(foto) SMOKE & RIBZ – un local autentic, cu prețuri accesibile, în care poți savura cele mai delicioase costițe din Chișinău

iPiccy-collage

Tomm Blanaru este autorul blogului Tomm Reviews. Acesta testează, degustă, încearcă restaurantele din Chișinău. Echipa #diez a decis să facă uz de experiența sa și l-a rugat să împartă cu noi diferite găselnițe culinare din Chișinău.

SMOKE & RIBZ și-a redeschis din nou ușile pentru clienții săi pe 15 octombrie. Am mai scris despre acest local în vara anului 2019. De atunci, s-au schimbat mai multe lucruri: a fost modificat meniul, șefia la bucătărie a fost preluată de către Andrei Sili și Alexandru Semionov. Am observat mici schimbări și în designul localului: au apărut câteva chitare pe perete, drapelul Cubei, dar și câteva tablouri cu tematica BBQ-ului la intrare.

Am fost bucuros să-l revăd pe Andrei (fondator și pitmaster la Smoke & Ribz). În SUA pitmaster-ul este persoana care se ocupă de BBQ-uri. Datorită ambiției și pasiunii enorme, lui Andrei îi reușește să gătească cele mai delicioase costițe din Chișinău.

„Mă inspir din cărțile lui Aaron Franklin. Nu ascund acest lucru. Visez să ajung vreodată în restaurantul său. Scopul meu este ca oaspeții care aleg să mănânce la Smoke & Ribz să aibă parte de o experiență gastronomică deosebită și să mănânce pe săturate la un preț avantajos.”

SMOKE & RIBZ este un restaurant potrivit pentru companii. Anume din acest motiv și review-ul de astăzi va fi unul deosebit. De regulă, sunt singur la masă sau cu maximum o persoană. De această dată a fost un мальчишник cu șase bărbați înfometați la masă.

Seara a început cu două aperitive home-made pentru bere. Prima gustare conține basturma de vită/porc și coppa (150 g – 160 MDL).

Basturma este un file de vită sau porc uscat asezonat cu condimente aromate. Pentru prima dată acest nume este menționat în manuscrise care datează din anul 95 î.Hr. Coppa sau cum mai este numită capocollo este un cârnaț care este prezent pe teritoriul italian, cu diferite interpretări și rețete obținute prin prelucrarea porțiunii superioare a gâtului de porc și pe o parte a umărului. O gustare perfectă pentru bere.

În meniul localului mai este un platou de afumături pentru bere (350 g – 130 MDL): urechiușe de porc (afumate la cald mai multe ore la o temperatură de 130 de grade), sticksuri din porc și altele dintr-un mix de porc/vită și jerky (carne crud-zvântată). Afumăturile sunt făcute pe loc și le puteți găsi în câteva berării din capitală.

A urmat mușchiulețul de vită afumat (250 g – 175 MDL). Bucățile de carne arăta atât de bine încât cred că ar corupe și un vegetarian înrăit. Un mușchiuleț fin finuț, temperatura, gradul de frigere medium-rare. Gătit așa cum se cuvine! Mușchiul de vită a fost servit cu sosul casei, care la gust semăn mult cu tradiționalul sos grecesc tzatziki.

A urmat capul de afiș al serii: platoul BBQ Smoke & RIBZ (4 000 g – 800 MDL). Un platou imens ce conține: brisket (este o bucată de carne din piept sau din piept inferior de carne de vită), costițe, pulled pork, puișor, aripioare de găină, lollipop de găină, salată coleslaw, fasole, cartofi, ceapă, castraveți, turtițe, sos). Acest platou nu va lăsa indiferent niciun amator de carne. Patru kilograme de plăcere la doar 800 de lei. Din acest platou au mâncat pe săturate șase bărbați sănătoși, chiar dacă el a fost conceput pentru patru oameni. Este un must try dacă veniți la SMOKE & RIBZ într-o companie.

„La desert” am avut costițe sau scăriță de porc (baby back ribs) caramelizate cu sos cherry chipotle (conține vișine și ardei) – platou (700 g – 200 MDL). Un miros și un gust irezistibil! Uau! Pur și simplu uau!!! Recomand!!!

Aș dori să scriu și despre vinuri, în speță prețurile lor. În foarte multe localuri din Chișinău prețul unei sticle de vin este unul exagerat de mare. La Smoke & Ribz cu ușurință puteți comanda o sticlă de vin. Las câteva poziții și prețuri din wine card:
# Gitana Winery 1953;
# Lupi (280 MDL);
# Fautor Winery Tempranillo (260 MDL);
# Radacini Fiori Fetească Syrah (160 MDL);
# Lion Gri Saperavi (160 MDL);
# Agrici Rosé (160 MDL).

Practic toate specialitățile din meniu, cu excepția steak-ului T-Bone (450-500 g – 180 MDL), sunt gătite într-un smoker care a ajuns la Chișinău chiar din Statele Unite ale Americii. Costițele, de exemplu, sunt afumate la cald timp de trei-șase ore la o temperatură de la 120 la 130 de grade.

A fost o experiență gastronomică superbă!!! Sper că mai mulți locuitori ai Chișinăului vor descoperi acest local minunat de la Poșta Veche! Baftă și succes în ceea ce faceți!

***

Acest material a fost scris de către Tomm Reviews. În recenziile sale, Tomm spune că încearcă să fie obiectiv și să aprecieze localurile la justa valoare. „Nu am studii în domeniul gastronomiei, prin urmare voi aprecia totul din punctul de vedere al unui simplu oaspete al localului.” Pentru mai multe recenzii și recomandări, vedeți pagina de Facebook Tomm Reviews.

Informațiile prezentate în acest material nu reflectă necesar opiniile echipei #diez și au la bază stric experiențele personale ale lui Tomm.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine