(foto) Eduard Mititiuc, elevul cu patru de 10 la BAC: „Mă așteptam la note de 8 și 9”

My Post (1)
Foto:Eduard Mititiuc, elevul cu patru de 10 la BAC

Pentru unii absolvenți, examenul de bacalaureat este o loterie, nu știi vreodată dacă extragi biletul norocos, iar pentru alții este o recunoaștere a muncii depuse sistematic în toți cei 12 ani de liceu. Eduard Mititiuc e unul dintre tinerii care a luat 10 la toate examenele de bacalaureat, pentru că, zi de zi, e evitat scuzele și a găsit, în locul lor, mijloace pentru a excela și pentru a-și satisface propriile așteptări de la sine.

Eduard este absolvent al Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Sângera. În sesiunea de bacalaureat 2021, tânărul a fost scutit de examenul la de limba franceză, obținând nota 10 din oficiu ca urmare a deținerii unui certificat internațional de cunoaștere a limbii străine.

„Am început să mă pregătesc intensiv pentru BAC în luna martie”

Tânărul absolvent spune că a început pregătirea mai intensivă pentru BAC cu trei luni înainte de începerea acestuia, adică prin luna martie. Totuși, susține că a depus efort în toți cei 12 ani de școală, pregătindu-se pentru această etapă importantă încetul cu încetul: „În opinia mea, pregătirea pentru BAC începe chiar din clasa întâi, pentru că anume atunci începem cu adevărat să ne formăm personalitatea și să ne familiarizăm cu procesul de a învăță”.

Eduard ține să menționeze că a recurs și el, exact ca mulți dintre colegii săi, la ore suplimentare de pregătire pentru BAC. Totuși, nu a avut nevoie de prea multe: „Câteva ore suplimentare au fost suficiente, căci mi-am dat seama că posedam destule cunoștințe pentru a putea să mă pregătesc de sine stătător de examen, și totul mulțumită dascălilor minunați care mi-au trezit o sete de cunoaștere și o dorință arzătoare de a studia. Pe parcursul anilor școlari, am avut cei mai buni profesori și anume susținerea, efortul, dar și profesionalismul lor mi-au permis să obțin atât de multe cunoștințe și un rezultat atât de bun”.

Eduard Mititiuc

„Mă așteptam la note de 8 și 9”

„Inițial, nu aveam drept obiectiv să am nota 10 pe linie, mă așteptam la note de 8 și 9, căci credeam ca să ai 10 la examenul de bacalaureat e ceva imposibil. Totuși, faptul că am reușit să obțin la toate examenele nota 10 a reprezentat o adevărată surpriză, una foarte plăcută chiar. Am reușit astfel să înțeleg că e posibil să obții note maxime la BAC, trebuie doar să depui mult efort”, relatează Eduard.

Tânărul mai spune că pentru el nota 10 pe linie la BAC înseamnă un adevărat succes, o dovadă că efortul depus în toți acești ani a meritat. Cu toate acestea, proaspătul absolvent punctează că nu nota de la BAC este cea care contează pentru el: „Însăși viața este un examen, iar bacalaureatul e doar o etapă din ea”.

Eduard Mititiuc a susținut examenul de BAC la matematică, limba și literatura română și la istoria românilor și universală, (ultimul fiind cel ales de către el însuși: „La cel de limba franceză am fost eliberat, așa cum dețin un certificat internațional de cunoaștere a limbii străine”.

Proaspătul absolvent ne-a spus că obiectul la care a întâlnit cea mai mare dificultate este cel de la limba și literatura română: „În cazul lui, propriile cunoștințe nu sunt suficiente. Trebuie să poți intra în lumea poeziei, să o simți și atunci când ești stresat, acest lucru este foarte dificil, însă mă bucur că am reușit să o fac. În această perioadă de pregătire pentru BAC, cel mai dificil a fost să găsesc un echilibru între distracție și învățat, căci orice tânăr își dorește să practice activitățile care-i plac cel mai mult în fiecare zi, însă, știind că bacalaureatul se apropie, trebuie să mai renunțăm la unele dintre ele în favoare pregătirii pentru examen, iar acest lucru este uneori chiar foarte dificil. Mai mult ca atât, situația pandemică a îngreunat procesul de învățământ”.

Persoanele care l-au încurajat în această perioadă stresantă au fost familia, prietenii și profesorii.

Eduard Mititiuc

Ce urmează după BAC

În ceea ce ține de domeniul pe care urmează să-l descopere din toamnă, Eduard a optat în favoarea studiilor de informatică. „M-am tot gândit la acest lucru încă din clasa a X-a, însă încă nu am reușit să mă decid unde anume aș dori să studiez. Pe de-o parte, aș dori să rămân aici, alături de familie, de prieteni, dar pe de altă parte, mi-aș dori și să studiez în străinătate. Deocamdată, încerc să aleg între ASEM și Universitatea din București, deși nu pot spune că acestea sunt unicele opțiuni care m-ar interesa. Cu alte cuvinte, încă nu am reușit să iau o decizie finală.”

În ultimele două luni de vară, tânărul va studia limba engleză, dar va găsi timp și pentru odihnă: „Exact ca fiecare licean, am avut parte de o perioadă destul de stresantă, iar puțină odihnă este chiar necesară”.

Iar liceenilor care urmează să susțină BAC-ul, Eduard le sugerează să combine învățatul cu plăcerea: „Încercați să nu priviți studiile doar ca pe o necesitate, ci ca pe o modalitate de a vă dezvolta personalitatea. Printre altele, le-aș mai sugera să găsească ce anume îi motivează să învețe, spre exemplu dorința de a intra la o facultate și, de fiecare dată când simt că nu mai pot învăța, să-și amintească de acest lucru și sunt sigur că vor găsi și forța necesară pentru a continua să studieze”.

Vezi mai jos interviurile cu elevii și elevele care au luat în acest an 10 pe linie la BAC.

Andreea Stici, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Laura Gherman, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Dana Țopa, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Dan Negru, elevul cu 10 pe linie la BAC.

Evelina Nuca, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Vlada Caraman, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Absolventa Cristina Tîmbur, care a obținut 10 pe linie la BAC.

Cunoaște-o pe Mădălina Costețchi, tânăra cu 10 pe linie la BAC.

Cojocaru Irina este una dintre absolventele care a reușit să obțină 10 pe linie la examenele de BAC.

Taguri: #BAC 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine