(video) Recomandări de la Mircea, fără spoilere: cinci filme romantice neconvenționale pe care le-ai trecut cu vederea

LarsDoll

Mi-am zis să petrec ultimele zile de soare cu dinți ale sfârșitului de toamnă cu cinci filme romantice care pe de-o parte te încălzesc, pe de alta te mușcă.

The One I Love (2014)

Este debutul regizoral al lui Charlie McDowell, cu Mark Duplass și Elisabeth Moss. O dramă misterioasă de dragoste cu două personaje care reprezintă relația arhetipală dintre bărbat și femeie, jucate cu tristețe și umor de cei doi actori. Un lungmetraj extrem de încrezător, cu o afirmație bine argumentată despre identitate și relație, conexiune și destin.

Ethan (Duplass) și Sophie (Moss) sunt în consiliere matrimonială din mai multe motive banale: adulter, lipsa de comunicare eficientă, nu mai fac sex. Relația lor constă acum în a încerca să recapete fericirea din trecut. Cu rezultate previzibile goale, consilierul matrimonial (Ted Danson) le sugerează să meargă într-o „retragere” în weekend – o casă de vacanță unde a trimis multe cupluri și toate s-au întors înviorate și reînnoite. Ethan și Sophie acceptă, pentru că nu mai au nimic de pierdut.

Un film plin de posibilități extraordinare, cu o structură care amintește de suspansul lui Hitchcock și care funcționează asemenea unui cronometru bine uns: odată ce a început, nu poate fi oprit. Cu o imagine subiectivă, pe alocuri confundată cu un horror, filmul se desfășoară cu un sentiment de inevitabilitate și, deși evenimentele sunt ciudate, nu își pierd niciodată logica. A nu cunoaște răsturnarea se întâmplă a fi cea mai mare plăcere a filmului, pentru moment e suficient să știi că nimic nu este ceea ce pare.

Pe Hulu sau Binged.

Ruby Sparks (2012)

O comedie-dramă fantastică, regizată de creatorii filmului Little Miss Sunshine și scrisă de actrița în rol principal Zoe Kazan. Un film cu multă culoare, cu un spectru larg de emoții și cu o groază de idei trăsnite, care din păcate nu sunt duse până la capăt.

Calvin (Paul Dano) este un tânăr romancier genial care nu a mai scris nimic de mai bine de zece ani după ce ultimul său roman a avut un succes răsunător. Disperat de blocajul pe care îl are, începe să scrie în van un nou roman despre Ruby (Zoe Kazan), fata sa de vis. Nu-i vine să creadă ochilor când, a doua zi, Ruby devine o persoană reală și împreună încep să aibă o relație frumoasă. Dacă ceva nu merge bine, tot ce trebuie să facă Calvin este să scrie noi cuvinte pe o pagină, iar acțiunile lui Ruby se schimbă instant.

O lucrare plurialegorică, cum ar fi cea mitologică în care creatorul se iubește cu creația sa sau cea a expresiei de tiranie prin controlul total al unui partener ori prin grija exagerată pe care o are un părinte pentru copilul său. Un film de la proiecția căruia fiecare va ieși cu o proprie interpretare, dar nici într-un caz cu un sentiment de împlinire. O încercare demnă de atenție, cu o performanță actoricească remarcabilă (în special din partea lui Zoe), un truc foarte intrigant și un scenariu fracturat care nu-i permite filmului să devină mai mult decât este.

Pe Vudu sau Amazon Video.

Lars and the Real Girl (2007)

Este un exemplu viu al modului în care chiar și cea mai ridicolă premisă poate fi folosită pentru a pune temelia unui film inteligent și emoționant. Nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu, cu Ryan Gosling în rol principal, filmul ne prezintă o dramă neconvențională echilibrată dibaci cu genul de comedie care se desfășoară altfel decât te-ai fi așteptat.

Lars Lindstrom (Ryan Gosling) este un tânăr stângaci și extrem de timid dintr-un orășel nordic al Statelor Unite. Retras și terifiat de lume, într-o bună zi își face curaj și o aduce acasă pe fata visurilor sale. Unica problemă e că nu e reală – Bianca este o păpușă gonflabilă pe care Lars a comandat-o de pe internet. Dar n-a făcut-o pentru sex, ci mai degrabă pentru a construi o relație serioasă și profundă. Cumnata lui este îngrijorată pentru el, în timp ce fratele îl crede nebun, dar în cele din urmă întregul oraș este de acord să se prefacă în sprijinul acestui băiat dulce pe care l-a iubit întotdeauna.

O comedie profundă cu o nuanță de tristețe despre frică și singurătate. O glumă care pare să facă parte dintr-un spectru de comedie de prost gust în care bulying-ul și premisa imatură ar trebui să dirijeze subiectul. Însă scenariul calitativ și tratarea corectă de către regizor a temei conturează o dramă fundamentală și ne ajută să-l cunoaștem pe Lars, un suflet rănit care se convinge că lumea nu e chiar atât de rea cum și-o imagina.

Pe Hulu sau Prime Video.

Victoria (2015)

Un film extrem de ambițios tras dintr-un singur cadru, un procedeu tehnic realizat mai devreme de Aleksandr Sokurov în Русский ковчег (Russian Ark) sau de Alejandro G. Iñárritu, care a lipit mai multe cadre lungi creând aceeași senzație în filmul Birdman. Însă niciuna dintre variantele enumerate mai sus nu a atins echilibrul dintre factorul tehnic și cel dramaturgic fără a-l umbri pe cel din urmă.

Povestea ne prezintă câteva ore din viața unei tinere de origine spaniolă (Laia Costa) stabilită la Berlin care, într-o dimineață devreme, după ce părăsește un club, întâlnește patru băieți locali care o invită să petreacă timpul cu ei. Deși pot comunica doar într-o engleză stricată, cu unul dintre aceștia – Sonne (Frederick Lau) – are o conexiune deosebită. În timp ce relația lor e tot mai alimentată în a deveni ceva mai mult, o favoare de ultimă oră cerută de băieți îi schimbă viața pentru totdeauna.

Prima jumătate a filmului ne dezvăluie personajele în timp ce se plimbă pe străzile și acoperișurile Berlinului, dar această atmosferă de hipsterism romantic se schimbă brusc într-un thriller tensionat care crește considerabil de la o clipă la alta. Filmarea în timp real sporește și mai mult credibilitatea celor întâmplate, însă unele motivații ale personajelor nu sunt argumentate suficient de convingător regizoral din cauza procedeului complicat de filmare. Calvarul prin care trec mai târziu ne înfățișează rezultatul unor decizii greșite și forțează personajele la acțiuni extreme îndoielnice pentru a-și păstra viața și poate dragostea. „Victoria”, fără dar și poate, este un film remarcabil și curajos, însă sacrificiul făcut de dragul formei nu-i permite sa devină ceva mai mult.

Pe Prime Video sau iTunes.

Ich bin dein Mensch (2021)

O comedie-dramă futuristă despre dragoste, relație și inteligență artificială, nominalizată la Ursul de aur și premiată cu cel de argint pentru cea mai bună interpretare în rol feminin. O poveste frumoasă, duioasă și curioasă de văzut măcar o dată.

Pentru a obține fonduri de cercetare pentru studiile sale, un om de știință (Maren Eggert) acceptă oferta de a participa la un experiment extraordinar: timp de trei săptămâni, ea va locui cu un robot umanoid (Dan Stevens) creat pentru a o face fericită.

Ich bin dein Mensch (I’m Your Man) este o producție germană regizată de Maria Schrader și adaptată după nuvela „Sunt omul tău” din 2019 a scriitoarei Emma Braslavsky. Cu o atmosferă comică și ușor tristă, într-o lume în care e greu să-ți găsești partenerul, plauzibil și bine interpretat, personajele se cunosc reciproc creând o conexiune naturală. O istorie intrigantă, povestită ușor și pe înțelesul tuturor, în care dragostea pentru inteligența artificială, treptat si organic, își face loc în sufletul unei femei sceptice. Un science fiction care sfidează modelul de relație dintre parteneri oferind o șansă în viață și celui mai singuratic om.

Oficial disponibil pe Mubi sau iTunes.

Vizionare plăcută!

Dacă vrei să contribui și tu la dezvoltarea acestui proiect încât să ai parte de mai multe și mai bune, susține această muncă cu minimum 2 $ pe Patreon sau cu o cafeluță pe Buy Me a Coffee.

Mulțumiri speciale pentru: Alexandru Lebedev și Bogdan Bobînă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine