(foto, video) Cum o moldoveancă transformă subsolurile din Atena în apartamente semiluxoase și de ce vrea să-i convingă pe greci să trăiască la parter

colaj7

Valeria Frunze a plecat din Moldova în 2008. De atunci, administrează afaceri în mai multe țări europene. A studiat Marketing și Logistică la ASEM, a făcut un an de psihologie la USM, însă piața muncii a cunoscut-o de la 16 ani, atunci când se angaja temporar pe timp de vară. După ce a plecat din Moldova, a încercat mai multe joburi; a fost menajeră, bucătăreasă, agentă de vânzări, a făcut și PR, management și multe altele. „Fiecare experiență a fost fantastică. M-a ajutat să îmi șlefuiesc caracterul și să înțeleg umanitatea mai bine”, spune Valeria. În articol vă povestim despre cum renovează apartamente în Grecia, pe care le închiriază refugiaților, dar și cum plănuiește să convingă tinerii profesioniști să se mute în Grecia pentru a lucra de acasă, în apartamentele sale.

„Sunt o moldoveancă născută la țară, în satul Trușeni. Am fost o elevă și o studentă obișnuită”, ne spune Valeria. Până la 29 de ani, a trăit cu complexul de a fi dislexică. Îi este greu să citească și să scrie. În pofida acestui lucru, vorbește fluent în patru limbi. A admirat mereu oamenii care stau cu orele în bibliotecă pentru a citi, dar ulterior a descoperit cărțile audio, care i-au umplut acest gol.

Spune că a devenit agentă imobiliară din întâmplare. „Lucram ca agentă de vânzări în Londra, într-un butic de lux. Era un lucru foarte puțin plătit și super plictisitor. După un an de plictiseală, am dat de știre la toți prietenii că aș încerca să lucrez și în alte domenii. După o lună de așteptat, am primit propunerea de a fi agentă de chirii la o agenție imobiliară rusească la Londra.”

Din prima săptămână, a descoperit că este un domeniu care rezona cu caracterul și modul său de-a fi. „Nu este un domeniu greu de învățat, dar ca să te menții pe piață trebuie să cunoști secrete profesionale pe care le descoperi doar din practică. Un secret ar fi să știi să fii un people’s person și să-ți placă să ai grijă de clienții tăi, să fii atentă la nevoile lor și să le personalizezi serviciile. Din experiența mea, pot spune că 90 % dintre clienți sunt indeciși, iar sarcina mea e să înțeleg ce vor și să-i ajut să aleagă serviciul care li se potrivește cel mai bine. Uneori, dorințele nu coincid cu nevoile. Sunt lucruri pe care le vrei, dar de fapt nu ai nevoie de ele”, explică tânăra.

Valeria Frunze

Din 2009 și până în 2013, a locuit în Grecia, timp în care a învățat limba și și-a făcut prieteni și conexiuni, motiv pentru care se simte ca acasă în țara elenă. În următoarea perioadă, a revenit în Marea Britanie unde, în 2015, a creat Evergreen International Properties London.

„Prin 2014, lucram pentru o agenție imobiliară din Londra, unde petreceam câte 16 ore pe zi sa învăț și să-mi creez o rețea de oameni care să mă ajute ulterior să-mi pornesc propria afacere. La început, în mare parte, clienții mei erau familii din Rusia, care aveau nevoie de apartamente în Londra. Datorită devotamentului meu și a atitudinii super respectuoase, serviciile noastre erau recomandate zilnic și, săptămânal, înregistram câte trei solicitări noi, venite din recomandările clienților vechi. Astfel, am fost obligată sa înregistrez agenția-butic care oferă servicii personalizate fiecărui client. În Londra oferim servicii și apartamente de lux, chiria cărora este de la 650 la 15 000 de lire sterline pe săptămână, pentru termene de minimum șase luni, și chirii la apartamente de serviciu sau de vacanță de la 250 la 5 000 de lire sterline pe noapte.”

Valeria și-a construit un portofoliu de peste 500 de apartamente pentru termen lung și peste 100 de apartamente de vacanță. Evergreen International Properties London facilitează și asistă vacanțele unor personalități importante din Moscova și Sankt Petersburg, cât și familiei regale din Dubai și angajaților lor.

O echipă de moldoveni renovează apartamente vechi în centrul Atenei

În 2018, afacerea Valeriei prindea contur și la Atena, Grecia, acolo unde tânăra a întemeiat o filială Evergreen International Properties. „Atena e unicul oraș-capitală din Europa în care apartamentele sunt neglijate și chiar nelocuite de zeci de ani, la fel ca și întreg centrul geografic al orașului”, povestește tânăra, explicând că, dacă investiția în imobile în țările europene și alte țări dezvolte aduce de obicei un venit anual între 3 % și 8 %, în Atena venitul este între 8 % și 20% la investițiile pentru chirie și până la 30 % la investițiile pentru vânzări. 

Din 2018 și până în prezent, compania Valeriei a cumpărat 102 apartamente – toate situate în centrul Atenei, la parter, cu acces la grădină. Echipa este formată din 10 contractori, care oferă consultanță juridică și contabilitate, și patru echipe de meșteri din Moldova și România, care renovează câte nouă apartamente pe lună. Proiectul din Atena este gestionat de partenera de afaceri a Valeriei, Nadejda Roșuoru, și de către inginerul Alexandru Igantiuc, care s-au mutat în Atena datorită acestei afaceri.

Nadejda Roșuoru

Valeria este motorul echipei, iar oamenii sunt cea care o țin în mișcare. „Am adunat în jurul meu o echipă de oameni în care am încredere și pot liber să deleg sarcini. Abilitatea de a delega este una cheie în businessul meu. Să ai încredere în oameni, să-i susții, să-i motivezi, să fii la un nivel cu ei, să fiți parteneri de lucru. Și mă bucură foarte mult că mulți oameni cu potențial cu care lucrez vin din Moldova.”

De obicei, apartamentele alese de ei sunt într-o stare de degradare avansată, pentru că sunt mai ieftine, dar și pentru că le pune membrilor echipei imaginația la muncă și din asta rezultă un proces creativ interesant. Studiul lor de piață arată că, în următorii cinci ani, centrul Atenei se va regenera și prețurile se vor dubla, echipa concentrându-se să cumpere cât mai multe apartamente în zona centrală, pe o rază de acoperire de 2 kilometri de la Acropolis și de la centrul istoric.

Înainte

După

Printre puținii proprietari din Grecia care închiriază apartamente refugiaților din Afganistan și Iran

Pe lângă apartamentele pe care le renovează la nivel de lux și pe care le închiriază pentru vacanțe și apartamentele pe care le vinde pentru profit, echipa de moldoveni dezvoltă și o latură socială a afacerii, renovând apartamente pe care le închiriază la prețuri mici familiilor de refugiați din Afganistan și Iran. „Suntem unii dintre puținii proprietari care acceptă refugiați ca chiriași. Vrem să avem un impact social și nu vedem niciun impediment pentru afacere, având în vedere că plata chiriei e garantată de Uniunea Europeană”, povestește Valeria. Actualmente, compania oferă cazare la peste 60 de familii de refugiați. „Le oferim apartamente noi, renovate și mobilate.”

Cum reușesc să convingă localnicii să trăiască la parter

Valeria ne-a mai povestit că proiectul lor este și unul educațional pentru localnici. „Suntem unicii care cumpărăm și renovăm apartamentele oamenilor din cartier. La greci, parterul nu este considerat zonă locuibilă. Noi, însă, le oferim oportunitatea de a găsi magia și carisma apartamentelor cu acces la grădină.”

Înainte

După

Echipa încearcă să folosească produse ecologice și să recicleze cât mai mult. „Designerul nostru încearcă mereu să dea o a doua viață mobilei uzate. Dacă avem o canapea cu tapițeria deteriorată, o schimbăm și-o combinăm în așa fel încât să se integreze cât mai armonios în apartament. De asemenea, reciclăm și materialele de construcție. Avem un magazin care ne oferă gresie și faianță în stoc la jumătate de preț sau chiar 70 % reducere, pentru că luăm ceea ce le rămâne magazinelor și e pentru aruncat.” Datorită volumului mare de lucrări, echipa are contracte cu majoritatea magazinelor de construcții și depozitelor de mobilă, care îi oferă reduceri constante.

Un alt motiv pentru care Grecia e atât de atractivă în domeniul imobiliar e susținerea autorităților, întrucât Guvernul Greciei încurajează investițiile străine. Mai mult, anual scad taxele la venitul pe chirii.

Tinerii profesioniști pot primi case avantajoase în Grecia pentru a lucra de acasă în contextul pandemic

„Perioada de carantină a fost destul de prodigioasă pentru noi. Aveam un certificat care ne permitea să ieșim între 7 dimineața și 7 seara. S-a lucrat destul de ușor, pentru că magazinele de construcții și mobilă ne livrau rapid și gratuit produsele comandate. În zilele obișnuite, trebuia să stăm să așteptăm materialele câteva zile și să plătim livrarea. Am renovat opt apartamente pe lună”, spune Valeria despre modul în care pandemia le-a influențat activitatea. Totuși, așa cum îi este caracteristic, Valeria a găsit și în această nouă situație mai multe oportunități decât dezavantaje. Astfel, s-a născut ideea de a realiza un proiect nou, dedicat celor care își vor muta tot mai mult oficiile acasă. „Prin proiectul work from home in Greece vrem să le propunem tinerilor profesioniști din Europa de Vest să se mute în Grecia și să lucreze de acasă. Noi le oferim apartamente de serviciu cu internet rapid, inclus în prețul chiriei. COVID-19 ne-a arătat că putem promova lucrul de acasă. Acest proiect le va permite tinerilor să lucreze din orice colț al lumii fără prezența fizică în oficiu.”

Activități de educație pentru copiii imigranților

Implicarea socială a Valeriei nu se reduce doar la oferirea chiriilor avantajoase familiilor de imigranți. „Am deschis o fundație care încă e pe stand by, dar ne dorim ca în viitorul apropiat să organizăm, prin intermediul acesteia, activități de educație non-formală pentru copiii imigranților. Ideea e că procedura de obținere a actelor de ședere temporară durează destul de mult, uneori și ani. Tot timpul ăsta, copiii nu au ocupație și își canalizează energia în chestii inutile sau chiar nocive. Programul de activități ar include lecții de educație artistică, de limba engleză și matematică, facilitate atât de personal plătit, cât și de voluntari, plus un prânz cald. E o idee care-mi încălzește sufletul și sper să se materializeze cât de curând”, ne spune tânăra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine