Alexandr Stoianoglo a sesizat Curtea Constituțională în contextul modificărilor la legea cu privire la procuratură

f42c9f507ba33f5b0852ed915318fca2

Având în vedere gravele abateri în procesul elaborării, promovării și adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la legea cu privire la procuratură, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității modificărilor operate de parlament.

Într-un comunicat al Procuraturii Generale, se spune că legea adoptată în regim de urgență la 24 august încalcă procedurile de transparență a deciziilor și ignoră recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată, se mai spune că formularea noii legi „riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”.

Pe de altă parte, președinta Maia Sandu a apărat noua lege explicând că ea ar fi necesară ca să se poată „curăți” sistemul.

„Noi astăzi nu avem stat de drept ca să vină societatea civilă și să ne spună că atentăm la independența statului de drept. Noi suntem la etapa la care trebuie să creăm acest stat de drept. Noi îl vom crea și abia atunci vom avea grijă ca acest stat de drept să nu stea la cheremul politicienilor și să nu fie influențat politic”, a spus Maia Sandu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine