Cătălina Albu, la un an de creare a podcast-ului „De ce nu”: „E o contribuţie energică şi inspiraţională, prin care tinerii noştri îşi povestesc istoriile studenţeşti”

0-02-0a-ed79603ebb3c254692062188112ad615ec9e044d218136a7431e1c9ee6e84b6e_8d881a50

În data de 22 martie, podcast-ul „De ce nu” împlineşte un an de la lansare. Cătălina Albu, creatoarea acestuia, ne povesteşte atât despre interacţiunea sa cu studenţi printr-un proiect forografic, despre iniţierea sa în arta podcast-urilor, cât şi despre emoţii, stări şi alte detalii din timpul înregistrărilor.

Studenţii şi poveştile lor, captate în fotografii

Cătălina Albu îşi pregătea teza de masterat pe subiectul „Diversitatea culturală în jurnalism în Germania şi Franţa” în cadrul Facultăţii de Studii Interculturale în Germania. Calea spre înfiinţarea podcast-ului a început cu dragostea sa faţă de oameni şi față de poveştile lor. Astfel, a început un proiect fotografic cu studenţii de la universitate. Mergea pe stradă, îi oprea şi îi întreba dacă ar vrea să-i povestească propria istorie captând momentul într-o fotografie. Inspirată de proiectul HONY, Cătălina crea o atmosferă potrivită şi detaşată cu studenţii, pentru că avea impresia că este prea multă anonimitate şi superficialitate în rutina lor. În acest context, a creat o pagina de Instagram pe care publică poveştile studenţilor. „Nu mă interesau like-urile şi follow-erii. Prin intermediul proiectului, puteam să fotografiez, fiindcă fotografia este una dintre pasiunile mele şi îmi permitea să transmit istorii. Impulsul meu iniţial pentru fotografie a fost admiraţia faţă de oameni diferiţi care emană o energie aparte.”

Apariţia podcast-ului „De ce nu”

Cătălina simţea o frustrare faţă de peisajul media din Moldova, pe care îl consideră foarte slab. „E un fel de schelet care abia se ţine, cu toate că în ultimii ani, se observă o evoluţie pozitivă: apar noi formate, idei şi fețe. Privind diverse reportaje tragice despre persoanele de peste hotare, mi-am dat seama că, de fapt, eu cunosc mulţi tineri din Moldova pe care îi admir, care au ce spune, care sunt open-minded şi sunt o inspiraţie. Atunci, am hotărât că vreau să arăt lumii că avem astfel de persoane şi istoriile celor plecaţi din Moldova pot fi relatate dintr-o altă perspectivă, fără muzică tragică de fundal.” Cătălina vede podcast-ul ca o contribuţie proaspată, energică şi inspiraţională, prin care tinerii noştri îşi povestesc istoriile studenţeşti. Poţi asculta ediţiile de până acum în fişierul de mai jos.

Procesul de creaţie

Pentru Cătălina nu este esenţial ca invitaţii din cadrul podcast-ului să fie faimoşi. Principiul primordial este modul de gândire individual. Înregistrarea are loc prin aplicaţii bine-cunoscute precum Skype sau Zoom. Editarea este efectuată prin programul Adobe Audition, care este cu plată. De asemenea, Cătălina recomandă aplicaţia Audacity. Întrucât podcast-ul are titlul „De ce nu”, Cătălinei îi place la sfârşit să-i întrebe pe invitaţi care a fost un moment „De ce nu” din viaţa lor. „După cum a menţionat o invitată, experienţa aceasta de a vorbi cu mine în cadrul unui episod este un fel de evaluare a experienţelor adunate până acum. În rest, încerc să abordez teme care ar fi interesante pentru tinerii care vor să inveţe peste hotare sau care deja sunt în afara ţării şi vor să audă despre experienţa altor tineri. Consider că trebuie să vorbim despre tot şi despre toate cât mai mult. Este important să ştii că nu eşti unicul sau unica care trece printr-o perioadă mai grea, de exemplu. Vorbim despre procesul de aplicare, studiul într-o ţară nouă şi viaţa socială.”

Cătălina adoră să-şi facă o cană mare de ceai, cu lumina semiaprinsă şi cu versiunea raw în programul de editat în faţă. Astfel, simte că, în câteva clipe, va începe să creeze. „Sunt superinspirată, pozitivă, cu multă energie. Momentul preferat este şi înaintea înregistrării, dar atunci este un fel de entuziasm şi concentrare. În timpul interviului, trebuie să fii concentrat, să poţi reacţiona respectiv la cele spuse de invitat, fără a fi orb, adresând întrebările ca la ancheta de poliţie. De aceea, eu îmi iau câteva minute înainte pentru a-mi activa muşchii feţei, spun nişte frământări de limbă, îmi controlez respiraţia. Toate emoţiile acestea de înainte îmi dau o adrenalină care mă face să fiu mai concentrată şi mai atentă.”

Perspective de viitor

Cătălina e sigură că vrea să continue crearea episoadelor şi să aplice idei noi, care îi tot vin încontinuu. „M-aş bucura să am pentru început încă o persoană sau două, care ar putea prelua diferite etape de producţie a podcast-ului. Ele sunt multe: comunicare, social media, design grafic, editarea, audio etc. M-am gândit la voluntari care ar avea şansa să înveţe şi ei cum se face un produs mediatic. După care, pe parcursul evoluţiei podcast-ului şi a ideilor mele, cine ştie, poate devin un al doilea Gary Vee! De aceea, dacă vreun cititor sau cititoare simte că ar vrea să mă contacteze, feel free!”

Cătălina, fiind o ascultătoare fidelă de podcast-uri, a selectat şi o listă de recomandări pentru cititorii noştri, pe care le poţi vedea aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine