(foto) „Am visat această zi din clipa în care am zis: «Hai să-l facem!»”. Ioana Vatamanu-Mărgineanu, despre debutul ei regizoral

FotoJet – 2021-10-11T120817.716

„Am visat această zi din clipa în care am zis: «Hai să-l facem!»”, spune Ioana Vatamanu-Mărgineanu despre începuturile filmului său „Ce zici?” – un scurtmetraj de suspans și comedie. Despre cum a luat naștere ideea filmului, dar și multe alte detalii cinematografice curioase, aflați din materialul ce urmează.

„Într-o zi, a bătut la ușă și pasiunea mea pentru cinematografie”

Ioana s-a născut într-o familie de cineaști, așa a început călătoria ei în lumea cinematografiei, o frumoasă expediție vizuală și nu doar.

„Am petrecut ore întregi așteptându-i pe părinți, pe canapeaua de la OWH Studio, să mergem, în sfârșit, acasă. Mai ales primăvara, în timpul CRONOGRAF-ului. Și le tot observam fuga dintr-o cameră în alta, răbdarea cu care petreceau zile întregi la montaj, apelurile necontenite în ajunul zilelor de filmare, emoțiile avanpremierelor, chinurile creației care continuau și dincolo de pereții studioului. Apoi, încetul cu încetul, am început să mă scol de pe canapea și să alerg și eu dintr-o cameră în alta, să îmi iau un scaun lângă masa de montaj a mamei, să pregătesc gențile pentru invitații internaționali sosiți la CRONOGRAF și să deschid ușa celor care veneau la studio. Iată că, într-o zi, a bătut la ușă și pasiunea mea pentru cinematografie. Și i-am deschis”, ne povestește Ioana Vatamanu-Mărgineanu.

În urma celor menționate mai sus, vrem să vă spunem o noutate frumoasă, și anume despre faptul că Ioana a marcat propriul debut cinematografic în calitate de regizoare, fiind cea care a creat filmul „Ce zici?”. Așadar, am fost curioși să aflăm mai multe despre acesta.

„Deși mesajul general al filmului se trage probabil din copilărie, ideea din film mi-a trecut prin cap la fel cum îmi trec mii de gânduri și situații prin minte în timpul plimbărilor. Nu s-a copt prea mult timp în mine, pentru că am verbalizat-o repede și a fost auzită de urechile potrivite care au zis: «Hai să facem filmul ăsta!». Abia după asta a început adevărata provocare – scenariul”, menționează tânăra regizoare.

De asemenea, Ioana ne-a spus că acțiunea din film are loc doar în mașină. Astfel, scenariul este acel Atlas care ține filmul pe umeri. Replicile au fost schimbate de zeci de ori întrucât regizoarea avea nevoie de inspirație și pentru găsirea unui titlu diferit pentru salvarea documentului cu noua versiune a scenariului: „Scenariu Ce zici 1; 2; final; final sigur; precis final; probabil final; nu citi, doar printează!”.

Ce se întâmplă de fapt în filmul „Ce zici?”

Ioana spune că vom avea parte de un scurtmetraj de 20 de minute, un road movie ce îmbină elemente de suspans și comedie. Un cuplu, Ana (Corina Rotaru) și Alex (Vlad Sabajuc), face autostopul de la Chișinău spre Grigoriopol. Mașina care se oprește să-i ia este condusă de Victor (Tudor Andronachi), un șofer destul de dubios atât prin acțiunile sale, cât și prin întrebările incomode pe care le adresează tinerilor. Tensiunea crește pe parcurs până când, la final, se întâmplă ceva. Ce se întâmplă? Sunt milioane de variante. Echipa de producție a ales o variantă și speră să îi placă spectatorilor.

Tot aici, am fost curioși să aflăm ce a fost cel mai complicat în procesul de producție. În acest sens, Ioana a mărturisit că cel mai dificil a fost procesul de postproducție.

„Acum, când privesc în spate, cea mai complicată etapă mi se pare postproducția, poate pentru că e cea mai recentă etapă, deci amintirea e cea mai vie. E complicat, pentru că trebuie să reduci zeci de ore de material la doar 20 de minute de film. Fiecare modificare la montaj – o privire mai lungă, o altă melodie pe fundal, un detaliu al mânii – poate schimba senzația pe care i-o oferi spectatorului. De asta, țin să le mulțumesc Leontinei Vatamanu, lui Radu Zaporojan și lui Adrian Gușan pentru că împreună cu ei am strâns, la masa de montaj, acest puzzle – filmul «Ce zici?»”, spune regizoarea.

Și totuși, Ioana mai relatează că procesul de producție a filmului a fost categoric simplificat datorită echipei filmului „Ce zici?”, spunându-ne că a avut parte de cea mai cumsecade și responsabilă echipă, deoarece:
# planul de lucru a fost respectat;
# canicula de afară, chiar dacă a dublat munca machieuzelor și a chinuit actorii, nu i-a oprit, iar echipa a dat dovadă de răbdarea necesară pe platoul unei regizoare debutante.

De asemenea, tânăra creatoare ne-a povestit și despre momentele hazlii de pe platoul de filmare, relatându-ne cum trecătorii curioși se opreau să privească ce se întâmplă cu această aglomerare de oameni cu echipament ciudat, cum mașinile claxonau, așa cum se obișnuiește când vezi ceva diferit, ceea ce a multiplicat uneori numărul dublelor filmate.

„Sunetistul Constantin Coada și-a făcut din portbagaj spațiu de muncă, pentru că trebuia să fie în aceeași mașină cu actorii din cauza sistemului de sunet prin cabluri. Directorul de imagine, George Secrieru, mergea cu noi în mașina din spate și încerca să focuseze imaginea de la distanță, prin telecomanda lui. Am oprit circulația pe un traseu, am monopolizat spațiul unei benzinării pentru câteva ore și am inițiat și niște polițiști în ale actoriei. Am reușit să convingem autoritățile locale să vopsească marcajul pe o porțiune de traseu. Vedeți, dacă dezvoltăm cinematografia, creștem și infrastructura”, își amintește Ioana Vatamanu-Mărgineanu.

La întrebarea ce își dorește Ioana ca spectatorii să vadă în acest film, dânsa ne-a spus doar că: „În primul rând, îmi doresc s-o vadă!”.

„Sunt mai multe teme de discuții ce pot fi lansate după film, cum ar fi diferențele dintre generații, rivalitatea masculină, comportamentul oamenilor în situații tensionante și multe altele pe care însă nu le pot divulga. Întrebarea «Ce zici?» este una deschisă. Astfel, invităm spectatorii să își lase părerile despre film, dar și despre alte subiecte pe care le vom lansa pe pagina de Facebook «Ce zici?»”, mărturisește regizoarea.

Menționăm că premiera filmului va avea loc pe 15 octombrie la Cinematograful Patria Loteanu. Filmul va fi proiectat de două ori.

„Între proiecții, vom prezenta echipa și vom avea parte de o discuție cu doamna Zinaida Bolea, doctoră în psihologie, pentru ca, ulterior, la a doua proiecție, spectatorul să surprindă detalii noi din film. Mulți spun că a doua vizionare a filmului se trăiește complet diferit. Așadar, le doresc spectatorilor vizionare plăcută (am visat să zic asta!) și, bineînțeles, aș vrea să îi rog încă o dată să nu divulge altora finalul filmului”, spune entuziasmată Ioana.

Filmul „Ce zici?” a fost finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Astfel, grantul include și organizarea proiecțiilor acestui film pe ambele maluri ale Nistrului. Detalii despre parcursul filmului și locațiile în care vor avea loc proiecțiile pot fi găsite pe pagina de Facebook a filmului „Ce zici?”.

Iar aici avem un desert, detalii biografice despre Ioana Vatamanu-Mărgineanu, o tânără ireversibil îndrăgostită de cinematografie, despre care, cu siguranță, încă vom auzi foarte, dar foarte multe noutăți frumoase. Am lăsat asta pentru final la discreția Ioanei.

Ioana Vatamanu-Mărgineanu, cine este ea?

„Nu știu cine este ea, și nu știu dacă și ea știe, dar am înțeles că-i convine situația asta atât timp cât procesul de descoperire de sine e atât de plăcut, mai ales la ai ei 21 de ani. Dar dacă ar fi să intrăm pe furiș în camera ei, actualmente în Innsbruck, Austria, unde face un schimb de experiență, am putea găsi printre altele:
— fotografii cu ea mică și cu colegii ei de la Liceul Teoretic «Mircea Eliade»;
— fotografii cu ea mare și cu colegii ei de la Liceul Academiei de Științe a Moldovei;
— fotografii cu ea și cu sora ei mici, cu părinții ei – Leontina Vatamanu și Virigiliu Mărgineanu – tineri, la primele ediții ale Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF;
— fotografii cu ea și sora ei mari, cu părinții ei… tot tineri, la cele mai recente ediții ale festivalului;
— un hanorac de la Stockholm School of Economics in Riga, pe care îl primise pentru reușitele la învățătură la finalul primului an. Reușitele, însă, au cam scăzut odată cu trecerea la învățământului online, deci a trebuit să-și cumpere singură hanorace;
— o carte de cultură generală: așa se pregătește de jocurile de «Ce? Unde? Când?», care o pasionează;
— o carte de filosofie din care am înțeles că nu prea pricepe nimic și un bilet de avion spre Chișinău pentru a filma primele ei emisiuni în calitate de prezentatoare la «Erudit Cafe» de la televiziunea publică.

Acum, backgroundul telefonului ei e o imagine cu harta Europei, iar teritoriul Moldovei e colorat. E mai ușor așa să explice lumii unde e această țară Moldova/Moldavie/Moldawien, locul în care, zice ea, vrea să se întoarcă.

Pe desktopul ei e haos. Zeci de fișiere intitulate «O Emisiune Simplă la Radio Moldova Tineret», dar și mai multe «Scenariu film Ce Zici? final final…».

Și mai e o oglindă în care mă uit și o văd chiar pe ea!”, punctează Ioana, tânăra regizoare despre care ne-a făcut plăcere să vă povestim.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine