Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM” invită lucrătorii de tineret din centre de tineret și organizații neguvernamentale de tineret să aplice la Cursul național de formare pentru lucrătorii de tineret în educația pentru drepturile omului cu tinerii realizat în cadrul proiectului regional „Consolidarea accesului la justiție pentru victimele discriminării, infracțiunilor motivate de ură și discursurilor de ură în țările Parteneriatului estic”, finanțat de Uniunea Europeană și Consiliul Europei și implementat de Consiliul Europei în Parteneriatul pentru o bună guvernare, faza II.
Cursul este bazat pe abordările pedagogice și metodologia prezentată în cadrul manualului Consiliului Europei – Repere(Compass) – unul dintre cele mai populare manuale de educație pentru drepturile omului cu tinerii din Europa.
Scopul cursului este de a consolida capacitățile lucrătorilor de tineret și de a crearea o comunitate de multiplicatori care vor avea competențele necesare în organizarea activităților cu tinerii bazate pe combaterea discriminării și a bullying-ul între tineri.
Obiectivele de învățare ale cursului
# să dezvolte cunoștinţele și abilitățile participanților în educația pentru drepturile omului;
# să dezvolte competențele participanților în educația pentru drepturile omului cu tinerii și organizării activităților pentru tineri în domeniul educației pentru drepturile omului bazate pe combaterea discriminării și a bullying-ul între tineri;
# să familiarizeze participanții cu manualul Compass, abordările pedagogice din cadrul acestuia, și să îi sprijine în a îl utiliza și adapta la nivel local;
# să sprijine dezvoltarea unei comunități de multiplicatori în educația pentru drepturile omului cu tinerii în Moldova;
# să contribuie la integrarea (mainstream) educației pentru drepturile omului în lucrul de tineret din Moldova.
Program și metodologie
Metodologia cursului este cea a educației non-formale într-un mediu mixt (blended learning, cu elemente de instruiri online și curs rezidențial) plecând de la nevoile, experiențele și interesele participanților și organizațiilor în cadrul cărora aceștia activează.
Cursul online va cuprinde module ce vizează aspecte legate de drepturile omului, sistemul de protecție la nivel național și internațional, introducere și prezentare a reperelor „Compass” și principalele abordări de educație/instruire pentru drepturile omului. Instrumentele online vor fi folosite și după cursul rezidențial pentru a sprijini participanții în implementarea activităților de follow-up și consolidarea anumitor aspecte.
O sesiune de formare în utilizarea instrumentelor online va fi asigurată participanților. Se estimează necesitatea alocării a 4h/săptămână pentru cursul online.
Cursul rezidențial va avea o durată de șapte zile și se va axa pe dezvoltarea competențelor de formare, lucrul cu manualul Compass, adaptarea acestuia și crearea unei comunități de multiplicatori în domeniul educației pentru drepturile omului.
În cadrul cursului de instruire vor fi abordare următoarele teme
# utilitatea manualului Compass în realizarea activităților cu tinerii în drepturile omului, non-discriminare, anti-bullying;
# oferirea sprijinului pentru dezvoltarea dialogului intercultural și a coeziunii comunitare;
# acțiuni de sprijinire a comunităților vulnerabile atunci când sunt victime ale discriminării;
# promovarea și protecția drepturilor comunităților vulnerabile la nivel local, de exemplu, prin acțiuni de sensibilizare sau servicii pentru comunități, cum ar fi comunitățile etnice, minoritățile etnice, LGBT, persoanele cu dizabilități etc.
# combaterea discursurilor de ură și a violenței motivate de ură sau a stigmatizării anumitor grupuri;
mecanisme legale de prevenire și protecție împotriva discriminării, discursurilor de ură și bullying, asigurarea egalității.
Cum vor fi selectați participanții?
Vor fi selectați pentru acest curs 40 de participanți, se recomandă aplicarea să fie în tandem a doi lucrători de tineret (o persoană din partea Centrului de Tineret și altă persoană din Organizație de Tineret), urmând ca numai 20 dintre aceștia să ia parte la cursul rezidențial. Existența acestor tandemuri pentru cursul online este motivată de dorința de a asigura un mai bun transfer în cadrul organizațiilor participante.
# să fie lucrători de tineret, lideri de tineret, formatori în cadrul unui centru de tineret/organizații de tineret;
# să aibă experiență în lucrul cu tinerii și să fie într-o poziție care îi permite implementarea de activități de educație pentru drepturile omului cu tinerii;
# să fie motivați de a organiza activități bazate pe combaterea discriminării și a bullying-ul în rândul tinerilor;
# să asigure prezența pe toată durata cursului de instruire (activitățile online și offline);
La completarea formularului de aplicare participantul este rugat să atașeze Scrisoare de Recomandare din partea organizației pe care o reprezintă. Scrisoarea se anexează la formularul online de aplicare.
În ce limbă se va desfășura cursul?
Cursul se va desfățura în limba română. Există posibilitatea ca în unele sesiuni online sau din cursul rezidențial să fie invitați experți de la Consiliul Europei și acestea să fie ținute în limba engleză. În acest caz va fi asigurată traducere.
Despre cursul online
Vor fi folosite mai multe instrumente și platforme online (i.e. Zoom, Mtenti, PGdrive, etc.). Participanții trebuie să se asigure că au:
# timp de 4h/săptămână pentru cursul online, inclusiv 1.5 h rezervate întâlnirii simultane online;
# access la un laptop/computer/tabletă cu microfon, cameră video;
conexiune stabilă la internet.
# costurile aferente platformelor utilizate și formatorilor vor fi suportate de către MilleniuM.
Care este perioada de desfășurare a cursului?
Cursul rezidențial se va desfășura la Vadul lui Vodă și poate avea loc în una din următoarele perioade:
# 14-20 iunie 2021
# 21-27 iunie 2021
# 19-25 iulie 2021
În formularul de aplicare candidații vor fi invitați să confirme disponibilitatea la aceste trei perioade.
Datele vor fi confirmate imediat ce autoritățile Republicii Moldova vor comunica măsuri în contextul pandemiei COVID19, care să permită organizarea în activității rezidențiale. Participanții selectați vor fi informați despre perioada finală identificată pentru cursul rezidențial.
Link de înregistrare la curs AICI!
Cazare, masă și activități
Cazarea și alimentarea vor fi asigurate de către organizatori.
Toate măsurile cerute de autorități privind prevenirea extinderii pandemiei COVID19 vor fi luate în pregătirea și implementarea activității. Astfel, hotelul în care se planifică desfășurarea cursului rezidențial, va asigura respectarea cu strictețe a regulilor de prevenire COVID-19 stipulate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a Republicii Moldova și garantează oferirea celui mai înalt grad de dezinfectare și ventilare a spațiilor comune cât și a întregului teritoriului.
# vor fi create condițiile necesare pentru spălatul regulat și minuțios al mâinilor.
# vor fi amplasate dozatoare cu soluții dezinfectante și șervețele de unică folosință.
# sălile de lucru vor fi dezinfectate odată la trei ore, inclusiv si cu lămpi bactericide, cantina și spațiile de dormit for fi la fel dezinfectate.
# se asigură monitorizarea stării sănătății participanților prin măsurarea febrei.
# organizatorii vor asigura fiecare participant cu mască de protecție reutilizabilă.
Transport
Costurile de transport între localitatea de reședinţă și Vadul lui Vodă vor fi suportate de participanți, aceasta constituind contribuția lor la realizarea cursului.
Siguranța în pandemie
Dată fiind situația actuală, participanții selectați spre participare în cadrul Cursul național de formare pentru lucrătorii de tineret în educația pentru drepturile omului cu tinerii vor fi obligați să efectueze testul COVID-19 cu cel puțin 48 de ore înainte de prima zi a cursului de instruire. Astfel participanții se vor prezenta în prima zi a cursului cu rezultatul negativ a testului în format original și copie a acesteia. În cazul în care rezultatul este pozitiv, participanții vor fi obligați să se retragă din cadrul cursului.
Pentru mai multe informații puteți contacta la următoarea adresă electronică: info@millenium.md