Vrei să lucrezi într-un start-up de talie internațională? Index – compania care îți oferă această posibilitate aici, acasă

index2

Azi suntem cu ochii pe unul dintre cele mai hot start-ups ce angajează acum – Index. O companie cu rădăcini în Moldova, fondată în 2019 la Londra, cu oficii la Chișinău, Londra și San Francisco, cu angajați în peste șapte țări, ce oferă servicii de angajare a programatorilor în format remote pentru companii precum Vodafone, Twilio și GoEuro.

Având sediu la Chișinău și tot aici o parte a echipei de bază, Index își propune să deschidă cât mai multe locuri de muncă, să ofere posibilitatea viitorilor angajați de a lucra într-un start-up de talie internațională și să îi readucă pe acei bravi tineri ce studiază în afara țării acasă. Remote work means more equal opportunities for all around the world.

Index este start-up-ul care conectează inginerii software înalt calificați cu companiile internaționale care au nevoie de serviciile acestora, permițând angajatorilor să găsească talente din domeniul IT în peste 120 de țări ale lumii.

„Vrem să deschidem cât mai multe locuri de muncă și să îi readucem pe acei bravi tineri acasă”

Cum a luat naștere start-up-ul Index? După un proiect de succes ca Travod, Sergiu Matei, fondator Index, era în căutare pentru lansarea unei noi companii, a unui start-up unde ar fi avut ocazia să aplice experiența sa cumulată din ultimii ani.

„Era 2017 și de ceva timp ajutam prieteni din SUA și Europa să găsească programatori în Europa de Est și înțelegeam că aș putea rezolva problema de angajare remote la o scară mult mai largă”, ne spune Sergiu.

Fiind la studii masterale din cadrul Universității din Oxford, în discuții cu profesorul și curatorul său, domnul Teppo Felin, Sergiu practic și-a confirmat ideea de a se lansa pe piața internațională de recrutare în domeniul software engineering.

Mihai Sochirca, cofondator Index, ne-a spus că a primit propunerea de a da start acestui proiect împreună cu Sergiu. În urma discuțiilor, a fost creat Index și totul a început de la trei oameni, un laptop, patru scaune și două mese.

L-am întrebat pe Mihai care este scopul start-up-ului pentru piața din Moldova: „Ne dorim să deschidem cât mai multe locuri de muncă în Chișinău și să creăm acasă o echipă puternică care va putea contribui și crește proiectul Index. Vrem ca best talents să revină în țară și să lucreze cu noi, să nu plece peste hotare. Tinerii să fie motivați să evolueze în carieră alături de o echipă performantă”.

Echipa Index

Să cunoaștem câțiva colegi din echipa Index: „Într-un start-up, pui umăr la toate”

Sergiu Matei este fondatorul Index, absolvent al Universității din Oxford, un tânăr de afaceri cu un bagaj colosal de experiență în țară, dar și peste ocean. Pe lângă acest start-up, Sergiu a fondat Travod, cel mai mare marketplace de traduceri ce prestează servicii pentru 2 000 de companii, inclusiv Amazon și Swissport, având peste 100 de angajați în Moldova și patru reprezentanțe în diverse țări. Sergiu este mentor în cadrul programului de start-up-uri Alchemist în San Francisco și a mai multor acceleratoare și start-up-uri din Moldova.

Dacă e să vorbim despre succes în vânzări, despre asumarea și atingerea obiectivelor, atunci e despre el – Mihai Sochirca, cofondator Index. A lucrat anterior într-o companie unde a bătut toate recordurile de vânzări, iar acum, la Index, are ca misiune de bază creșterea talentelor în cadrul companiei.

Totuși, după cum menționează Mihai, activitățile se schimbă în permanență: „Într-un start-up, poți să faci de toate: și vânzări, și HR, și management – pui umăr la toate, partea bună e că o poți face. La început într-un start-up, ai un rol generalist. Și într-o dinamică continuă este necesar ca în echipă să fie oameni care să preia ștafeta și să avanseze”.

Andrei Goraș, manager operațiuni, ne-a povestit despre convingerea sa de a reveni acasă și, ulterior, de a lucra pentru Index: „Sergiu, fondatorul companiei și totodată mentorul echipei, e cel care m-a motivat să accept acest job. Am absolvit Lancaster University din UK. Tot acolo, am reușit să lucrez pentru câteva companii. Dar motivația de a lucra împreună cu fondatorii companiei, de a lucra de acasă pentru un proiect internațional ca Index, de a avea posibilitatea să mă dezvolt în continuare în finanțe și de administrarea companiei a fost mai mare”.

Andrei, la Index, are grijă de o echipă cu peste 40 de oameni, face campanii active de headhunting. La fel, aplică cunoștințele sale acumulate în UK pe partea financiară, ca suport pentru dezvoltarea companiei. Spune că îi place să lucreze cu și pentru mai multe departamente, nu se limitează doar la unul: „Te angajezi, vii în echipă, începi într-un departament, ulterior poți crește și să-ți diversifici sarcinile ori chiar să treci în alt departament. Nu ești limitat”.

Despre mediul de lucru la Index, ne-a vorbit și Ariadna Bivol, directoarea Departamentului de Talente și Operațiuni. Ariadna a menționat că activitatea în cadrul start-up-ului este una dinamică, iar mediul de lucru este unul plin de provocări și care nu lasă loc pentru monotonie sau sarcini repetitive.

„Partea frumoasă este că discutăm zilnic cu diverse persoane din toate colțurile lumii. E o satisfacție imensă când avem un match making perfect – când găsim un developer corespunzător proiectului și în final avem un client fericit”, ne spune Ariadna.

Ariadna are ca scop să crească și să coordoneze departamentul cel mai de preț pentru companie.

Eugen Cucereavii, director pe vânzări (UE) din cadrul Index, spune că start-up-ul îți oferă spațiu de manevră în toate direcțiile: „Poți să crești atât pe verticală, cât și pe orizontală învățând lucruri noi din diverse aspecte ale companiei. Ce ne propunem acum este să identificăm arealul de implicare a noilor membri de echipă, acolo unde fiecare ar fi cel mai bun: Business Development, Sales Development, Account Management sau Team Lead. Fiecare persoană poate să se regăsească în rolul în care se simte sigur pe sine, fără a fi limitat de acel rol și având posibilitate să evolueze. Eu personal am venit dintr-un domeniu în care IT și software engineers erau doar cuvintele pe care le vedeam în anunțuri de angajare și în sondaje de popularitate a profesiilor ultimilor decenii. În decurs de două-trei luni în cadru Index, am ajuns să nu mă mai sperie termenii Frontend, DevOps, Cloud Architect, Artificial Intelligence și să nu mă mai amuze cuvintele cum ar fi Django, Golang, Kubernetes, JavaScript, care îmi păreau anterior provenite din jocurile video. Poți să înțelegi lumea IT fără să devii inginer de programare”.

Atât Andrei Goraș, cât și Mihai Sochirca au menționat că cea mai mare valoare a Index-ului sunt colegii, subliniind totodată că fiecare dintre ei contribuie semnificativ la creșterea și dezvoltarea acestui start-up.

„În lucrul de echipă în cadrul Index, noi mizăm mult pe valorile persoanei. Colegii nu sunt doar colegi de muncă, dar și prietenii noștri”, specifică Andrei, manager operațiuni la Index.

Index este parte a comunității StartX pe lângă Stanford University, alături de start-up-uri ca Bolt, Patreon, Lime. Dacă vrei să faci parte dintr-un start-up internațional creat acasă, dacă ți-ar plăcea să fii parte a unei echipe ambițioase care îți va oferi posibilitatea să-ți dezvolți abilitățile și să înveți lucruri noi, atunci Index este gata să-ți ofere toate pârghiile necesare.

Ținem să menționăm că Index susține organizațiile de caritate și de tineret din țară și oferă suport acceleratoarelor de afaceri. Scopul start-up-ului este să doneze anual o parte din profit acestor organizațiilor cu impact.

Fii parte a echipei Index, vezi posturile vacante și depune dosarul tău acum.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine