A lansat 13 startup-uri, șapte dintre ele activează în prezent. Artur Gurău este antreprenorul social care crede că microcomunitățile au puterea de a revoluționa lumea. Artur este co-fondator Voteme.app, Granat, Academia Rockit, Digital C
– Despre cei vei vorbi la TEDxRoseValleyParkED?
– Despre „ce nu avem, dar ar fi bine să fie”. Despre procesul de luare a deciziilor în comunități și cum lipsa unor proceduri corecte și a unor reguli clare de joc, duc la abuzuri și pierderea încrederii.
– De ce ai ales această temă?
– În această vară am avut discuții cu reprezentanții a peste 70 de organizații pentru a înțelege necesitățile și provocările cu care acestea se confruntă. Este un subiect care mă preocupă în mod direct, care reiese din observații, interviuri, dar și experiența mea personală legată de mai multe comunități cu care am interacționat. Voi prezenta o soluție, care sper eu, va contribui la rezolva mai multor probleme actuale cu care se confruntă aproape fiecare comunitate, care întrunește un grup mai mare de persoane. Fiind la începutul unui nou capitol de dezvoltare a Republicii Moldova, îmi doresc să generăm revoluții în mai multe domenii, care au nevoie de o transformare de calitate.
– Cum ar arăta Moldova dacă toți oamenii ar asculta discursul tău și ar aplica ceea ce le spui în el?
– Am ajunge Estonia din urmă la nivel de dezvoltare, iar oamenii se vor putea afirma social și profesional la ei acasă, plecând în călătorii peste hotare pentru inspirație, creștere, dezvoltare, noi parteneriate, dar nu pentru a supraviețui sau nevoia de a se simți în siguranță.
– O carte pe care orice moldovean trebuie să o citească:
– „Why Nations Fail” de Daren Acemoglu & James A. Robinson.
– Despre tine știm că ai stat în spatele primelor ediții de TEDx din Chișinău. Cunoscând atât de bine procesul din perspectiva organizatorilor, cum te simți în pielea unui speaker?
– Vulnerabil, emoționat și umil ținând cont de responsabilitatea ce îmi revine. Îmi doresc ca discursul meu de la TEDx să producă un impact real în comunitățile din Moldova.
– Care este visul tău?
– Să investesc și să lucrez în 100 de organizații și startup-uri, care vor produce valoare și impact în societate.
– Un mesaj din viitor pentru Artur – băiatul de 18 ani:
– Învață engleza!
În data de 30 August, sărbătorim 75 ani de la fondarea UNICEF, fii alături de noi la conferința TEDxRoseValleyParkED.
UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii de pretutindeni.
A 75-a aniversare ne găsește într-un moment critic și important, asemenea celui care a determinat crearea UNICEF din cenușa celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, pe măsură ce oamenii luptă împotriva pandemiei COVID-19, ne mobilizăm experiența considerabilă, inclusiv în domenii, precum vaccinurile și educația, astfel încât să reinventăm un viitor sigur și sănătos pentru fiecare copil. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter, Facebook și Instagram.
Despre TEDx, x = eveniment organizat independent
În spiritul ideilor care merită răspândite, TEDx este un program de evenimente locale, auto-organizate, care reunesc oamenii pentru a împărtăși o experiență asemănătoare TED. La un eveniment TEDx, speakerii pornesc discuții profunde și conexiuni. Aceste evenimente locale, auto-organizate sunt denumite TEDx, unde x = eveniment TED organizat independent. Conferința TED oferă îndrumări generale pentru programul TEDx, dar evenimentele individuale TEDx sunt auto-organizate. (Sub rezerva anumitor reguli și reglementări.)
Despre TED
TED este o organizație non-profit dedicată ideilor care merită răspândite. Începând ca o conferință de patru zile în California în urmă cu 30 de ani, TED a crescut pentru a-și susține misiunea cu mai multe inițiative. La cele două conferințe anuale, TED îi invită pe cei mai mari gânditori și implementatori din lume să vorbească timp de 18 minute sau mai puțin. Multe dintre aceste discuții sunt apoi disponibile, gratuite, la TED.com. Speakeri TED au fost: Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Sal Khan și Daniel Kahneman.