HIV/SIDA în Moldova. Lacune în legislație și discriminarea persoanelor care sunt în căutarea unui loc de muncă

2021_06_15_UNDP_Initiativa_Pozitiva 18
Foto:UNDP

Neglijarea, marginalizarea și respingerea grupurilor vulnerabile la HIV, criminalizarea și penalizarea transmiterii HIV, a consumului de droguri și a muncii sexuale, perpetuarea lipsei de încredere în sistemul medical rămân principalele bariere legale în accesarea serviciilor de prevenire, tratament și îngrijire HIV.

Iată principala concluzie a studiului „Evaluarea cadrului legislativ în domeniul HIV în Republica Moldova”, elaborat în cadrul unui proiect regional finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Cercetarea a fost elaborată de un grup de experți independenți în domeniul juridic și medical.

O altă problemă majoră care contribuie la transmiterea HIV ține de criminalizarea consumului de droguri în locurile de detenție, fapt care se soldează cu accesarea limitată a programelor de schimb de seringi și farmacoterapie cu metadonă, în pofida disponibilității acestora. Stigma și discriminarea față de persoanele afectate de HIV, mai ales în instituțiile medicale, reprezintă o barieră pentru testare și tratament.

Confidențialitatea datelor cu caracter personal nu este respectată, iar mecanismele actuale de protecție nu oferă siguranță persoanelor care trăiesc cu HIV. Autorii studiului recomandă revizuirea mecanismului de transmitere a datelor și definirea clară a cercului de angajați din domeniul sănătății pentru care aceste informații sunt necesare. În plus, e nevoie de o implicare mai mare a pacientului în luarea deciziilor privind transferul și prelucrarea datelor sale.

UNDP

Totodată, deși formal nu există impedimente pentru accesul copiilor care trăiesc cu HIV sau afectați de HIV la educație, în cazul în care confidențialitatea informației despre diagnosticul HIV nu este asigurată, apar situații de discriminare, îndreptate spre izolarea și îndepărtarea acestor copii din colectivitate sau din instituțiile de învățământ.

Potrivit studiului, accesul la medicamente esențiale și la cele pentru tratamentul maladiilor oportuniste este reglementat restrictiv din punctul de vedere al acoperirii universale cu servicii de sănătate și satisfacerii nevoilor persoanei. Astfel, se constată prevederi rigide în legislația și proiectele de lege propuse spre aprobare, care limitează accesul pe piață a medicamentelor generice.

UNDP

Datele ministerului Sănătății arată că majoritatea persoanelor care trăiesc cu HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă. Pentru segmentul de vârstă 0-39 de ani, incidența infecției cu HIV a constituit 18 cazuri la 100 000 populație, pentru 15-24 ani – aproximativ 14 cazuri, iar pentru vârsta de 40 ani şi mai mult – 15 cazuri. În peste 90 %  dintre cazuri, virusul HIV s-a transmis pe cale heterosexuală. Consumul de droguri este responsabil de 3 % din infectări, iar în alte 2,4% de îmbolnăviri – virusul s-a transmis de la mamă la copil.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine