(video) Recomandări de la Mircea, fără spoilere: care sunt filmele favorite la Oscar 2021

cesavad (1)

Cutreierând site-urile de film și citind preferințele criticilor, am observat că unele filme își schimbă locul în top, dar nicidecum nu vor să-l părăsească. Mai jos, vă prezint o listă de filme favorite la Oscar, producțiile care au cele mai mari șanse să câștige marele premiu – statueta pentru cel mai bun film.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Nomadland (2020)

„Filmul a impresionat atât la Veneția, cât și la Toronto. A obținut Leul de aur în Italia, apoi trofeul People’s Choice în Canada. Este pentru prima oară când o peliculă câștigă ambele premii, ceea ce o transformă în principala candidată la Oscar. Lungmetrajul i-ar putea aduce al treilea Oscar actriței Frances McDormand, după cele obținute pentru rolurile din «Fargo» și Three Billboards. Iar dacă Chloé Zhao va intra în competiția pentru Oscar, va deveni prima femeie asiatică nominalizată la categoria cel mai bun regizor”, scrie Film Now.

Este povestea unei femei de 60 de ani care și-a pierdut totul în timpul Marii Recesiuni. Rămasă fără casă și soț, pornește într-o călătorie prin estul Americii trăind ca un nomad al zilelor noastre, locuind în dubiță.

Este un film profund, cu o narațiune complexă în care nu există bine și rău, ci doar valorile oamenilor care uneori se bat cap în cap stârnind scântei. Cu o suită de cadre strânse, imaginea explorează intimitatea personajelor și îți dă senzația de prezență fizică în mijlocul celor întâmplate. Mulți dintre cei care apar în film sunt oameni care se joacă pe sine însuși, cum ar fi Bob Welles, persoana care îi ajută pe nomazi să se adapteze noului mod de viață, îl puteți găsi pe YouTube vorbind despre cum poți trăi confortabil într-o furgonetă. Fiecare dintre ei vine cu o istorie sensibilă care i-a determinat să aleagă această cale în viață. Toate figurile din film sunt bine conturate, în special eroina principală, o singuratică, săritoare la nevoie, care își face cu ușurință prieteni și respinge orice îi amintește de trecut, chiar dacă acel lucru îi poate aduce fericirea. Peisajele uluitoare, intolerante în fața omului, evidențiază și mai mult golul pe care îl are în suflet. Nu este un film cu o structură obișnuită de scenariu care te intrigă prin acțiune, e mai degrabă o elegie care îți deschide ușile către o nouă lume în care pentru libertate trebuie să plătești pe măsură.

Minari (2020)

Un titlu care apare în toate listele predictibile ale premiilor Oscar pentru cel mai bun film, nemaivorbind de faptul că are deja în palmares 55 de premii și 150 de nominalizări. O peliculă semiautobiografică bazată pe amintirile din copilărie ale regizorului și coscenaristului Lee Isaac Chung, crescut în Arkansas într-o familie de imigranți coreeni.

O istorie realistă despre Jacob Yi, capul familiei care își urmează visul american și se mută cu soția și cei doi copii din California pe o bucată de pământ din Ozark, cu speranța că va ajunge fermier. Departe de prieteni și comunitatea de coreeni, familia trece printr-o criză încercând să se adapteze noului mod viață și societății provinciale în care s-au pomenit. În ajutor le vine bunica din Coreea, un personaj excentric care le aduce aminte de rădăcini și răstoarnă involuntar carul în care se află cu toții.

Este o dramă filosofică, cu multe substraturi, lipsită de conflicte explozive. Ușor de privit, fără resentimente chiar dacă pe toată durata filmului auzi foarte multe prejudecăți din cauza ciocnirii a două culturi antipode. Nu este o narațiune despre rasism, ci mai degrabă o curiozitate naturală pe care o ai atunci când întâlnești un străin. Ambele părți fac greșeli învățând reciproc. Relațiile dintre personaje sunt profunde, pline de umanitate, înglobând slăbiciunea cu încrederea, minciuna cu devotamentul. Un film luminos, amuzant pe alocuri, plin de dragoste, speranță, dezamăgire și împăcare. O amintire prea frumoasă ca să fie dată uitării.

News of the World (2020)

O producție cu buget mare, care a căzut la tronc criticilor probabil mai mult din patriotism. Un western road movie, în rol principal cu Tom Hanks. Un veteran de război, care își câștigă existența călătorind dintr-o localitate în alta, citind oamenilor de rând știrile din ziare pentru 10 cenți. În una dintre călătoriile sale de rutină, găsește o fată orfană. După numeroase refuzuri din partea reprezentanților sistemului infect, el se simte dator să o conducă personal unicelor rude rămase în viață, chiar dacă e împotriva voinței ei. Astfel, ambii pornesc într-o călătorie plină de pericole în care, pe lângă lupta pentru supraviețuire, mai au de dus un război cu propriii demoni ai trecutului. Este un film frumos care ilustrează cu tact problemele cu care se confruntă America acelor timpuri. Filmat cu gust, jucat bine, cu scene de tot soiul, de la goane, împușcături, cataclisme, amerindieni, până la discuții filosofice. Regizorul este Paul Greengrass, cunoscut pentru filmele 22 July și Captain Phillips, și chiar dacă e un film care nu aduce nimic nou în genul de western, reușește să strecoare, prin chipul și asemănarea lui Tom Hanks, o rază de bunătate de care are atât de mult nevoie sufletul acelor vremuri.

Another Round (2020)

Pretendentul principal la premiul pentru cel mai bun film străin. Un film de Thomas Vinterberg, un regizor cunoscut pentru The Hunt și The Celebration, care ne bucură, de data aceasta, cu o comedie-dramă în rol principal cu Mads Mikkelsen.

Martin (Mads Mikkelsen) este un profesor de liceu a cărui viață a devenit monotonă și lipsită de sens. Elevii, împreună cu părinții, îl vor reziliat din cauza incompetenței de care dă dovadă. Din disperare că nici acasă lucrurile nu merg prea bine, Martin și cei trei colegi de breaslă fac un experiment. Încurajați de teoria că al oamenilor corp se naște cu un nivel scăzut de alcool în sânge, încep să consume o doză moderată în viața de zi cu zi, lucru care trebuie să-i facă mai buni. La început, rezultatul este pozitiv, iar experimentul devine un adevărat studiu academic. Încet, dar sigur, alcoolul face loc și pentru efectele sale adverse.

Este un film dinamic, montat și filmat în maniera post „Dogma 95”, un lucru care merge mână în mână cu trăirile personajului principal ajuns la criza vârstei a doua. Jucat puternic, cu o notă clară de masculinitate și un mesaj filosofic ambivalent, cum ar zice Homer Simpson: „Alcoolul, cauza și soluția tuturor problemelor vieții”.

Soul (2020)

Cea mai recentă producție Disney-Pixar, pretendenta de top la statueta Oscar pentru cel mai bun film de animație. O poveste frumoasă despre călătoria sufletului, aflarea de sine, reevaluarea vieții și a prețului pe care o are fiecare clipă trăită pe pământ. În rol principal îl avem pe Joe, un profesor de muzică a cărui viață trece pe alături pentru că trăiește doar cu visul de a deveni un interpret de jazz renumit. Când în sfârșit i se ivește această ocazie, de bucurie se prăbușește într-o gaură de canalizare și se pomenește blocat în lumea spiritelor. Un film regizat de Peter Docter, capul studioului Pixar, creatorul filmelor Up și Inside Out. Muzica pe de-a dreptul superbă este compusă de Trent Reznor și Atticus Ross, doi compozitori avangardiști care au compus în mare parte pentru filmele lui David Lynch. O ilustrație îndrăzneață, care nu seamănă cu nimic privit până acum, mai ales când este vorba de lumea spiritelor, minimalistă, abstractă, pe alocuri chiar psihedelică, abia palpabilă, dar cu încărcătura unui întreg univers. O producție care și-a amânat premiera răsunătoare încă din luna martie 2020, începând cu festivalul de la Cannes care nu a avut loc din cauza pandemiei, ca într-un final, după mai multe tentative, să apară în seara de Crăciun pe canalul Disney+. O poveste profundă despre sensul vieții, în care fiecare, și mic și mare, poate găsi un răspuns.

Trial of the Chicago 7, Da 5 Bloods și „Ma Rainey” sunt alte filme notorii care se țin strâns de piept cu cele enumerate mai sus. Despre acestea și alte producții Netflix înaintate la Oscar puteți afla din articolul precedent. Ne auzim data viitoare cu filme noi, iar dacă epuizați până atunci lista, nu uitați că la întrebarea „CE SĂ VĂD?” există deja un răspuns. Vizionare plăcută!

 Autor: Mircea Bobînă

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine