Au fost desemnate câștigătoarele Concursului de lectură „Bătălia cărților”, ediția 2021. Cine sunt acestea

cărți
Foto:exquis.ro

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” anunță rezultatele Concursului de lectură „Bătălia cărților”, ediția a VII-a. Etapa finală s-a desfășurat la Biblioteca Centrală, în data de 4 și 5 decembrie curent. În marea finală participanții au participat la dezbaterea „Convinge-mă să citesc!”, în cadrul căreia au susținut o pledoarie pentru cartea preferată din lista recomandată și au răspuns la întrebările juriului și la o întrebare adresată din partea concurenților.

Participantul care a prezentat cea mai argumentată, creativă, incitantă și convingătoare pledoarie a fost desemnat Cititorul anului 2021. Astfel învingătoare la categoria copii (11-14 ani) a fost aleasă Irina Garștea, elevă la IPLT „Mihai Viteazul”, participantă din partea Filialei „Ovidius”, care a prezentat cartea – „Trandafirii din Mexic”, autor PamMuñoz Ryan.

Juriul a mai acordat premii la categoria copii pentru:
# „Cititorul exeget” – Nicoleta Burrlea, Ilinca Zaporojan;
# „Cititorul creativ” – Elena Mitrofan, Marina Conovca, ,Elisaveta Luca;
# „Cititorul proactiv” – Mădălina Alexei, Valeria Botnaru;
# și diverse mențiuni pentru – Bianca Chirița, Emil Basiul, Gabriela Todica, Loredana Muntean, Daniel Botnaru, Victoria Mitrofan, Valeria Șveț.

Prin votul participanților a fost desemnată și Cartea anului 2021, la aceeași categorie copii – „Noaptea despărțirii” de Jennifer A. Nielsen.

În a doua zi a Marei finale la categoria de vârstă adolescenți (15-18 ani) a fost ales „Cititoarea anului” – eleva Liceului Teoretic „Minerva”, cititoare activă a Filialei „Adam Mickiewicz”, Adina Panfil, pentru prezentarea cărții „Proscrișii”, scrisă de S.E. Hinton.

Juriul a mai acordat premii pentru categoria adolescenți pentru:
# „Cititorul exeget” – Andreea Lazu, Mădălina Caliga;
# „Cititorul creativ” – Alina Dovbâș, Adelina-Elena Culicovschi, Evelina Bodrug;
# „Cititorul proactiv” – Mădălina Stanciu, Mădălina Starâș
# și mențiune – Ilinca Covganeț.

Iar Cartea anului 2021 la categoria respectivă a fost desemnată – „Aleea cu licurici”, de Kristin Hannah.

Juriul a fost format din: dr. Mariana Harjevschi, director general, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”; Maria Pilchin, scriitoare și critică literară; Lidia Grosu, poetă; Moni Stănilă, scriitoare și jurnalistă.

Și în acest an, ca și în anii precedenți, concursul „Bătălia cărților” a fost un prilej excelent de a citi cărți noi recomandate de bibliotecarii „B.P. Hasdeu” și de la Biblioteca Județeană „O. Goga” Cluj, România, partenerul acestui concurs. Pe parcursul unui an copii și adolescenții utilizatori din întreaga rețea „B.P. Hasdeu” au citit câte 10 cărți interesante, captivante și s-au pregătit de marea finală a unui Concurs inedit, ce oferă experiențe de neuitat pentru copiii și tinerii pasionați de citit și arta oratoriei. Toți participanții în Concurs au dobândit un șir de competențe noi: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris şi oral în cadrul dezbaterilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine