Cum măsurile de distanțare socială au afectat sănătatea sexuală și reproductivă a tinerilor în perioada pandemică? Participă la un studiu elaborat de USMF

DSC_5089
Foto:diez.md

COVID-19 poate avea un impact considerabil asupra comportamentului sexual, a sănătății reproductive și a vieții sociale la nivel global. Reglementările din perioada izolării/carantinei care s-au extins la nivel global pot influența activitatea sexuală, pot exacerba fenomenul de violență sexuală din partea partenerilor și reduce accesul la serviciile esențiale de sănătate reproductivă. Din acest motiv, USMF „Nicolae Testemițanu”, în colaborare cu instituțiile academice din alte țări, elaborează studiul I-SHARE II (International Sexual Health And REproductive Health). Aflați mai jos cum puteți participa.

USMF este parte a Consorțiului I-SHARE și, împreună cu alte 30 țări dezvoltate și în curs dezvoltare, a participat în anul 2020 la I-SHARE.

În iulie 2021, a fost lansat studiul I-SHARE II, scopul și instrumentul de evaluare (ancheta online) fiind similare. Studiul a fost extins prin includerea aspectelor sănătății sexuale și reproductive a populației tinere, a unor aspecte ce țin de metodele de contracepție, a infecțiilor sexual transmisibile și a accesului la serviciile ce se referă la sănătatea sexuală și reproductivă.

Studiul este unul comportamental multidisiplinar, efectuat pentru a înțelege mai bine sănătatea sexuală și reproductivă în țările selectate (incluse) în timp de COVID-19, precum și pentru a facilita comparația datelor dintre țări. Participanții vor fi recrutați, în țările selectate, prin sondaj online. Acesta ia în considerare următoarele aspecte:
# socio-demografie, complianța cu măsurile de distanțare socială COVID-19;
# relațiile în cuplu și familie;
# comportamentul sexual;
# accesul la contraceptive;
# accesul la serviciile de sănătate reproductivă, asistența antenatală și sănătatea mamei și copilului;
# avortul;
# violența sexuală și bazată pe gen;
# mutilarea/rezecția genitală feminină și căsătoria precoce/forțată;
# HIV, infecțiile sexual-transmisibile;
# sănătatea mentală (domeniul opțional) și nutriția (domeniul opțional).

Participarea este anonimă și voluntară. Găsiți formularul aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine