Veșnica dilemă „plec sau nu peste hotare?”. Ascultă cel de-al treilea episod al podcast-ului „The Moldovan Coffee Break”

0-02-0a-b47bc4217612e0e4cf084db317f89e5e4d396c0f9464f96f062b8fd0d9104985_4dc9998e

The Moldovan Coffee Break este un podcast realizat de compania media din Irlanda Europa United în cooperare cu Loredana Prijmireanu și are ca scop prezentarea Moldovei către audiența din Vest printr-un exercițiu de reflectare asupra realității și a aspirațiilor existente pentru țară. Am avut şi eu ocazia tare frumoasă de a fi printre cei şase tineri care au discutat cu Loredana despre ce gândesc, ce idei şi visuri au şi despre cadrul social din Moldova şi de peste hotare.

Am analizat de multe ori cât de mult în fiecare dintre tineri nutreşte speranţă pentru Moldova, intersectată de dezamăgiri şi nepăsare. Fiecare tânăr este pus în faţa unei judecăţi cu propria conştiinţă, „plec sau nu peste hotare?”. Şi în fiecare zi, e măcinat de aceeaşi dilemă existenţială. E firesc, în calitate de fiinţă umană, să ai tentanţia de a pleca într-un loc fără corupţie şi prostie infiltrată prin toate sistemele. Mai mult decât atât, e firesc să vrei să fii apreciat, să depui efort şi să vezi instant cum toată energia şi munca dau roade. Pe de altă parte, a mai rămas în tineri speranţă şi putere impregnată în spirit civic şi datorie faţă de ţară. În faţa aceleaşi dileme crude şi necruţătoare sunt şi eu.

Am sintetizat aceste lucruri împreună cu Loredana în cea de-a treia ediţie a podcast-ului, pe care o poţi asculta mai jos. Deşi este îndreptată către audienţa din Vest, iniţiativa ne poate pune pe gânduri şi pe noi, cei de aici. Problema lingvistică care ne dezbină, proiecte şi idei inovative care nu sunt finanţate şi susţinute de autorităţi, emigraţie în masă, spirit civic anihilat… Toate acestea fac parte din noi, şi creează interes pentru lumea din afara Moldovei, pentru care problemele şi lupta noastră pentru emanicipare în propria ţară creează interes, milă şi nedumeriri.


Podcast-ul The Moldovan Coffee Break include discuţii cu şase tineri despre cum își văd viitorul în continuare, despre cultură și prioritizarea acesteia în Moldova, despre limba vorbită și multe alte subiecte ce dezvăluie adevăruri despre realitatea de la noi prin prisma propriilor frici, aspirații și opinii.

În zilele ce urmează, #diez va publica fiecare interviu din cadrul podcast-ului și împreună îi vom descoperi pe cei șase: Catarina Martin, Vasile Harghel, Cristina Carmanu, Marcel Lazăr, Loredana Gămurari și Alina-Maria Țurcanu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine