(video) „Jocul, în primul rând, este istoria experienței noastre.” Vasili Braga, despre industria creării jocurilor în Moldova

2

„Dacă rămân acasă, merg la…” este o campanie de informare a viitorilor absolvenți de liceu despre posibilitățile pe care le au în materie de studii superioare pe care le pot urma în Moldova. În cadrul acestei campanii (perioada 29 aprilie-4 iulie), dedicăm câte o săptămână unei facultăți și, respectiv, unei meserii. În acest sens, echipa #diez a discutat cu mai mulți specialiști din diverse domenii despre profesiile pe care le practică.

În acest articol, vrem să vă reamintim despre discuția cu Vasili Braga, care este un game developer evangelist cu peste 15 ani de experiență academică și în software development. Dânsul ne-a povestit anterior într-un interviu live despre industria gaming-ului.

Care este diferența dintre Game și Game Development

Gaming este business to consumer (B2C), se referă la vânzarea produselor direct către clienți. Deci gaming-ul reprezintă industria e-sportului, iar ceea despre ce vom vorbi noi astăzi se numește game development, adică industria de creare de jocuri”, menționează Vasili la debutul discuției noastre.

Game development-ul face parte din IT?

„Noi toți folosim aceleași instrumente, doar că produsul este diferit. Produsul industriei creative este conținutul care se consumă. Însă industria IT produce în primul rând instrumente. Adică dacă tu produci un instrument, tu mai degrabă faci parte din industria IT, iar dacă tu produci conținut, atunci tu faci parte din industria creativă. Exact aici este o diferență dintre approach și modelele de lucru, nu doar produsul final, ci și cum sunt procesele de lucru”, explică Vasili Braga.

Cea mai interesantă parte a creării jocurilor online

„Jocul, în primul și-n primul rând, este istoria experienței noastre, adică cei care vând jocuri vând totodată și experiență. De aceea, approach-ul la crearea jocului trebuie să fie anume din punct de vedere al poveștii pe care o spunem. Nu contează cât de mecanicist este jocul, pentru că noi nu vindem istoria noastră, a autorilor, noi vindem experiența și istoria care se creează în capul user-ului.

Ca să explicăm mai bine, jocurile sunt parte a experienței interactive, iar aceasta are trei piloni de bază:
# autorul, cel care scrie scenarii cu mai multe finalități;
# conflictul care există în joc, legat de inteligența artificială și care duce la apariția unei istorii de la sine;
# sent box-urile, atunci când utilizatorului i se oferă lumea ca o «jucărie» și i se oferă posibilitatea să o distrugă sau, invers, să o creeze, să o schimbe. În acest caz, user-ul are istoria sa și ea este irepetabilă.

«De ce este importantă această chestie? De ce o generăm și nu facem mai multe filme?», deoarece conținutul devine din ce în ce mai scump, iar jocurile, spre deosebire de filme, permit să consumi nu trei ore de conținut, ci 20, 50, 100 de ore de conținut. Jocurile, la moment, sunt cel mai ieftin fel de entertainment care poate fi din punct de vedere al raportului dintre calitate și preț”, menționează game developer-ul evangelist.

Ce abilități trebuie să dezvolți ca să devii un creator de jocuri

Vasili a menționat câteva lucruri importante pe care ținem să ți le comunicăm și ție. Așadar, pentru a deveni un game developer, trebuie să:
# fii pasionat de jocuri, ca ele să-ți placă și să le consumi;
# nu faci neapărat coding;
#
înveți să posezi game design-ul.

Unde poți studia despre game development

„Noi ne-am străduit și acum în Republica Moldova există cursuri unde este posibil de studiat industria creării jocurilor. Așadar, este posibil de studiat începând de la primul curs IT Step, care reprezintă game development în Unity, în cadrul Universității Tehnice din Moldova. Acolo unde acum mai este un curs de Interactiv Story Telling, unde povestim despre bazele istoriei interactive și ca rezultat au trei laboratoare cu trei tipuri de jocuri diferite. Din câte țin minte, mai erau cursuri de game development la Tekwill și, desigur, la Artcor, unde facem mai multe tipuri de story telling. Cel mai important e să înțelegem că baza jocului nu este una mecanică, ci ține de experiența istoriei”, ne-a relatat Vasili.

Cât se câștigă din această meserie

„Acest lucru depinde de mai mulți factori, de exemplu de compania pentru care lucrezi. Dacă lucrezi pentru compania care face un produs și ai procent din vânzări, atunci salariul este destul de bun”, subliniază Vasili Braga.

Mai multe detalii interesante despre industria creării de jocuri le puteți găsi în discuția din live-ul de mai jos.

Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine