Înaripați și emoționați, atunci când își văd rezultatele la examenele de bacalaureat, mulți se prind în ideea „așteptări versus realitate”, când realitatea, de fapt, e mai dură decât frumoasele lor așteptări. În cazul lui Dan Negru, absolvent al liceului „Mircea Eliade” din Capitală, realitatea a întrecut așteptările, le-a întrecut în măsura perfectă, tânărul a obținut patru de 10 la examenul de bacalaureat.
„Nu ai nevoie de o pregătire îndelungată pentru «proba maturității»”
După cum cunoaștem, unii elevi încep pregătirile pentru BAC cu mult înainte de ziua stabilită (poate chiar câțiva ani), pe când alții o fac cu câteva luni sau chiar săptămâni înainte. Pentru Dan, pregătirea propriu-zisă a început în luna mai, cu câteva săptămâni înainte de desfășurarea sesiunii: „Cu siguranță, toți elevii au frică de examenul de bacalaureat, însă dacă reușești să înveți constant pe parcursul celor trei ani de liceu, nu ai nevoie de o pregătire îndelungată și specială pentru așa-numita «probă a maturității»”.
Totodată, Dan spune că, deși părinții lui au insistat să ia câteva ore suplimentare, tânărul a decis să se pregătească pe cont propriu pentru examenele de BAC: „Eram încrezător în forțele și capacitățile mele și nu am considerat necesar să fac lecții adăugătoare, cele oferite de profesorii de la liceu dovedindu-se a fi suficiente”.
„Nu m-am așteptat să iau nota maximă la toate probele”
Tânărul relatează că să obțină 10 pe linie nu a fost un scop bine stabilit, ci mai mult o surpriză plăcută pentru el în dimineața aflării rezultatelor: „Deși intuiam că m-am descurcat bine, nu m-am așteptat să iau nota maximă la toate probele, fiindcă știam că depinde foarte mult de cei care vor verifica examenele, în mod special la limba română”.
Pe fonul nemulțumirilor mai multor elevi față de verificarea lucrărilor la limba și literatura română, Dan ne spune că lucrarea sa a fost evaluată obiectiv: „Din acest punct de vedere, mă pot considera norocos, spre deosebire de unii colegi de-ai mei care ar fi meritat o notă mai mare și munca cărora nu ar trebui să se piardă în umbră”.
Tânărul a fost într-o clasă cu profil real, respectiv a susținut examenul la matematică, limba și literatura română, informatică și engleză (la care a obținut nota 10 din oficiu datorită certificatului Cambridge).
„Mi-a fost frică de proba de la limba română”
Proaspătul absolvent mărturisește că cele mai mari emoții le-a avut la susținerea examenului la limba și literatura română: „Cunoșteam din experiențele celor din anii trecuți că la verificarea acesteia predomină mult subiectivitatea și nu prea știam la ce să mă aștept de la examinatori”.
Totodată, Dan Negru relatează că în această perioadă cel mai dificil i-a fost să-și gestioneze corect timpul pentru pregătirea de examen, astfel încât să reușească să se dedice și altor activități și să savureze din plin ultimul an de liceu care, din spusele tânărului, a trecut foarte repede, pe neobservate.
„Părinții au avut mai multe emoții decât mine”
Dan confesează că, în această perioadă dificilă, a fost susținut de familie, de profesori și de colegi: „Cu siguranță, cel mai mare aport în depășirea stresului l-au avut părinții, care, trebuie să recunosc, au avut mai multe emoții decât mine, dar au reușit să le ascundă și să mă încurajeze zilnic”.
În același timp, elevul ține să puncteze că, pentru el, nota 10 pe linie la BAC reprezintă o dovadă în plus a muncii pe care a depus-o pe parcursul celor 12 ani de școală: „Am reușit să-mi demonstrez mie însumi că e posibil să obții rezultate bune dacă îți dorești cu adevărat și dacă ești suficient de motivat”.
„Am fost acceptat deja la o universitate din Țările de Jos”
Tânărul ne spune că și-a ales deja o facultate peste hotare, și mai exact în Țările de Jos. Dan Negru își va continua studiile la facultatea de Computer Science (informatică): „Consider că acest domeniu va produce cele mai importante și frumoase schimbări în societatea viitorului și că îmi va oferi foarte multe oportunități de dezvoltare”.
Pregătirile pentru Europa
Aceste două luni de vară care i-au mai rămas le va folosi pentru a se pregăti de următoarea etapă din viață – universitatea. În același timp, Dan menționează că nu va uita și de odihnă, asta îl va ajuta să obțină forțe noi pentru a începe cu brio această nouă experiență frumoasă.
„«Furați» ce e mai bun de la profesori”
Elevilor care urmează să susțină bacalaureatul anul viitor, Dan le sugerează să muncească mult pe parcursul liceului, să «fure» ce e mai bun de la profesorii lor și să nu-și facă prea mari griji, întrucât acestea pot distrage de la obținerea unor rezultate frumoase.
Vezi mai jos interviurile cu elevii și elevele care au luat în acest an 10 pe linie la BAC.
Andreea Stici, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.