(foto) O lebădă a parcurs peste 3 000 de kilometri și a ajuns pe lacul Beleu. Călătoria a pornit din nordul Rusiei

lebădă1
Foto:Alexandr Turcan

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a postat pe pagina de Facebook istorioara unei lebede mici (Cygnus columbianus bewickii) observate pe lacul Beleu din sudul Moldovei. Pasărea a parcurs peste 3 000 de kilometri până a ajuns în acest punct, iar călătoria acesteia a pornit dintr-o regiunea din nordul Rusiei.

Lebăda a fost observată în data de 16 noiembrie 2020. Aceasta avea la gât un inel imprimat cu un cod alfa-numeric.  În urma demersurilor efectuate la Centrala Ornitologică Română, s-a aflat că această lebădă a venit din regiunea Tiumen, districtul Yamal-Nenetz, raionul Priuralsk, insula Levdiev.

Pasărea a fost inelată acolo în august 2019 și avea atunci mai mult de 2 ani. La data când a fost observată de fotografii Gheorghe Țîcu și Alexandr Turcan pe lacul Beleu, pasărea parcursese 3 365 de kilometri alături de suratele sale.

Distanța în linie dreaptă de la locul inelării până în locația unde a fost observată pasărea.
PC: Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii

Despre lebădă: Lebăda mică sau de tundră (Cygnus columbianus bewickii) este una din cele trei specii de lebede întâlnite în Republica Moldova. Ea cuibărește în zonele de tundră a Europei, mai exact nordul Rusiei. La noi este prezentă doar iarna, în numere mult mai mici decât restul lebedelor.

Lebădă mică (Cygnus columbianus bewickii) purtătoarea unui inel cu cod alfa-numeric, pe lacul Beleu.
Foto: Alexandr Turcan
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine