Teza de masterat a studentului moldovean Alexandru Demianenco a fost publicată în Jurnalul de Științe Europene și Globale De Europa, tirajat de Departamentul Cultură, Politici și Societate de la Universitatea din Torino. În acest jurnal, au fost selectate șase teze ale studenților din cadrul Colegiului Europei din Natolin, Polonia, unde și-a făcut studiile și tânărul din Moldova.
Am discutat cu Alexandru pentru a cunoaște mai multe informații despre cum i-a reușit această performanță.
„Colegiul Europei are un soi de tradiție de a propune spre publicare șase cele mai bune teze ale anului în revista De Europa – o publicație academică prestigioasă administrată de Universitatea din Torino.
Tema tezei de master a lui Alexandru se numește Russian bear vs Snow Dragon? The geopolitics of the Arctic and the Sino-Russian relations in the region (Ursul rus versus Dragonul de zăpadă? Geopolitica Arcticii și relațiile chino-ruse din regiune. Iată ce spune tânărul despre cercetarea lui.
„Am ales această temă pentru că cuprinde două dintre subiectele care mă interesează în mod special – schimbările climaterice și geopolitica. Prin această teză am urmărit să explorez evoluția Arcticii ca regiune geopolitică, concentrându-mă pe rolul acesteia în relațiile sino-ruse. Folosind abordarea istorică, am analizat mai întâi percepțiile în schimbare ale Arcticii (de la o regiune înghețată care atrage aventurieri și exploratori într-o regiune cu potențial geostrategic și economic ridicat) și istoria explorării și exploatării sale din secolul al XIX-lea până în zilele noastre. În al doilea rând, am evaluat și am reflectat principalele interese și revendicări ale Rusiei și Chinei în Arctica. Am susținut că, deși dominația Rusiei în zona arctică este o chestiune de legitimitate și securitate națională, China o vede ca pe o altă regiune pentru afirmarea strategiei sale globale, precum și ca o zonă cu o posibilă rută strategică de transport maritim. În același timp, am analizat dimensiunile cooperării actuale sino-ruse în Arctica, subliniind că unul dintre principalele elemente al acesteia o constituie Pasajul Nord-Est.”
Tânărul își amintește și de primele clipe când a aflat că teza lui va fi publicată în una dintre cele mai prestigioase reviste științifice din Europa.
„Am fost în primul rând surprins, dar și fericit când am aflat această noutate. Nu poate fi nimic mai plăcut decât realizarea faptului că, după un an de lucru asiduu la această teză, primesc o apreciere atât de înaltă a lucrului meu, astfel încât rodul muncii mele să fie publicat și citat de alți academicieni europeni. Pot spune că lucrul meu nu a fost în zadar, iar asta contează cel mai mult. Sunt nespus de mulțumit pentru contribuția care a fost adusă de către coordonatorul meu David Abulafia, profesor la CoE și Cambridge, care m-a ghidat pe parcursul acelui an academic.”
După revenirea de la studii, Alexandru vrea să rămână în Moldova și „să contribuie la schimbările din țară, și anume la procesul de democratizare a Republicii Moldova”.
Alexandru Demianenco a devenit student la Colegiul Europei în 2019 fiind parte a promoției Hannah Arendt 2019/2020 (fiecare an își are propriul patron). A absolvit Facultatea de Studii Europene Interdisciplinare cu specializare în Istoria Civilizației Europene.
Cercetarea lui poate fi găsită în documentul de mai jos, la pagina 219.