(video) Zero consum de energie pentru instituțiile publice din Feștelița, Ștefan Vodă, datorită proiectelor finanțate de UE

Screen Shot 2022-01-10 at 09.15.45

Cum ar fi ca instituțiile publice din satele Moldovei să achite zero lei pentru energie? Acest lucru a devenit o realitate pentru localitatea Feștelița din raionul Ștefan Vodă, acolo unde proiectele de utilizare a energiei regenerabile sunt implementate pe bandă rulantă.

Școala din sat este iluminată de panourile solare, care nu mai sunt o necunoscută la Feștelița, iar în perioada rece a anului este încălzită cu ajutorul cazangeriei pe bază de biomasă. Liceul a renunțat la gaz și curent din rețeaua națională, deoarece toată energie este fabricată în sat, ecologic și eficient. 

„Cheltuielile pentru energie și electricitate s-au redus la zero”, spune contabila instituției de învățământ, Maria Munteanu, care mai precizează că „în anii precedenți, pentru căldură și electricitate, școala achita lunar între 6-7 mii de lei”.

Banii economisiți sunt utilizați pentru dezvoltarea infrastructurii școlare.

 „Sursele financiare economisite până acum au fost direcționate pentru achiziționarea echipamentului sportiv”, menționează Valentina Cebotari, directoarea Liceului Teoretic „Vasile Moga”.   

Și grădinița din sat a trecut la energia verde. Doar că pe lângă cazangeria pe bază de biomasă și panouri solare, instituția mai dispune și de niște colectoare speciale, care încălzesc apa care ajunge prin robinete. 

Educatoarea Nina Didenco afirmă că grădinița a fost modernizată datorită proiectelor de eficiență energetică din localitate. „Erau timpuri când copii dormeau îmbrăcați în paltoane din cauza frigului, dar acum dispunem de toate condițiile necesare pentru studii și joacă”, spune Nina Didenco.

Economiile la energie se văd și în facturile primăriei și a Casei de Cultură. Cea mai mare mândrie a satului este însă primul parc de panouri fotovoltaice din țară, care va aduce venituri anuale de peste 800 de mii de lei. Locul unde a fost cândva gunoiştea satului va produce bani. Energia solară va fi transformată în energie electrică şi va fi vândută unui furnizor.  

 „Acești bani vor fi utilizați pentru achitarea consumului de energie electrică necesar pentru iluminatul public, dar și gestionarea serviciului public”, punctează Nicolae Tudoreanu, primarul satului Feștelița. 

Toate proiectele au fost implementate în sat cu sprijinul Uniunii Europene, care pe lângă asistența financiară a oferit și consultanță. Startul a fost dat acum cinci ani prin construirea unei rețele de iluminat stradal inteligent, care permite economisirea a cel puţin 30 % din electricitate. Printre cele mai noi proiecte finanțate de UE, se numără amenajarea unei săli de conferință modernă la primărie și inaugurarea unui atelier școlar. 

„Aici, copii învață să producă pungi biodegradabile și măști de protecție pentru săteni”, subliniază profesoara Svetlana Tudoreanu. 

Așadar, motivația celor aproape 3000 de localnici și suportul Uniunii Europene au transformat Feștelița în primul sat inteligent din punct de vedere energetic din Republica Moldova. Aceste investiții contribuie la reducerea emisiilor de CO2 cu 645 de tone pe an. 


Acest material este produs în cadrul Campaniei „Descoperă Echipa Europa”, realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene de către proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine