(video) În Moldova, a fost creat primul desen animat anticorupție – „Povestea plicurilor”

51734147397_4de08b692c_k
Foto:flickr.com/undpmoldova

„Povestea plicurilor” este primul desen animat anticorupție creat în Republica Moldova cu suportul PNUD Moldova. El a fost lansat în decembrie 2021 la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău. Vă invităm să aflați de la scenarista Leontina Vatamanu și directorul creativ al Pixtoon Animation Studio, Denis Simonov, cum a decurs procesul de creare a acestui desen animat.

Leontina Vatamanu spune: „A scrie un scenariu pe tema luptei împotriva corupției este o provocare, deoarece cel mai complicat este să torni această temă într-o formă care să fie ușor înțeleasă de copii și să nu fie rigidă, să fie interesantă. M-am gândit câteva zile la ce ar putea să-i intereseze pe copii și am ales acest personaj al poștașului, pentru că poștașul poate fi martorul mai multor situații de viață. Un poștaș este cel care colectează plicuri, dar altfel de plicuri. «Povestea plicurilor» este despre două feluri de plicuri, pe care le pot transmite oamenii și care pot avea consecințe diferite – fericite și nefaste. Acestea din urmă sunt plicurile corupției, cu mită, care transformă oamenii din cinstiți în necinstiți și scot legea din tiparul ei. Și cele fericite sunt plicurile cu dorințe și vise, pe care copiii le trimit lui Moș Crăciun”, scrie UNDP Moldova.

Scenarista vorbește și despre importanța cunoașterii ce înseamnă corupția într-un limbaj simplu pentru copii. „Copiii empatizează mult. Ei sunt atât de curați, deschiși și inocenți. Mă gândeam că ar trebui să creez niște situații recognoscibile pentru ei, ca să se pună în locul personajelor din desenul animat și să facă distincția asta între bine și rău. Eu cred că, astăzi, copiii sunt foarte bine informați și știu foarte bine cu ce probleme se confruntă societatea. Acest desen animat este un subiect de reflecție pentru ei, o temă pe care ei să o asimileze. Eventual, noi am fi vrut ca ei să discute la această temă și acasă cu părinții, cu bunicii. Să o cunoască și consecințele ei. În desenul animat sunt prezentate două realități – una rea și una bună. Și ei desigur că vor să trăiască într-o realitate bună, adică fără corupție.”

Denis Simonov, director creativ Pixtoon Animation Studio, a povestit cum a a creat personajele ca să fie pe înțelesul copiilor. „Noi creăm desene animate și personaje din 2006. Pentru noi această muncă este o plăcere. De aceea, pentru noi nu este dificil să ilustrăm orice tematică. Totul începe de la scenariu. În el fiecare cuvânt are greutatea sa, tonalitatea sa și asta determină stilul în care va fi produs desenul animat. De obicei, totul are loc ca prin magie – visezi, vezi imaginile și le dai viață. Lucrul nostru, de fapt, este o compilație dintre partea tehnică și creație. Eu asociez, de obicei, proiectul cu o corabie care merge spre o destinație. Un desen animat întotdeauna presupune lucru de echipă care trebuie să aibă un căpitan. Acesta este regizorul, el vede direcția și merge spre rezultatul așteptat. Am creat desenul animat aproximativ trei luni. În acest timp, s-a lucrat la concept, la scenariu, la ilustrații etc. În procesul de producere au fost implicați în jur de 19 specialiști. Noi am creat împreună 168 de scene ilustrații și 15 personaje, ca în final să avem o poveste de cinci minute. Nu este puțin, dar nici foarte mult, pentru că a concepe o astfel de poveste, pentru a dezvălui lumea personajelor, e nevoie de timp. De aceea, noi ne-am străduit ca, în acele cinci minute, spectatorii să se implice emoțional și să înțeleagă mesajul poveștii.

În general, tehnica pe care am utilizat-o în «Povestea plicurilor» – animația 2D – este o tehnică bidimensională care limitează mișcarea personajelor; este o lume plată, dacă o comparăm cu lumea 3D, în care sunt create celebrele desene contemporane. În asemenea cazuri, cel mai complicat este să faci o scenă detaliată, bogată în acțiuni. Și desigur să nu pierzi emoția, firul roșu al poveștii, ca să ajungă în final la spectatori.”

Mai jos, vă invităm să priviți primul desen animat despre corupție din Moldova – „Povestea plicurilor”.

Desenul animat „Povestea plicurilor” a fost creat în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine