(foto) „Toată viața mi-am dorit să particip la JO.” Înotătoarea Tatiana Salcuțan, despre emoțiile dinainte de olimpiadă

Cover foto

Republica Moldova va fi reprezentată la Jocurile Olimpice din Tokyo (care trebuiau să fie organizate în 2020, dar au fost amânate din cauza pandemiei) de 20 de sportivi. Echipa #diez și-a propus să vorbească cu fiecare dintre aceștia și să afle cu ce emoții merg la competiție și ce așteptări au. În interviul de mai jos, îți propunem să o cunoști pe o altă debutantă la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Tatiana Salcuțan va participa la proba înot pe spate la distanța de 200 de metri.

Tatiana a început să practice înotul din copilărie. Totul a început de la niște cursuri de însănătoșire. „În clasa a doua, am mers la cursuri de însănătoșire prin înot și de aici am îndrăgit acest sport. Acum pot să spun că iubesc înotul.”

Chiar dacă au fost și momente mai grele, tânăra spune că niciodată nu s-a gândit să lase înotul. „Eu practic acest sport de 14 ani, dar nu am avut sentimentul că vreau să las înotul. Chiar dacă au fost momente mai grele, eu iubesc acest sport și vreau să continui să îl practic.”

Sportiva a avut multe victorii, iar pentru fiecare dintre ele a depus mult efort și a făcut multe sacrificii. Au fost momente când Tatiana a participat la turnee chiar dacă nu era recuperată complet. „Cea mai memorabilă victorie a fost cea de la Jocurile Olimpice de tineret, dar cea mai grea victorie a fost la Campionatul European pentru tineret, unde am ocupat locul 3. Mi-a fost mai greu în cadrul acestui turneu, pentru că m-am îmbolnăvit în acea perioadă.”

Una dintre cele mai mari distanțe pe care le-a înotat sportiva a fost distanța de 10 kilometri și 200 de metri, iar acest lucru s-a întâmplat în cadrul unui antrenament. „La prima competiție, am înotat 25 de metri. Am câștigat acea distanță și am primit o minge portocalie.”

Pentru Tatiana participarea la Jocurile Olimpice a fost un vis din copilărie. „Toată viața mi-am dorit să particip la JO și desigur că am emoții. Am muncit foarte mult pentru ca să ajung aici și voi depune toate eforturile ca să obțin un rezultat cât mai bun.”

Înainte de Jocurile Olimpice, tânăra a fost două luni la stagii de antrenamente. Potrivit Tatianei, regimul de antrenamente pentru JO nu se modifică esențial față de cel pentru alte competiții. La fel, tânăra are un regim special de alimentație și odihnă. „Nu am careva așteptări de la Jocurile Olimpice, doar voi încerca să obțin un rezultat cât mai bun.”

Tatiana va fi susținută la acest turneu de familie, de prieteni și de colegii de echipă. Iar susținerea din partea suporterilor moldoveni este binevenită și îi va ajuta pe sportivi să își stăpânească emoțiile.

Iar la final, Tatiana le-a transmis mult succes sportivilor din lotul național al Moldovei și le dorește cât mai multe rezultate frumoase la acest turneu și nu doar.

Amintim că, la jocurile Olimpice din acest an, Moldova va fi reprezentată de 20 de sportivi. Sportivii calificați la JO sunt: Zalina Petrivskaya, Serghei Marghiev (aruncarea ciocanului), Dimitriana Bezede (aruncarea greutății), Lilia Fisikovici (maraton), Andrian Mardare (aruncarea suliței), Alexandra Emilianov (aruncarea suliței), Anastasia Nichita (lupte feminine), Victor Ciobanu (lupte greco-romane), Denis Vieru, Victor Sterpu (judo), Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu, Maria Olărașu (canoe), Alexandra Mîrca, Dan Olaru (tir cu arcul), Tatiana Salcuțan, Alexei Sancov (înot), Elena Cîlcic, Marin Robu (haltere), Anna Dulce (tir). Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt programate să aibă loc în perioada 23 iulie-8 august 2021.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine