UPDATE: Primăria Chișinău: „Cu doza booster anti-COVID-19 se pot vaccina toți doritorii”. Ministerul Sănătății contrazice

punct mobil de vaccinare 2

Primăria municipiului Chișinău informează că va continua organizarea maratoanelor de vaccinare anti-COVID-19 și că, începând cu ziua de 29 noiembrie, în capitală se administrează deja doza booster. De asemenea, la vaccinarea cu doza booster a fost îndemnată să participe și populația generală.

UPDATE: În cadrul unei conferințe de presă, secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu a fost întrebată despre această neconcordanță dintre declarațiile primăriei și cele ale ministerului privind accesibilitatea populației generale la doza booster. Nicolăescu a declarat: „Să-și ia responsabilitatea primarul care a venit cu asemenea declarații”, specificând că dozele booster se aplică doar pentru anumite categorii de persoane și nu sunt recomandate pentru populația generală.

„Am primit vaccinurile pentru doza booster prin donații. Țările care ne-au făcut aceste donații nu aplică astăzi dozele booster pentru populația generală. Ar fi și o lipsă de respect din partea Republicii Moldova ca să includem vaccinul care ne este donat de aceste țări, care aplică o strategie concentrată pe persoanele din zona de risc, pentru administrarea în rândul populației generale. Nu mai vorbesc aici de recomandările clinice.”

Totodată, Nicolăescu a explicat că schemele pentru aplicarea dozei booster se bazează pe evidențe făcute de grupuri de experți naționali și internaționali.

Știrea inițială

„În municipiul Chișinău, doza III de imunizare poate fi administrată tuturor persoanelor doritoare, care au fost vaccinate cu doza II, cel puțin șase luni în urmă, la toate punctele de vaccinare din capitală”, se arată într-un comunicat emis de Primărie.

În capitală, sunt amplasate 70 de puncte de vaccinare active, Centrul municipal de vaccinare, precum și punctele mobile care își desfășoară activitatea în sectoare.

Amintim că Ministerul Sănătății a anunțat că, începând cu ziua de 29 noiembrie în Moldova, începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu doza suplimentară și cu doza booster. Totuși, în comparație cu declarațiile autorităților din Chișinău, Ministerul Sănătății a specificat că imunizarea cu a treia doză se va face doar pentru anumite categorii de persoane care prezintă un risc sporit de dezvoltare gravă a infecției de COVID-19.

Schema de vaccinare pentru administrarea dozei booster împotriva COVID-19 emisă de Ministerul Sănătății o puteți consulta AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine