Raisa Miron este o profesoară de informatică la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău. Dânsa a criticat metodele de verificare a evaluatorilor la examenele de profil de la BAC. Profesoara susține că aceștia scad din punctaj pentru greșeli nesemnificative, astfel unii elevi nu obțin notele de 10 sau 9.
„Elevii au așteptat decizia de la contestare, poate măcar acești profesori vor aprecia la justa valoare competențele elevilor în informatică, dar nu a fost să fie. Totuși, conținuturile aiurea din testul de BAC și baremul au fost mai credibile decât cunoștințele elevilor în domeniul programării. Doi elevi aveau 59 de puncte, un punct nu le ajungea până la 60 puncte ca să obțină nota 10. Un elev avea 55 de puncte, un punct nu-i ajunge până la 56 de puncte pentru nota 9.
Important e că acel punct de aur a fost scăzut aiurea, pentru niște greșeli neesențiale: o mică deosebire dintre sintaxa limbajului Pascal și C++. Vă întreb stimați evaluatori: «Dumneavoastră știți posibilitățile acestor limbaje la nivel înalt, de ce căutați cu lumânarea greșeli din neatenție la elevi?» De exemplu, o elevă, cu toate ca a programat ultimii doi ani in C++, a decis să rezolve problemele la BAC în Pascal. Din neatenție, în loc de «S div 8», ea a scris «S/8», care în C++ înseamnă «S div 8». Iată acel punct de aur care nu a ajuns că să fie nota 10.
O altă situație. De la pagina 68 din manualul clasei a 10-a (editat în anul 2007) noțiunea este descrisă în felul următor: «Totalitatea regulilor de reprezentare a numerelor, împreună cu mulțimea cifrelor poartă denumirea de sistem de numerație. Numărul cifrelor definește baza sistemului de numerație pozițional». Prima propoziție a fost omisă și a fost scrisă doar a doua propoziție, întrebând-l pe elev Adevarat/Fals. Fiind omisă prima parte, elevul a fost dus în eroare și a răspuns Fals. S-a scăzut un punct și a obținut nota 9.
La ACCESS, când elevul trebuie să analizeze niște tabele aiurea (sunt cazuri când sunt și cu greșeli) și să dea răspuns la niște întrebări teoretice de tipul Input Mask sau «tipul câmpului» sau «tip relație», iar răspunsul elevului nu corespunde cu cel din barem, minus un punct. Spuneți stimați evaluatori, dacă elevul a creat singur o bază de date funcțională în MySQL, dumneavoastră prin acest punct scăzut aiurea ați apreciat corect competențele elevului la acest modul?
Despre HTML, formulat special cu capcane pentru elevi. Poate din neatenție elevul nu a înțeles dacă acela e Caption la tabel sau poate e un titlu scris aparte mai sus de tabel. Nu a scris Caption (totuși e BAC) se va scădea și aici un punct și iarăși acela va fi punctul de aur pentru care elevului i se va scădea din notă.
Iată stimați elevi și părinți cum se verifică la Informatică la BAC. Aș putea continua cu mai multe, dar știu că totul va fi în zădar. La toate întrunirile, cursurile de perfecționare, programa școlară cere să evaluam competențele, dar voi la BAC ce evaluați? Propozițiile aiurea din manuale inventate tot de voi și impuse elevilor să le memorizeze pe de rost.
Nu-mi rămâne decât să spun: «Rușine Moldova. Rușine minister. Rușine marii evaluatori». În pofida tuturor nedreptăților, vreau totuși să felicit elevii de la Liceul Republican «Aristotel». 10 elevi au susținut BAC-ul la Informatică, patru elevi au obținut nota 10, doi elevi nota 9, iar patru elevi nota 8. Media 9. Bravo elevi”, a comentat Raisa Miron, profesoară de informatică la Liceul Teoretic Republican „Aristotel”.
Vă amintim că, săptămâna trecută, o profesoară de limba și literatura română a publicat o scrisoare deschisă în care a criticat felul cum se evaluează examenele la BAC. Profesoara a postat pe Facebook o adresare către unii verificatori care, în opinia ei, s-au răfuit pe elevi. De asemenea, aceasta a menționat că baremul de notare „e ticluit tendențios”.
Vezi și:
Lista celor 16 absolvenți cu 10 pe linie la examenele de bacalaureat
Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Informatică, profil umanist