UE și OMS au donat Moldovei echipament în valoare de 400 000 de euro, care permite depistarea tulpinilor COVID

01-773×1030
Foto:Ministerul Sănătății

Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății au donat Republicii Moldova echipament de laborator pentru secvențierea virusului SARS-CoV-2.

Echipamentul în valoare totală de 400 000 de euro va permite depistarea și diferențierea tulpinilor Coronavirusului existente pe teritoriul țării, fără a fi nevoie de expedierea probelor către laboratoarele din regiune.

Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, echipamentul va fi utilizat nu doar în contextul pandemiei COVID-19, ci și în alte domenii precum biologia evolutivă, metagenomică și medicina legală.

Secvențierea SARS-CoV-2 va permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice; investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice, precum transmisibilitatea și severitatea bolii, identificarea grupurilor de risc pentru a ghida acțiunile de sănătate publică; evaluarea legăturii dintre tulpinile virale din cadrul clusterelor epidemiologice și monitorizarea contactelor și a altor măsuri de sănătate publică; evaluarea și confirmarea reinfectărilor; evaluarea impactului mutațiilor asupra performanței medicamentelor antivirale.

Rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, datele brute obținute în urma secvențierii vor fi folosite pentru crearea și extinderea librăriilor proprii în scop de identificare a variantelor de interes sau de îngrijorare. Nu în ultimul rând, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări.

În cadrul evenimentului de donare a participat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și Ambasadorul agreat al Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks.

 

Ajutorul face parte din inițiativa finanțată de Uniunea Europeană „Solidari pentru sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova, având scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și capacitatea țărilor de a răspunde la urgență în sănătate publică.

În cadrul inițiativei „Solidari pentru sănătate”, Organizația Mondială a instruit 35 de specialiști de laborator în detectarea noilor variante SARS-CoV-2, 20 de tehnicieni de laborator în metodologia investigărilor de laborator, 20 de specialiști de laborator în testarea rapidă la antigen SARS-CoV-2, iar 14 specialiști de laborator din cadrul a 4 laboratoare regionale – în utilizarea tehnicilor de biologie moleculară (RT-PCR) la COVID-19.  Nu în ultimul rând, 7 laboratoare și-au îmbunătățit capacitatea de testare prin metoda PCR la COVID-19 de la câteva sute la circa 4 200 teste pe zi. Recent, specialiștii naționali de laborator au fost instruiți de expertul OMS în contribuția genomicii virusului în epidemiologia în situațiile de urgență de sănătate publică și considerații practice la implementarea unui program de secvențiere genomică a virusului.

De asemenea, de la începutul pandemiei și până acum, datorită suportului UE și OMS, au fost procurate echipamente de laborator, kituri qRT-PCR, kituri COVID-gene, reagenți și consumabile în valoare de 800 000 euro.

Pandemia COVID-19 a înregistrat până la ora actuală peste 250 milioane de cazuri, iar peste 7 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate. Până la 15 noiembrie 2021, în Republica Moldova s-au înregistrat 352 670 cazuri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine