(podcast) Sunt gata moldovenii să plătească bani pentru presă de calitate? Jurnalistă: „Un antreprenor ne-a donat 5 000 de dolari”

feliciacretu

Consumul presei s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, iar mai nou, site-urile de știri și redacțiile independente caută noi forme de finanțare pentru a-și putea continua activitatea. Dacă unele echipe lansează abonamente lunare la preț avantajos, care le oferă cititorilor o mulțime de avantaje și materiale exclusive, alte redacții își roagă cititorii să doneze lunar bani prin intermediul platformelor de crowdfunding.

Cei din jurnalismul de investigație însă contează mult și pe sursele externe de finanțare, cum ar fi granturile europene sau proiectele susținute de guvernele altor țări. Felicia Crețu, care este jurnalistă de investigație în cadrul proiectului Cu Sens, povestește în cadrul podcastului „Mai Departe” cu Artur Gurău cum supraviețuiește echipa din care face parte ea.

„Vrem să diversificăm cât mai mult sursele de finanțare. Nu poți să depinzi doar de granturi, la fel cum nu poți să depinzi doar de susținerea oamenilor. Încercăm să îmbinăm aceste două surse, să creștem procentajul de bani pe care îl colectăm din crowdfunding. Oamenii donează după ce publicăm materiale. Dacă le-a plăcut, au donat”, declară Felicia în cea mai nouă ediție a podcast-ului, care este disponibilă deja pe toate platformele de audio streaming, cât și pe YouTube.

Printre cititori sunt și persoane mai generoase, bugetul cărora le permite să ofere donații substanțiale pentru susținerea presei independente din Moldova. „După investigația «Donatorii Fictivi» am primit cea mai mare donație din toată istoria proiectului «Cu Sens». Am câștigat încrederea unui moldovean care și așa ne susținea cu câte 100 $ și ne-a donat odată 5 000 $. E vorba de un antreprenor moldovean care locuiește în Statele Unite”, povestește jurnalista de la „Cu Sens”.

Rezumatul discuției dintre Artur Gurău și Felicia Crețu, din cea mai nouă ediție a podcast-ului „Mai Departe”, îl puteți asculta mai jos.

Mai jos, găsiți și întreaga ediție „Mai Departe” cu Artur Gurău și Felicia Crețu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine