(studiu) Calitatea aerului în Europa: Moldova este una dintre cele mai poluate țări de pe continent

930c1ca3e8a6b1bfbadf2082c806ca61_1063x560_00_86_1280x720
Foto:auto-expert.md.

Potrivit raportului anual al Indexului Calității Aerului și a Vieții, Moldova este una dintre cele mai poluate țări din Europa, alături de așa state ca Polonia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Armenia, Ungaria, Slovacia, Lituania și Cipru.

aqli.epic.uchicago.edu

„Cea mai poluată regiune din Europa este partea de est a continentului. Polonia este cea mai poluată țară din Europa, iar zonele din apropierea Varșoviei și Łódź suferă în mod deosebit de nivelurile ridicate de poluare cu PM2.5, în principal din cauza utilizării în cantități mari a cărbunelui pentru încălzirea caselor și pentru industria și producția de energie”, se arată în raport.

Autorii mai spun că: „Dacă Polonia ar fi respectat recomandările OMS cu privire la reducerea nivelului de poluare a aerului, atunci locuitorii din la Varșovia ar putea trăi cu 1,2 ani de mai mult”.

Dacă e să ne referim la țările cu cel mai înalt nivel de poluare din afara Europei de Est, atunci ne oprim la regiunea italiană Po Valley, care include orașul Milano. La fel și în regiunea comercială Bursa din Turcia se înregistrează rate înalte de PM2.5. În acest sens, specialiștii remarcă faptul că locuitorii din aceste regiuni ar fi trăit cu 10 luni (Milano) și cu 1,4 ani (Bursa) mai mult dacă ar fi respectat recomandările OMS.

Iată așa arată harta poluării aerului și vedem care regiuni sunt cele mai afectate de calitatea proastă a aerului: centrul Africii, estul Europei, sudul Americii de Sud, aproape întregul continent asiatic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine