(video) Recomandări de la Mircea fără spoilere: cinci producții Netflix cu șanse mari la Oscar

cesavad

Datorită pandemiei care a închis sălile de cinema și camerele de proiecție din întreaga lume, ușile Academiei Americane de Film s-au deschis mai larg producțiilor de pe rețelele de streaming. Dacă în anii anteriori favoritele la Oscar erau producțiile mari, cu încasări uriașe, anul acesta merg cot la cot cu filmele de buget mic și producțiile precum Netflix, Apple TV+, Disney + și HBO Max. Lupta pentru Oscar între platformele de streaming se anunță una foarte încăierată și totuși Netflix lansează un nou record cu 12 filme înaintate. Mai jos, vă prezint cele mai notorii dintre acestea, pe care le puteți viziona acum pe Netflix.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

The Trial of the Chicago 7 (2020) 

Ceea ce a fost menit să fie un protest pașnic la Convenția Națională Democrată din 1968 s-a transformat într-un conflict violent cu poliția și Garda Națională. Organizatorii protestului, Abbie Hoffman, Jerry Rubin, Tom Hayden și Bobby Seale, au fost acuzați de conspirație, iar procesul care a urmat a fost unul dintre cele mai notorii din istorie.

Pare a fi încă un film despre hippy, poliție și războiul din Vietnam, doar că de data aceasta, cea mai mare parte a timpului o petrecem în sala de judecată. O drama politico-istorică despre felul în care guvernul american decide să facă abuz de putere și să-i pedepsească demonstrativ pe inițiatorii protestelor împotriva războiului din Vietnam. Scenaristul filmelor The Social Network și „Steve Jobs”, Aron Sorkin, în cel de-al doilea său film ne bucură cu un casting de-a dreptul inedit, o poveste ușor de mestecat și o muzică faină. Un film care deloc întâmplător și-a făcut apariția în pragul alegerilor prezidențiale din SUA.

Mank (2020)

După șase ani de tăcere, David Fincher în sfârșit ne bucură cu noul său film. Unii, ce-i drept, au rămas dezamăgiți privind un film care nu caută să mulțumească marea majoritate, așa cum obișnuia Fincher s-o facă. De data aceasta, am văzut un film bun, cu multe referințe pentru cei care cunosc istoria Hollywoodului și adoră filmele alb-negru.

Scenariul, scris chiar de tatăl regizorului, ne prezintă viziunea lui Herman Mankiewicz asupra Hollywoodului anilor ’30, perioadă în care Herman scrie prima ciornă a scenariului renumitului film Citizen Kane. Mank, de la Mankiewicz, este un alcoolic ce, prin carisma sa și arta de a vorbi, ajunge sa facă parte din înalta societate a Hollywoodului, acolo unde descoperă lucruri josnice care îl fac să-și riște cariera și să-și revendice valorile. Filmul este o critică dură adusă cinismului care domnea în Hollywoodul acelor vremuri. La cât de pretențios sună ce am spus, la atât de încărcat istoric este filmul, dar și asta depinde de gusturi. În rest e perfect. Măiestria lui Fincher nu se pune la îndoială și cu toții cunoaștem preferințele Academiei Americane de Film pentru peliculele de epocă.

The Midnight Sky (2020)

Un film științifico-fantastic postapocaliptic regizat de George Clooney, în rol principal cu George Clooney, cu un scenariu scris pentru performanța lui George Clooney, celelalte personaje din film pierzându-se ușor în umbra stejarului bătrân.

În 2049, un cataclism șterge cea mai mare parte a Pământului, ucigând aproape toată populația cu radiații puternice. Două săptămâni mai târziu, omul de știință Augustin (George Clooney), care lucrează acum în Arctica, refuză să-și evacueze baza, știind că nu mai are mult timp de trăit din cauza bolii sale grave care necesită dializă. Rămas singur la suprafață, încearcă să contacteze orice misiune spațială în speranța de a-i avertiza cu privire la situația de pe Pământ. O singură navă spațială rămasă activă se întoarce pe pământ după ce a explorat o lună locuibilă. Nimeni din cei de la bord nu cunosc situația de pe Pământ. Augustin încearcă să îi contacteze, dar antena este prea slabă pentru a transmite semnalul. Astfel, se vede nevoit să pornească într-o călătorie periculoasă către altă stație.

Este un film cu pretenții filosofice despre supraviețuirea umanității, abordând un subiect biblic bine cunoscut, nașterea omenirii prin Adam și Eva. Din păcate, abordarea rămâne una de suprafață la fel ca prezentarea personajelor pentru care uiți să empatizezi. În schimb, filmul se remarcă prin efectele speciale pentru care a fost nominalizat la 12 festivaluri și urmează să ajungă la Oscar. Și desigur George Clooney, care este un oaspete mult așteptat la fiecare gală a decernării, are toate șansele să facă parte din întrecerea pentru cel mai bun actor în rol principal.

Ma Rainey’s Black Bottom (2020)

O dramă de epocă produsă de Denzel Washington, în roluri principale cu Viola Davis și regretatul Chadwick Boseman, care ne-a părăsit anul trecut după o luptă grea cu cancerul de colon pe care a început-o încă din 2016 și de care au știut doar membrii familiei. Actorul cunoscut pentru rolul regelui din Wakanda, filmul Black Panther, are toate șansele să câștige Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal, post-mortem.

„Ma Rainey” este o dramă de epocă despre mama blues-ului (Viola Davis) care, fiind la apusul carierei sale, intră într-o confruntare directă cu ambițiosul trompetist din trupă (Chadwick Boseman). O altă luptă pe care o au de înfruntat cu toții este situația afro-americanilor din SUA, care este ilustrată prin interacțiunea lor cu cei doi albi, agentul cântăreței și șeful studioului Paramount. Acțiunea filmului are loc într-un studio de înregistrări, în vara toridă a anului 1920 în Chicago. Scenariul, fiind bazat pe o piesa de teatru scrisă de August Wilson, face ca filmul să pară mai mult un spectacol în care fiecare actor își joacă rolul mai bine decât în viață. Un film, cu 35 de premii și 124 de nominalizări, va face anul acesta vocea celor de culoare auzită!

Da 5 Bloods (2020)

Încă un film cu regretatul Chadwick Boseman, de data aceasta în rol secundar. O dramă aventură regizată de cel mai cotat regizor afro-american, Spike Lee.

Patru afro-americani, veterani ai războiului din Vietnam, pornesc într-o călătorie prin Jungla în care au luptat ca să găsească osemintele unuia dintre camarazi (Chadwick Boseman), dar și aurul îngropat de ei pe timpul războiului. Este un film extrem de emoționant, care începe greu, cu o expozițiune lungă, plină de referințe istorice, dar care devine extrem de captivant din momentul în care protagoniștii intră în junglă. În această peliculă, Spike Lee vine cu o critică constructivă asupra multor subiecte politico-sociale, începând de la războiul americano-vietnamez, tratarea afro-americanilor pe timpul războiului, consecințele conflictului asupra Vietnamului, până la recenta mișcare Black Lives Matter, pe care regizorul o susține deschis. Pe cât este filmul de încărcat informațional, pe atât devine de sensibil descoperind soarta celor cinci. O combinație perfectă dintre conținut și formă, care pătrunde până în măduvă și te face să reflectezi sau chiar să plângi. O altă producție cu prezență remarcabilă la Oscar având deja în spate 29 de premii și 121 de nominalizări. În viziunea mea, cel mai bun film din această listă.

 

Alte producții Netflix care merită atenție

I’m Thinking of Ending Things – o dramă experimentală cu elemente de thriller, care sfidează orice convenție cinematografică. Îndrăgită de critici și neînțeleasă de publicul larg. O peliculă scrisă și regizată de către Charlie Kaufman, câștigător al premiului Oscar la categoria cel mai bun scenariu pentru filmul Eternal Sunshine of the Spotless Mind. S-a remarcat și filmul Hillbilly Elegy, o dramă existențială despre un băiat care încearcă să răzbată în viață în pofida trecutului sumbru pe care l-a trăit în familia sa. Un film pentru care actrița Glenn Close, nominalizată anterior de șapte ori, ar putea, în sfârșit, din a opta încercare, să câștige Oscarul mult așteptat, ce-i drept în rol secundar.

În data de 5 martie, se dă startul votării pentru nominalizările la Oscar 2021 și se încheie pe 10 martie. Votarea finală demarează pe 15 aprilie și se încheie pe 20 aprilie, selecția fiind realizată dintre filmele nominalizate. Pe 25 aprilie, se anunță câștigătorii celei de-a 93-a ediții a Premiilor Oscar.

P.S. Pentru cei însetați de film, vin cu o recomandare aparte, un canal de YouTube unde poți cu ușurință găsi un film pe plac.

Vizionare plăcută!

Autor: Mircea Bobînă

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine