(video) Călătorie în timp. Cum arăta Sala cu Orgă din Chișinău în anul 1978

sala cu orga

Situată în unul din cele mai frumoase edificii din centrul oraşului, Sala cu Orgă din Chişinău este o instituţie cultural-artistică de prim rang. Activitatea sa are o importanţă de excepţie în viaţa spirituală a capitalei, iar, graţie anumitor acţiuni (festivaluri, concursuri etc.), impactul acestei activităţi depăşeşte cadrul naţional.

Astăzi, Sala cu Orgă are o imagine total diferită decât așa cum era la începuturile sale. În videoclipul de mai jos puteți vedea cum arăta edificiul în anul 1978.

Edificiul Sălii cu Orgă a fost onstruit la sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX, sub conducerea inginerului Mihail CECHERU-CUŞ, edificiul se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola şi grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică aparte. Până în anul 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat.

Primul concert în Sala cu Orgă a avut loc la data de 15 septembrie, 1978. În concertul de inaugurare, când orga a răsunat pentru întâia oară la Chișinău, au participat soliștii: soprana Maria Bieșu, violoncelistul Ion Josan, organista Svetlana Bodiul, precum și Capela Corală „Doina”, condusă de Veronica Garștea. La distanță de 40 de ani, doi dintre protagoniștii acelui eveniment, vor reveni pe scena Sălii cu Orgă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine