Ministerul Educației din Moldova în colaborare cu Ministerul Educației din România au semnat un acord prin care elevii și studenții din Moldova vor putea pleca la studii în România fără a fi necesară diploma de bacalaureat. De asemenea, România va asigura o bursă lunară și acomodare gratuită pentru tinerii din Moldova.
Din cauza situației pandemice și a sistemului de învățământ online deficitar, ministerele de resort din România și Moldova au decis să dea o șansă studenților din Moldova pentru a beneficia de studii de calitate după absolvirea treptei gimnaziale, liceale și chiar la programele de masterat.
Pentru acest proiect, Guvernul României a alocat un buget de 5 milioane de euro. Potrivit datelor din ultimii cinci ani, la instituțiile de învățământ din România învață peste 10 000 de tineri din Moldova, scrie pagina Ministerului Educației din România.
Reamintim că în 2020, examenul de bacalaureat din Republica Moldova a fost anulat, iar elevii au primit diploma în baza rezultatelor pe care le-au avut de-a lungul anilor.
Modalitatea de aplicarea pentru învățământ liceal: dosarele cu acte de studii se pot transmite prin poștă la Inspectoratul Școlar Iași (la adresa: Strada Nicolae Bălcescu 26, Iași 700117) sau la sediul Ministerului Educației Naționale, str. Spiru Haret, nr 10.
În anul universitar 2021/2022, instituțiile de învățământ superior de stat din România organizează concursul de admitere a românilor de pretutindeni, inclusiv a cetățenilor Republicii Moldova, la studii universitare de licență/masterat/doctorat, în baza autonomiei universitare, similar anului anterior, conform prevederilor din Metodologia de școlarizare în învățământul superior.
Candidații vor putea opta pentru orice domeniu de studiu și orice instituție de învățământ superior de stat din România sau, în cazul candidaților din Republica Moldova, în cadrul extensiunilor deschise de universitățile românești la Chișinău, Cahul și Bălți.
Pentru siguranța încadrării în termenul de depunere stabilit de instituțiile de învățământ superior, recomandăm transmiterea în exclusivitate a dosarelor de candidatură la universități pentru a nu genera întârzieri de preluare/prelucrare a acestora în cazul în care vor fi transmise pe alte canale.
Mai multe detalii vedeți în documentul de mai jos.
*Acest articol este un pamflet de 1 aprilie și trebuie tratat cu un zâmbet și un share pe rețelele de socializare.