Comisia Electorală Centrală (CEC) comentează discrepanțele apărute în mediul online și a unor informații între datele prezentate despre totalizarea rezultatelor turului II de scrutin prezidențial în una dintre circumscripțiile electorale. Se anunță că în conformitate cu prevederile Codului electoral, după expirarea timpului rezervat votării, rezultatul numărării voturilor se consemnează într-un proces-verbal care se semnează de toți membrii biroului electoral al secției de votare.
CEC a venit cu această reacție în urma apariției în mediul online a informațiilor precum că în raionul Briceni, după numărarea a 100 % dintre procesele-verbale, Maia Sandu avea 7 592 de voturi (28,45 %), iar Igor Dodon – 19 096 (71,55 %). După procesarea numărului total de procese-verbale din întreaga țară, rezultatele din raionul Briceni arătau deja diferit: Maia Sandu avea 6 879 (25,78 %), iar Igor Dodon – 19 809 (74,22 %).
În comunicatul de presă emis de CEC se spune că rezultatul numărării voturilor se întocmește în mai multe exemplare, în prezența membrilor biroului, reprezentanților concurenților electorali și a altor persoane autorizate. Un exemplar al procesului-verbal se păstrează la biroul electoral al secției de votare, un exemplar se prezintă consiliului electoral de circumscripție, un exemplar se afișează imediat la intrarea în secția de votare, iar celelalte, în mod obligatoriu, se înmânează reprezentanților concurenților electorali și observatorilor.
Dată fiind utilizarea, în fiecare secție de votare, a sistemului informațional ce permite transmiterea online în cel mai scurt timp a proceselor-verbale către CEC, admitem că au putut fi comise unele erori de ordin tehnic produse de către operatorii SIAS „Alegeri”. Ca urmare a verificării proceselor-verbale transmise electronic prin SIAS „Alegeri” și contrapunerii cu documentele prezentate pe suport de hârtie, discrepanțele admise de către operatori la introducerea datelor în sistem sunt corectate.
CEC reiterează că datele făcute publice prin intermediul sistemului informațional poartă un caracter preliminar. Consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore după închiderea secțiilor de votare pentru a prezenta comisiei procesul-verbal cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție. Anume aceste documente electorale, potrivit Codului electoral, vor constitui temei juridic pentru totalizarea rezultatelor scrutinului prezidențial.
Amintim că, pe 15 noiembrie, în Republica Moldova s-a desfășurat turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru fotoliul de președinte au luptat Maia Sandu (PAS) și Igor Dodon (independent, susținut de PSRM). Conform rezultatelor preliminare, câștigătoare este Maia Sandu. Aceasta urmează să dețină mandatul de președintă a Republicii Moldova pentru o perioadă de patru ani.