(podcast) Cu ce se va ocupa Sergiu Tofilat la președinție?! Noul consilier al Maiei Sandu: „Vrem ca Moldova să nu mai depindă de gazele rusești”

tofilat11

Maia Sandu continuă să-și adune echipa de consilieri alături de care va intra în curând în funcția de președintă a Republicii Moldova. Unul dintre numele anunțate recent, care va face parte din grupul de lucru, este Sergiu Tofilat, cunoscut activist civic și consultant în domeniul energetic.

„M-a sunat Maia Sandu și mi-a spus că are nevoie de consiliere pe subiecte ce țin de energetică, mi-a propus să vin în echipa de consilieri. Eu și colegii mei am format acest grup de lucru în 2015 și continuăm să muncim în domeniu, așa că i-am spus doamnei președintă că dacă putem fi de ajutor ca echipă, o vom face cu cea mai mare plăcere. Eu nu vin singur, vin cu echipa, pentru că e prea mult de muncă acolo pentru un singur om”, declară Sergiu Tofilat în cea mai nouă ediție a podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău.

Expertul în domeniul energetic susține că el și colegii săi vor avea mult de muncă la președinție, mai ales că domeniul respectiv nu a fost până acum unul de mare interes pentru această instituție. „Eu cred că fraudele care au avut loc în sectorul energetic de-a lungul anilor depășesc cu mult furtul miliardului. Din cauza schemei de livrare a gazelor pe datorie în Stânga Nistrului, Federația Rusă, prin intermediul Gazprom-ului, a reușit să finanțeze un regim neconstituțional și, practic, să țină Moldova în sfera sa de influență. Ca țară, nu te poți integra în UE, nu poți face Unirea, având o parte din teritoriu ocupat de armata rusă. Existența acestui regim neconstituțional de la Tiraspol se datorează exclusiv livrării gazelor pe datorii. Mai mult decât atât, datoria asta nu și-o asumă Gazprom-ul care livrează de fapt gaze acolo. Datoria și-o asumă Moldova-Gaz. Dependența energetică a Republicii Moldova de gazele rusești, atât la consumul de gaze, cât și la producerea de energie electrică, este un mare obstacol care a blocat dezvoltarea țării noastre”, mai spune consultantul în domeniul energetic în primul său interviu de când s-a anunțat faptul că va face parte din echipa de consilieri a președintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu.

Întrebat dacă are încredere în puterile Maiei Sandu de a schimba mersul lucrurilor în țară, Sergiu Tofilat este optimist. „Președinta de una singură nu va rezolva nimic. Ea are nevoie de echipă. Cred că una dintre calitățile doamnei Sandu este intoleranța față de corupție. Poți să nu fii specialistă, căci totuși nimeni nu s-a născut învățat, dar dacă ești bine intenționat, poți foarte repede să înveți”, mai declară Sergiu Tofilat în cea mai recentă ediție a podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău.

Întreaga ediție a podcast-ului poate fi ascultată mai jos.

Ediția rezumat a podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău, unde invitat este activistul civic și consultantul în energetică Sergiu Tofilat, o puteți asculta în continuare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine