Festivalul prieteniei și creativității „Clipa Siderală”.

Autoare: Teoctista Colța

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine