(video) Ce sunt asigurările și cum ele ne pot ajuta în cazuri de incendiu, accident sau la tratarea bolilor

Află totul despre bani

Vecinii ne inundă, șoferii provoacă accidente, suntem diagnosticați cu o boală care necesită tratarea urgentă și alte situații imprevizibile se întâmplă cu noi zilnic, situații ce implică cheltuieli neplanificate. Pentru a reduce efectele financiare ale acestor situații de risc, în ajutor ne vin mai multe tipuri de asigurări. În noua ediție a emisiunii „Află totul despre bani” vei afla despre asigurări și avantajele lor.

Scopul unei asigurări auto sau de sănătate este de a reduce sau elimina costurile pe care persoana ar trebui să le plătească în cazul apariției unor situații imprevizibile. Cu alte cuvinte, tu plătești o sumă lunară prestabilită de compania de asigurări pentru o situație care ar putea să se întâmple cu tine în viitor. Odată ce acest eveniment se produce, compania se obligă să-ți achite toate cheltuielile pentru a-ți remedia problema.

Asigurările reprezintă o necesitate a vieții moderne. Fără asigurări multe aspecte ale societății și economiei nu ar putea funcționa. Industria asigurărilor oferă acoperire pentru riscuri economice, climatice, tehnologice, politice și demografice, permițând persoanelor să-și desfășoare viața de zi cu zi fără griji.

Sunt patru categorii de asigurări: asigurări auto, asigurări personale, asigurarea locuinței și asigurarea vieții.

 I. Asigurări auto: RCA

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto este o asigurare prin care se despăgubește terțul păgubit pentru daunele produse din vina asiguratului.

I. Asigurări auto: CASCO

CASCO este o asigurare auto facultativă, ce acoperă daunele aduse propriului autovehicul. Dacă poliţa de asigurare RCA despăgubeşte daunele produse terţelor persoane, atunci CASCO despăgubeşte asiguratul indiferent cine se face vinovat de accident.

I. Asigurări auto: Cartea Verde

Cartea Verde este o asigurare obligatorie pentru toţi posesorii de autovehicule care pleacă peste hotare, ce acoperă daunele provocate persoanelor terţe în urma unor accidente de circulaţie. Asigurarea Carte Verde este corespondentul poliței de asigurare RCA atunci când circulați în afara granițelor Republicii Moldova.

II. Asigurări personale: Asigurările medicale peste hotare

Asigurările medicale peste hotare sunt strict necesare pentru sejururile din afara țării. Ai planificat vacanţa până la ultimele detalii, dar totul se poate da peste cap în câteva secunde, întrucât nu se ştie niciodată cum reacţionează organismul tău la condiţiile specifice de climă, temperatură, particularităţile gastronomice ale statului vizitat. Fie că este vorba de o excursie cu familia, fie o călătorie de afaceri sau muncă în străinătate, asigurarea medicală îți garantează accesul gratuit la servicii de sănătate în caz de accident, îmbolnăvire sau alte situaţii ce îți pot afecta sănătatea.

II. Asigurări personale: Asigurările de accidente

Nimeni nu este asigurat de la natură că totul va fi bine cu sănătatea și propriul corp. În funcție de vârstă, ocupație, stil de viață, ne supunem permanent riscului la anumite traumatisme care ne pot influenţa viitorul nostru social și financiar. În acest sens, asigurarea de accidente poate proteja persoanele în cazul unor evenimente neprevăzute cum ar fi pierderea temporară a capacităţii de muncă, invaliditate şi chiar decesul ca urmare a unui accident. În asemenea situaţii, Asigurarea de accidente oferă indemnizaţie bănească pentru recuperarea sănătăţii şi acoperirea cheltuielilor neprevăzute ce pot apărea.

II. Asigurări personale: Asigurarea medical facultativă

Asigurarea medicală benevolă acoperă cheltuielile aferente serviciilor medicale prestate persoanelor asigurate, în instituţiile medicale cu care asigurătorul are încheiate contracte de colaborare. Cu alte cuvinte, asigurarea medicală benevolă îți oferă, în caz de necesitate, acces la servicii medicale de calitate acordate atât de instituțiile private cât și de cele de stat.

Polița de asigurare medicală benevolă include o mulțime de servicii medicale de calitate. Iată doar câteva avantaje:
# acces atât la serviciile instituţiilor medicale de stat, cât şi la cele mai bune instituţii din sectorul privat;
# cele mai moderne tehnologii de diagnostic şi de tratament;
# posibilitatea de a alege instituţia medicală de deservire;
# evitarea sălilor de aşteptare;
# confort sporit și rezolvarea operativă a tuturor problemelor medicale și multe altele.

III. Asigurarea locuinței

Asigurarea de bunuri imobile este o asigurare benevolă de apartamente, case, garaje şi orice alt tip de bunuri imobile împotriva deteriorării sau distrugerii lor.

De asemenea, îți poți asigura casa de vecini. Inundațiile sunt cele mai frecvente situații de risc pe care le provoacă vecinii.

Iată ce situații de risc se încadrează în categoria asigurarea imobilului:
# calamităţile naturale – cutremur, inundaţie, furtună, grindină;
# acţiunea focului – incendiu, explozie, lovitură de trăsnet;
# acţiuni ilegale ale terţelor persoane – tâlhărie, vandalism;
# avarierea reţelei de încălzire, de canalizare şi a apeductului, cu excepţia avariilor cauzate de îngheţ.

IV. Asigurarea vieții în caz de deces sau maladii incurabile

Asigurarea de viaţă este o modalitate prin care riscurile ce-ți ameninţă viaţa sunt preluate de către o companie de asigurări în schimbul unei sume de bani achitată de către asigurat.

În acest sens, deşi asigurarea de viaţă este facultativă, ea poate fi o necesitate în cazul în care vrei să-ți asiguri familia cu un venit suplimentar atunci când nu vei avea posibilitatea de a activa în mod obișnuit.

Mai multe sfaturi și detalii cu privire la asigurări ne va oferi domnul Dinu Gherasim, director general Donaris Vienna Insurance Group.

Urmărește emisiunea „Află totul despre bani” și nu rata următoarele ediții. Pentru mai multe informații, accesează pagina de Facebook a campaniei naționale de Educație Financiară „Află Totul Despre Bani” și neapărat abonează-te pentru a-ți îmbogăți feed-ul cu informații de calitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine