(foto) Кавказкая пленница – restaurantul din Chișinău care vă poate apropia de tradițiile și bucătăria caucaziană

My Post

Tomm Blanaru este autorul blogului Tomm Reviews. Acesta testează, degustă, încearcă restaurantele din Chișinău. Echipa #diez a decis să facă uz de experiența sa și l-a rugat să împartă cu noi diferite găselnițe culinare din Chișinău.

La Кавказкая пленница, chiar dacă este unul dintre cele mai longevive restaurante din Chișinău, cu o istorie de aproape 20 de ani, am reușit să ajung pentru prima dată abia acum. Se află în sectorul Râșcani, pe strada Kiev 5/3 și lucrează zilnic de la 12.00 până la 24.00.

La intrare toate formalitățile postpandemice au fost respectate: măsurarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor. Mi-a plăcut mult terasa: e foarte spațioasă, cu multă verdeață în perioada caldă a anului, teren de joacă pentru copii. Interiorul, la fel, este drăguț, cu multe elemente retro. Mobilierul atât în sală, cât și la terasă este cam vechi, corespunde vârstei restaurantului, însă acest lucru nu deranjează.

Localul se specializează pe bucătăria caucaziană, în speță pe cea din Azerbaidjan.

Bucătarul șef este Ilcin Ișan, un azer care activează de mulți ani aici. Meniul de la Кавказская пленница pretinde la titlul de „cel mai aiurea meniu al lunii”. E ca și mobilierul, de modă veche, cu zeci de pagini, pe care le poți răsfoi la nesfârșit. Cred că nu a fost schimbat de la deschiderea restaurantului, dar deja ar fi cazul.

Tot în acest meniu am găsit și lista prețurilor veselei pe care trebuie să o achitați în caz că o spargeți. Nu am mai văzut așa ceva în alte părți.

Prețurile sunt medii spre mari. Vă prezint câteva poziții alese aleatoriu din meniu:
# vinete tocate cu nuci grecești (200 g – 85 MDL);
# ciahohbili din piept de pui (400 g – 150 MDL);
# buglama – mâncare tradițională azeră (500 g – 190 MDL);
# carne de vită înăbușită cu legume (300 g – 175 MDL);
# frigărui din costițe de vițel (170/60 g – 195 MDL).

După ce am făcut comanda, am fost la o plimbare pe teritoriul restaurantului. Pe Шурик, Нина, Трус, Балбес și Бывалый nu i-am găsit, așa că am revenit la masă.

Prima poziție comandată a sosit peste 30 de minute.

Supă Harcio picantă cu nuci (300 g – 80 MDL)

Sunt un mare amator al aceste supe tradiționale georgiene. Ultima oară, am mâncat un harcio bun la Chișinău în restaurantul Tbilisi, care între timp și-a încheiat activitatea. Harcio-ul de la Кавказская пленница a fost perfect, nota 10 din 10. Multă carne de vită, bulionul dens și foarte aromat, iar nucile încununează această capodoperă culinară. Recomand cu încredere!

Dolma (150 g – 65 MDL)

Dolma (în versiunea moldovenească ar fi vorba de sărmăluțe în foi de viță-de-vie) este o mâncare răspândită în bucătăriile popoarelor din Caucaz, Peninsula Balcanică, Orientul Mijlociu și chiar în Africa de Nord. Fiecare dintre aceste bucătării însă are propria rețetă după care se gătește dolmaua. Porția a fost foarte mică. Am numărat vreo 14 sărmăluțe minuscule. Pentru a mă sătura cred că aș fi avut nevoie de minimum patru porții de dolma. Cu toate acestea, au fost foarte delicioase, exact ca acasă. Au fost servite cu smântână.

Frigărui de pui (1/170/60 g – 130 MDL)

Restaurantul Кавказкая пленница este renumit în oraș datorită specialităților sale la grătar. M-am convins de acest lucru. A fost un frigărui de pui gătit așa cum se cuvine. Carnea a fost moale, fragedă. Frigăruile au fost servite cu legume la grătar. Jos pălăria!

Frigărui din costițe de vițel (1/170/60 g – 195 MDL)

Costițele, delicioase. Porția constă din trei costițe de vițel, legume la grătar (roșii, ardei, ciuperci, ceapă) și lavaș. La costițe am comandat un pahar de Cabernet Sauvignon de la Purcari (80 MDL). Prețul e cam exagerat și e singurul vin roșu care se servește la pahar aici. Cred că alegerea ar trebui să fie mai mare.

Salată Baku (200 g – 60 MDL)

Dacă alegeți să comandați vreo specialitate gătită la grătar, atunci vă recomand să o combinați cu această salată simplă, dar atât de delicioasă. Avem roșii, ardei bulgăresc și ceapă coaptă la mangal. Lucrurile simple sunt mereu geniale!

Să vorbim puțin și despre deservire. Am avut parte de o experiență bună: am fost deservit de către Sergiu, un chelner liniștit, tacticos, politicos, care mereu era la locul și momentul potrivit atunci când aveam nevoie de el. Bravo!

Mulțumesc pentru o asemenea experiență gastronomică și vă doresc câți mai mulți ani de activitate în continuare!

***

Acest material a fost scris de către Tomm Reviews. În recenziile sale, Tomm spune că încearcă să fie obiectiv și să aprecieze localurile la justa valoare. „Nu am studii în domeniul gastronomiei, prin urmare voi aprecia totul din punctul de vedere al unui simplu oaspete al localului.” Pentru mai multe recenzii și recomandări, vedeți pagina de Facebook Tomm Reviews.

Informațiile prezentate în acest material nu reflectă necesar opiniile echipei #diez și au la bază stric experiențele personale ale lui Tomm.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine