(foto) Descoperă Turnul de Apă din satul Căzănești – parte a unui dintre cele mai mari conace din fostul Imperiul Rus

ipiccy_image (26)

Probabil cunoașteți deja că pe teritoriul Republicii Moldova se regăsesc o mulțime de conace vechi, ce-i drept, în mare parte, din aceasta au rămas doar câteva resturi sub formă de clădiri dărâmate. Pentru cei curioși să descopere ceva nou, să știți că la aproximativ de 75 de kilometri se află Conacul lui Uvaliu.

Mai exact, în satul Căzănești, s-a păstrat un Turn de Apă din vechiul conac. Conform visit.md, conacul era unul dintre cele mai mari din fostul Imperiu Rus și a fost construit în a doua jumătate a secolului XIX de boierul local Ștefan Uvaliu.

Turnul mai este numit „Moșia boierului” sau „Palatul boierului”, însă nu se știe prea multe despre boierul care a construit conacul. La momentul de față, o parte din teritoriul fostului palat arată ca un câmp verde inegal, în unele locuri sunt vizibile rămășițele fundației – o cărămidă neobișnuită, semicirculară, roșie – și toate acestea împreună cu turnul amintesc de o clădire imensă cu 99 de camere.

Există câteva legende despre distrugerea acestui conac:
# potrivit primei versiuni, în vara anului 1936, moștenitorul lui Ștefan Uvaliu a vândut Palatul pentru că i se părea unul inutil, către doi ingineri români care au demontat complexul până la cărămizi;
# a doua versiune – palatul a fost aruncat în aer imediat după război, posibil din cauza lipsei acute de cărămizi necesare pentru reconstrucția postbelică, iar pe locul palatului s-a construit o școală internat ce funcționează și până acum;
# a treia versiune – palatul a fost bombardat în timpul războiului. În 1941, la câteva zeci de metri de palat, în direcția autostrăzii moderne Chișinău-Soroca, exista un aerodrom militar sovietic, pe care aeronavele germane l-au atacat de mai multe ori.

Dacă decizi să mergi în Căzănești să vizitezi Turnul de Apă, atunci să știi că vei avea parte de o priveliște frumoasă, întrucât satul se află pe râul Răut și mai găzduiește și o hidrocentrală veche (nu este funcțională).

Dacă sunteți pasionați de descoperirea conacelor din Moldova, vă sfătuim să vedeți acest articol unde am adunat toate conacele din întreaga țară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine