(foto) Universitatea #diez. Alina-Maria Țurcanu, despre cluburile universitare din Ilmenau, Germania

ipiccy_image (14)
Foto:colaj diez.md

Studiile universitare nu trebuie să se limiteze doar la sala de lecturi și la biblioteca din campus, în special când în prezent tinerii și tinerele au atât de multe oportunități de dezvoltare, socializare și culturalizare. Alina-Maria Țurcanu își continuă studiile în Germania, programul Media Aplicată și Științe ale Comunicării, Universitatea Tehnică din Ilmenau, iar în acest articol ne va povesti despre organizațiile pentru studenții și studentele din localitatea în care a ales să facă licența.

La Universitatea Tehnică Ilmenau, instituția la care învăț, am descoperit o viață studențească departe de niște constructe sociale ce definesc studiul ca pe o ocupație pur standardizată în care înveți pe de rost teoreme și informații interminabile. Aici se învață cu pasiune și exaltare nu doar în bibliotecă, dar și în activitățile informale. Astfel, în ajutor vin numeroasele inițiative și organizații studențești care pun în practică cele învățate la universitate și transformă avântul și înclinațiile pline de inspirație în produse vii și necesare. Vreau să vă prezint câteva dintre proiectele care au trezit în mine niște flăcări intense de curiozitate și interes și care încununează viața studenților din Ilmenau cu multă vervă și aspirații.

Sursa foto: Alina-Maria Țurcanu/arhivă personală

# Forschungsgemeinschaft elektronische Medien e.V. (FeM)

Forschungsgemeinschaft elektronische Medien e.V. (FeM) este una dintre cele mai mari rețele organizată de studenții din Germania ce conectează peste 2 900 de calculatoare. Aceasta are scopul de a crea și organiza diverse evenimente și proiecte inovative pentru studenți (studente), precum proiecții de film, propriul post TV, live streaming sau imprimare 3D.

Interesant mi se pare că tot campusul universitar, și anume căminele studențești, este conectat la rețeaua rapidă de Wi-Fi creată de FeM-Net. Astfel, studenții pasionați de acest domeniu creează Wi-Fi pentru studenți.

Sursă foto: fem.tu-ilmenau.de

# iSTUFF

FeM este, de asemenea, o organizație umbrelă pentru alte organizații. Una dintre ele este și iSTUFF, postul studențesc de televiziune din Ilmenau, care motivează tinerii (tinerele) să dobândească experiență practică în utilizarea creativă a produselor mediatice moderne ce includ diverse sarcini cum ar fi: producție media filmare, editare, moderare și multe altele. iSTUFF nu e doar pentru studenții (studentele) de la Comunicare și Media. Toți (toate) tinerii (tinerele) interesați (interesate) pot să se implice. Producțiile și reportajele din cadrul iSTUFF pot fi vizualizate pe pagina de YouTube a proiectului.

Sursă foto: istuff.de
Sursă foto: istuff.de

# Engineers without borders

Engineers without borders este o altă organizație studențească care oferă asistență tehnică și care cercetează distribuția apei și energiei, planificarea și implementarea proiectelor de infrastructură, instruirea și educarea partenerilor locali și cercetarea noilor tehnologii pentru a asigura utilizarea eficientă a fondurilor disponibile din punct de vedere ecologic.

Aceasta a fost fondată în 2003 și este reprezentată în toată Germania de aproximativ 30 de grupuri regionale. În prezent, grupul regional al universității lucrează la proiectul Water for Nyamache, în cadrul căruia au scopul de a îmbunătăți alimentarea cu apă a unui sat din Kenya. Împreună cu alți parteneri, inițiativa vrea să aprovizioneze cu apă sigură școlile din satul Nyamache, Kenya. Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea stării generale de sănătate a populației satului, precum și funcționarea optimă a școlilor primare și a celor profesionale. Organizația oferă o gamă largă de oportunități pentru implicarea persoanelor cu sau fără pregătire tehnică. Studenții (studentele) și personalul universității, dar și absolvenții (absolventele) și oamenii din afară lucrează împreună ca o echipă.

Sursă foto: ingenieure-ohne-grenzen.org
Sursă foto: ingenieure-ohne-grenzen.org

# StuRa

Consiliul Studenților (StuRa) este reprezentanța aleasă a intereselor corpului studențesc al TU Ilmenau. Membrii (membrele) consiliului au fost cei (cele) care au organizat ErstiWoche, prima săptămână plină de culoare, muzică și zâmbete pentru studenții (studentele) din primul an. Aici poți privi niște fragmente video pline de entuziasm din cadrul la ErstiWoche, unde tinerii (tinerele) au putut să-și formeze primele conexiuni proaspete și radiante cu semenii (semenele) lor, să cunoască splendoarea orașului în care urmează să-și petreacă anii de studenție și pur și simplu să se distreze. Activitățile au inclus vânători de comori, game nights, proiecții de film și workshop-uri sportive.

Sursă foto: Julius Prenzel

# Team Starcraft

Din 2006, Team Starcraft și-a propus să dezvolte mașini electrice de curse pentru a concura cu succes împotriva altor echipe universitare din întreaga lume în competiții internaționale. Echipa este formată din aproximativ 50 de studenți (studente) dedicați (dedicate) de la Universitatea Tehnică din Ilmenau, care studiază la facultăți contrastante, de la Inginerie Mecanică și Tehnologia Vehiculelor până la Inginerie Electrică și Management Media.

Sursă foto: teamstarcraft.de

E extrem de plăcut să știi că vei fi binevenit(ă) oriunde, că nu trebuie să iubești să fii în fața camerei ca să te implici într-o producție media sau să adori de mic(ă) mașinile ca să te inițiezi în arta mașinilor de curse. Astfel, toate inițiativele studențești asigură tinerii (tinerele) că pot să se implice oriunde le dictează pasiunea și visurile.

Află mai multe despre Alina-Maria Țurcanu, de ce a ales anume Germania, dar și cum a fost perioada de adaptare, aici.

Autoare: Alina-Maria Țurcanu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine