Mobilități pe timp de pandemie. Ce provocări au întâlnit studentele noastre în Elveția

GENF-3 (1)

Se credea că va fi ceva trecător, un mic exercițiu de abilitate pentru tinerii care merg în mobilități. S-a constatat însă foarte repede că lucrurile stau altfel și că cel mai probabil învățământul universitar nu va mai fi niciodată ceea ce era înainte.

Nimeni însă nu contestă faptul că programele de schimb academic interuniversitar reprezintă o șansă uriașă de integrare europeană și punctul de pornire al unei identități colective, care se construiește zi de zi, prin colaborări de lungă durată și experiențe academice inedite.

Programul de schimb academic cu Universitatea din Geneva, Elveția oferă studenților și doctoranzilor de la USM posibilitatea de a efectua mobilități de un semestru sau de un an la universitatea parteneră și funcționează în baza Acordului de colaborare între cele două instituții, încheiat în anul 2006.

În acest an, pandemia a perturbat, din păcate, buna desfășurare a procedurilor inerente programului, mobilitățile din primul semestru fiind anulate sau amânate pentru o altă perioadă.

Cu toate acestea, Marina Zarija, doctorandă la Facultatea de Drept a USM, la Școala doctorală Științe Juridice și Valeria Bejan, studentă la Facultatea de Litere, la Departamentul de Traducere, Interpretare și Lingvistică Aplicată, au făcut față provocărilor și au ales să participe la concursul pentru subsidiile de mobilitate academică la Universitatea din Geneva. Instituția parteneră a selectat deci aceste două candidaturi pentru mobilitatea din semestrul de primăvară 2021.

Determinate și optimiste, dotate cu o „mentalitate de explorator”, studentele s-au adaptat la un sistem de învățământ care stimulează comunicarea în contextul competențelor transversale (bune practici și comunicare, creativitate și rezolvare de sarcini practice, stimularea interesului față de profesiile secolului XXI etc.). Valeria Bejan și Marina Zarija desfășoară deci, în mod online și mixt, nu doar o mobilitate academică, ci și una culturală, care potențează valorile europene.

Experiențele anterioare le-au servit studentelor drept punct de pornire în acest parcurs formativ. Marina Zarija are la activ câteva mobilități în universități prestigioase din lume, dar și o experiență profesională frumoasă în cadrul Companiei Schoenherr Moldova, iar Valeria Bejan e șefă de promoție pentru specializarea sa și are un parcurs academic de invidiat și competențe remarcabile în domeniul traducerii și interpretării.

Să le dorim deci succese în această experiență unică! Le așteptăm în iulie, cu detalii despre viața de student genevez, pe timp de pandemie. Ne-ar plăcea, în acest context, perspectiva redactării, în cadrul universității, a unui jurnal de bune practici și experiențe ale studenților implicați în schimbul academic internațional și această propunere este una de viitor.

Până atunci, conștientizăm atât riscurile, cât și avantajele acestor mobilități și încercăm să construim un viitor academic adaptabil la condițiile zilei, iar acești tineri ne învață cum s-o facem mai bine și mai reușit!

Studentele Valeria Bejan și Marina Zarija, împreună cu Doamna Claire Giordano, responsabilă de mobilități la Universitatea din Geneva

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine