(podcast) Dacă Igor Dodon ar scrie o carte, ce succes ar avea? Ion Bargan: „Donald Trump, de exemplu, îndeamnă în cărțile sale să gândim în stil mare și îndrăzneț”

bargan

Dacă moldovenii citesc mai multă literatură artistică decât biografii sau cărți de memorii, în alte țări tendința pare să fie diferită, iar foștii lideri de stat sau politicieni de rag înalt reușesc să devină populari și prin titlurile pe care le lansează. Ion Bargan, fondatorul librăriei și editurii Bestseller, spune în cea mai nouă ediție a podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău că liderii străini se pricep foarte bine la scris cărți, iar politicienii noștri ar face bine să le urmeze exemplul.

„Îmi place în Statele Unite faptul că, la sfârșitul mandatului, orice politician mare sau chiar președinte scrie câte o carte. Uneori asta o face și prima doamnă. Așa a fost cu George W. Bush, soția sa, Laura Bush, Barack Obama și Michelle Obama. Aș citi cu interes și cărți scrise de autori de la noi. Cu părere de rău, politicienii noștri, care au scris cărți, n-au făcut-o în stilul politicienilor americani. Mircea Snegur sau Petru Lucinschi, ei au inclus în cărțile lor doar colecții de fotografii și discursuri pe care le-au avut. Ar fi fost bine să scrie propriile păreri despre evenimentele cheie din mandatele lor, doar că la noi încă există îngrijorarea asta de a nu spune ceva ce nu trebuie dezvăluit”, povestește Ion Bargan în podcast-ul „Mai Departe” cu Artur Gurău.

De altfel, o carte de acest fel i-a fost de mare ajutor în viață fondatorului Bestseller. „Îmi amintesc că am citit o carte de Donald Trump, unde el îndeamnă să gândim în stil mare, îndrăzneț. În total, am citit două cărți scrise de el. Orice ar spune oamenii despre el ca președinte, însă ca antreprenor, gândirea lui în stil mare și de a fi curajos pe mine m-a ajutat”, mai spune Bargan.

Tânărul antreprenor a venit și cu o serie de sfaturi pentru politicienii de top ai Moldovei. „Mi-ar plăcea să citesc o carte scrisă de Dorin Chirtoacă, despre experiența celor 10 ani la primărie, să vorbească despre lucrurile pe care a vrut să le facă, dar nu le-a reușit. Ar putea să scoată la iveală unele lucruri necunoscute. Este destul de multă secretomanie în toate instituțiile statului. Chiar și ceva scris de foștii președinți Igor Dodon sau Vladimir Voronin mi-ar fi interesant să citesc. Noi de multe ori îi judecăm după aparițiile în presă, dar cu siguranță, fiecare dintre ei a avut și momente bune”, concluzionează Ion Bargan în ediția din această săptămână a podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău.

Rezumatul podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău și Ion Bargan poate fi ascultat mai jos.

Dacă vreți să ascultați întreaga discuție dintre Ion Bargan și Artur Gurău, o puteți face în continuare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine