Un sfert din populația Moldovei a fost vaccinată cu schema completă. Cum evoluează situația pandemică din țară

vaccin-anti-covid-revive-health-scaled-1

Un sfert din populația Republicii Moldova a fost imunizată cu schema completă împotriva COVID-19. Datele au fost făcute publice astăzi de către conducerea Ministerului Sănătății.

Secretara de stat Svetlana Nicolaescu a menționat că cea mai mare rată de imunizare este în capitală, circa 38 %. În ultima săptămână, numărul persoanelor imunizate a crescut semnificativ, în weekend au fost administrate 5 693 doze de vaccin.

Conform sursei citate, acest fapt se datorează campaniei de informare desfășurată de minister cu suportul mai multor instituții.

„Au fost deschise 26 de puncte de vaccinare în magazine. Au fost și 16 puncte mobile de imunizare. În weekend, în 170 de localități au activat echipe de voluntari ce au informat și mobilizat populația pentru a se vaccina”, a spus Nicolaescu.

Ea a precizat că în ultima săptămână numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a scăzut cu 15 %, fiind înregistrate 9 765 de cazuri. O treime din acestea au fost în stânga Nistrului și circa 2 000 de cazuri în capitală.

Cele mai afectate regiuni rămân municipiile Chișinău și Bălți, precum și în raioanele Dondușeni, Basarabeasca și Anenii Noi, care se află sub cod roșu de alertă pandemică.

Svetlana Nicolaescu, a atenționat în cadrul unei conferințe de presă că este important ca în aceste cinci regiuni să fie respectate măsurile impuse de autorități inclusiv obligativitatea prezentării certificatelor COVID la intrarea în unitățile de alimentație publică, restaurante, cafenele, centrele de sport și fitness, teatre, cinematografe și sălile de concert:

Svetlana Nicolaescu a mai anunțat că peste 95 % din pacienții decedați săptămâna trecută în Moldova de pe urma complicațiilor provocate de virusul Sars-Cov-2, erau persoane nevaccinate.

Datele Ministerului Sănătății arată că, în prezent, în spitalele din țară sunt activate 3 561 de paturi pentru pacienții COVID-19, iar circa 2900 sunt deja ocupate. În departamentele de terapie intensivă sunt activate 354 de paturi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine