Salariul minim în diferite țări. Cât primesc moldovenii în anul 2022

bani-diez-3-scaled
Foto:diez.md

Analiștii Picodi.com au verificat cum a evoluat salariul minim în 64 de țări și dacă aceste sume pot asigura un nivel de trai minim în țările respective. Potrivit datelor prezentate, în Moldova la începutul acestui an, salariul minim net pe economie constituie 130 de euro.

Studiul a acoperit țările cu un salariu minim stabilit de guvern – în total 64 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa, Asia și Australia. Aceste țări diferă în ceea ce privește povara fiscală: în mai multe țări, o persoană care câștigă salariul minim este scutită de impozitul pe venit și de contribuții (Hong Kong, Filipine, Nigeria), în timp ce în alte țări diferența dintre venitul brut și cel net poate ajunge până la câteva zeci de procente (în România – 40,2 %). Din acest motiv, lista include doar sumele nete, adică banii pe care angajatul îi primește efectiv în numerar sau în contul său bancar.

Dacă e să vorbim despre vecinii noștri, în România salariul minim net este de 308 euro, în Ucraina – 171, Belarus – 130 de euro, Rusia – 145 de euro. În Moldova această sumă este de 130 de euro, cu 0,7 % mai mult decât la începutul anului 2021.

Cea mai mare creștere a salariului minim a fost înregistrată în Muntenegru. Ca urmare, printre altele, a unor modificări fiscale favorabile. Țara fostei Iugoslavii a crescut de la 222 de euro la 450 de euro net (o creștere de 103%). De asemenea, am remarcat o creștere majoră a salariului minim în Argentina (55%), Turcia (50%) și Kazahstan (41%).

Din cele 64 de țări incluse, în 10 țări salariul minim nu s-a modificat față de anul precedent. Printre acestea se numără Israel, Filipine, Thailanda, Vietnam și Peru.

picodi.com

Metodologie și surse de date

În acest studiu, am comparat salariul minim lunar pentru munca cu normă întreagă din ianuarie 2022 cu salariile din ianuarie 2021. Aceste rate provin de pe site-urile oficiale ale guvernului, ale ministerelor sau comitetelor relevante. Am omis țările în care salariul minim este negociat de sindicate individuale și în care nu există un salariu minim legal (cum ar fi Elveția, Italia, Singapore și țările din nordul Europei). Pentru țările în care salariul minim diferă în funcție de regiune (SUA, Filipine, Thailanda, Vietnam), am calculat și utilizat media aritmetică a tuturor regiunilor. Am obținut sumele nete cu ajutorul calculatoarelor de salarii locale.

Setul de produse utilizate în acest studiu este o listă contractuală de produse alimentare de bază, creată doar în scopuri statistice. Sumele indicate au fost calculate pe baza recomandărilor unor ministere ale sănătății privind standardele minime de consum alimentar. Prețurile produselor alimentare contractuale provin de pe portalul numbeo.com, unde consumatorii din întreaga lume monitorizează prețurile produselor alimentare și ale altor produse și servicii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine